ProWein 2023 | Tι Είδε το Carpe Vinum στο Ντίσελντορφ;

ProWein

Ένα τεράστιο οινικό πάρτι στήθηκε για τρεις μέρες στη Γερμανία και έκανε μια ολόκληρη πόλη –το Ντίσελντορφ– να ζει στον ρυθμό του Παγκόσμιου Αμπελώνα.

Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, την έκθεση ProWein 2023, η Ελλάδα είχε μια σπουδαία και μεγάλη, για το μέγεθός της, εκπροσώπηση, ενώ τα κρασιά που παρουσίασε στη διεθνή αγορά ήταν αντιπροσωπευτικά της δυναμικής του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και μια υπόσχεση για τα όσα εξαιρετικά πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

ProWein2023Στο επίκεντρο των συζητήσεων, των προβληματισμών και των εκδηλώσεων ήταν θέματα που αφορούσαν τις οινικές τάσεις των επόμενων ετών, αλλά και όσα σχεδιάζονται να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Έγινε φανερό πως η βιομηχανία κρασιού επενδύει πολλά χρήματα –γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο– καθώς η πιθανότητα να καρποφορήσει η επένδυση αυτή είναι με το μέρος της.

Η ομάδα του Carpe Vinum ήταν παρούσα και κατέγραψε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η Ελληνική Συμμετοχή

Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 100 Έλληνες οινοποιοί, των οποίων η παρουσία και η δραστηριότητα φιλοξενούνταν κυρίως σε ένα περίπτερο. Υπήρχε ελληνική παρουσία και σε άλλα δύο περίπτερα, αλλά με μικρότερο μέγεθος.

ProWein 2023

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα μοιράστηκε το περίπτερο 17 μαζί με την Ιταλία, με αποτέλεσμα –χάρη στη «δυνατότερη γείτονα»– η προσέλευση και η κίνηση να είναι πολύ εντυπωσιακές.

ProWein2023Τα περίπτερά μας ήταν πολύ καλοστημένα – με φανερή την πολύ καλή δουλειά που έκανε η Enterpise Greece, αλλά και οι περιφέρειες που συμμετείχαν. Οι πιο έμπειροι οινοποιοί είχαν προετοιμαστεί εβδομάδες πριν και είχαν προγραμματίσει πολλές συναντήσεις με αγοραστές και εισαγωγείς. Η συγκεκριμένη έκθεση δεν αφορά καταναλωτές – ωστόσο, σκεφτόμαστε πως θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον αν είχαμε και την πολυτέλεια της επαφής με το κοινό.

Τρία ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν πολύ στη φετινή ProWein. Η κλιματική αλλαγή, που δημιουργεί νέα δεδομένα σε πολλές χώρες. Η είσοδος της Αγγλίας στον οινικό χάρτη για πρώτη φορά στην ιστορία της λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι επενδύσεις στην αμπελουργία εκ μέρους της Σουηδίας.

ProWein 2023Στον ελληνικό αμπελώνα αποδόθηκαν εύσημα από πολύ κόσμο και στα επιμέρους περίπτερα. Ειδικά από το πρωτοποριακό περίπτερο που είχε δημιουργηθεί για να δοκιμάζουν οι επισκέπτες χωρίς περιορισμό όλα τα κρασιά και να μπορούν να κάνουν μόνοι τους γευσιγνωσία πέρασαν εκατοντάδες επαγγελματίες όλες τις μέρες.

Οι Wines of Greece έκαναν μια εύστοχη παρουσίαση των γηγενών ποικιλιών, δίνοντας μια συνολική και εμπεριστατωμένη εικόνα του οινικού πλούτου της χώρας μας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον ελληνικό αμπελώνα.

Όσον αφορά τα δικά μας, η συζήτηση που όλο και δυναμώνει αφορά το πού θα επενδύσουν τα επόμενα χρόνια οι Έλληνες οινοποιοί. Δύσκολα θα τους κρατήσει ο κάμπος εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας. Το υψόμετρο θα κερδίσει σίγουρα τις περισσότερες επιλογές.

ProWein 2023

Οινικές Τάσεις

Τρία ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν πολύ στη φετινή ProWein. Η κλιματική αλλαγή, που δημιουργεί νέα δεδομένα σε πολλές χώρες. Η είσοδος της Αγγλίας στον οινικό χάρτη για πρώτη φορά στην ιστορία της λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι επενδύσεις στην αμπελουργία εκ μέρους της Σουηδίας.

ProWein2023Όσον αφορά τα δικά μας, η συζήτηση που όλο και δυναμώνει αφορά το πού θα επενδύσουν τα επόμενα χρόνια οι Έλληνες οινοποιοί. Δύσκολα θα τους κρατήσει ο κάμπος εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας. Το υψόμετρο θα κερδίσει σίγουρα τις περισσότερες επιλογές. Περιοχές όπως το Αμύνταιο και η Ραψάνη, καθώς και η Ήπειρος, θα γίνουν στο άμεσο μέλλον περιζήτητες.

Η Σαντορίνη είναι το πιο διάσημο «ελληνικό κρασί». Όχι το Ασύρτικο της Σαντορίνης, η ίδια η Σαντορίνη.

ProWein2023Η Κύπρος και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά και για την Ελλάδα. Οι οινοποιοί της θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν πρώτοι και πολλά από όσα θα κάνουν θα αποτελέσουν πρότυπο ή αναφορά και για τους Έλληνες αμπελουργούς και οινοποιούς.

Η Σαντορίνη είναι το πιο διάσημο «ελληνικό κρασί». Όχι το Ασύρτικο της Σαντορίνης, η ίδια η Σαντορίνη.

Αν έχεις Σαντορίνη, τότε μπορείς να πουλήσεις και άλλες ποικιλίες. Αυτό φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζαν πολλοί ξένοι τους Έλληνες οινοποιούς. Η δημοφιλία του τόπου βοηθάει και το κρασί.

Η Ρετσίνα είχε τη δική της παρουσία, με πολλούς οινοποιούς να επικοινωνούν το κρυφό διαμάντι της Ελλάδας.

Το γυαλί και η σχέση του με τη βιωσιμότητα θα απασχολήσουν και τους Έλληνες. Ήδη η βιομηχανία του γυαλιού επενδύει σε φιάλες ελαφρύτερες, κάτι που και θα επιφέρει αλλαγές και στα δικά μας οινοποιεία.

ProWein2023

Η Ρετσίνα είχε τη δική της παρουσία, με πολλούς οινοποιούς να επικοινωνούν το κρυφό διαμάντι της Ελλάδας.

ProWein2023Εκτός από τους πρωτοπόρους, τον Στέλιο Κεχρή και τον Βασίλη Παπαγιαννάκο, υπήρχαν αρκετοί ακόμη που πρότειναν ποιοτικές Ρετσίνες, για τις οποίες υπήρχε εξαιρετική ανταπόκριση από τους ξένους εισαγωγείς και αντιπροσώπους.

Κρασί Χωρίς Αλκοόλ

Το κρασί χωρίς αλκοόλ αποτελούσε μια κατηγορία από μόνη της, με πολλούς να στοιχηματίζουν ότι θα παίξει τον δικό της σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρξουν πολλές προτάσεις και πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, με έναν στόχο: να κερδίσουν ένα ακόμη κοινό, εκείνο που δεν θέλει αλκοόλ στον οργανισμό του. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια η αγορά.

ProWein 2023

Ask, Toni

Ο γερμανοτραφής, Κατερινιώτης στην καταγωγή, με σπουδές και διαδρομή ως οινοχόος, Αντώνης Ασκητής είχε τον δικό του χώρο και δημιούργησε κυριολεκτικά «χαμό» στην έκθεση», παρουσιάζοντας με τον συνεργάτη του Carpe Vinum, Ανέστη Χαϊτίδη, ελληνικά κρασιά σε συνδυασμό με προτάσεις από Γερμανούς chefs. Η ανταπόκριση των πολυάριθμων καλεσμένων από τον οινικό κόσμο ήταν ιδιαίτερα θερμή.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ο Απρίλιος Ξεκινά Δυναμικά με το Thessaloniki Wine Show 2023

Γαστρονομικός Τουρισμός στον Νομό Καβάλας

Φυσικά Fysika, Είπε η Θεσσαλονίκη | Το Carpe Vinum Ήταν Εκεί

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+