Όταν προ μηνών σας ζητήσαμε να μας στείλετε τις ερωτήσεις που θα θέλατε εσείς να θέσετε στους υποψήφιους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, η ανταπόκρισή σας υπήρξε εντυπωσιακή. Με την ενεργή συμμετοχή σας στη διαδικασία αυτή μας δείξατε ότι συχνά είναι τα μικρά και καθημερινά ζητήματα που μας απασχολούν – κι ας μένουν κάποιες φορές στο περιθώριο του δημόσιου λόγου. Από τα ερωτήματα λοιπόν που μας στείλατε, φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο υποβάλαμε και συνεχίζουμε να υποβάλουμε σε υποψήφιους από ολόκληρη την Ελλάδα, που προέρχονται από ένα ευρύ ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα. Καλέσαμε καθέναν να διαλέξει τουλάχιστον 5 από αυτές που θεωρεί πιο κρίσιμες ή σχετικές με τις δικές του προτεραιότητες.
Η Ειρήνη (Ρένα) Θωμαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος απόφοιτη του Α.Π.Θ., του τμήματος της Γερμανικής Φιλολογίας. Εργάστηκε πολλά χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση χονδρικής πώλησης υφασμάτων στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Με την έλευση της κρίσης και το κλείσιμο της επιχείρησης, εργάστηκε ως υπεύθυνη καταστήματος σε φωτογραφείο, όπου και ασχολήθηκε εκτενώς με την φωτογραφία και την τεχνική επεξεργασία εικόνων και κατόπιν στο Γερμανικό πολιτικό Ίδρυμα “Heinrich Boll” ως υπεύθυνη των οικονομικών θεμάτων, στη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και των διαφόρων εκδηλώσεων του Ιδρύματος. Ασχολείται ενεργά εδώ και πολλά χρόνια με τον εθελοντισμό και την ανακούφιση των προσφύγων. Ήταν υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι και στις δύο εκλογές του 2015 στη Β’ Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη “Δύναμη Ενότητας” στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.
Πώς σκοπεύετε να συμβάλλετε στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ορίζει πλέον ότι “ο ρυπαίνων πληρώνει”; Θα επιβραβεύονται οι πολίτες που ανακυκλώνουν, καθώς περνάμε πλέον στην εποχή της ανταποδοτικής ανακύκλωσης;
Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε πως ο Δήμος μας, η χώρα μας, ο πλανήτης ολόκληρος είναι το “σπίτι μας”. Έχουμε πλέον φτάσει σε οριακό σημείο. Πρέπει να δράσουμε τώρα έτσι, ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε μια ελπίδα πως τα παιδιά μας θα μπορέσουν να ζήσουν σε ένα πιο καθαρό τόπο. Είναι καιρός πια να μάθουμε πως εκτός από δικαιώματα έχουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. Έτσι αυτός που δεν σέβεται τη νομοθεσία σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος οφείλει να τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο ανάλογο με το μέγεθος της ρύπανσης. Οι πολίτες από την άλλη που συμβάλλουν στην ανακύκλωση, θα μπορούσαν αντίστοιχα να έχουν οικονομικό όφελος, ίσως με τη μορφή κουπονιών για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, εισιτήρια για παραστάσεις, δωρεάν βιβλία για αυτούς και τα παιδιά τους. Θα μπορούσε επίσης ο κάθε πολίτης μέσω μια αίτησης να αναφέρει τα οφέλη που τον ενδιαφέρουν και με αυτό τον τρόπο και στα πλαίσια του δυνατού να γίνεται και η ανταμοιβή του! Μεγάλες εταιρείες που μολύνουν με τις πλαστικές τους συσκευασίες θα έχουν βέβαια την υποχρέωση να συνεργαστούν σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Τι σκέφτεστε να κάνετε σχετικά με την εικαστική ρύπανση (με σπρέι, μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, αφίσες κ.λπ.) των κτιρίων -ιδιωτικών και δημόσιων-, των υπόγειων διαβάσεων, των πινακίδων, των αγαλμάτων και άλλων σημείων και επιφανειών της πόλης;
Το graffiti μπορεί να είναι ένα καταπληκτικό είδος τέχνης, αλλά και ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την εικόνα μιας πόλης. Για να μην έχουμε αυτή τη κατάχρηση του δημόσιου χώρου, θα μπορούσε ο Δήμος σε δικούς του χώρους οι οποίοι συγκεντρώνουν νέα άτομα (όπως γήπεδα, ανοικτά θέατρα κ.λπ.) να τους διαθέσει και να επιτρέψει τη δημιουργία των νέων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα θα γίνονται διαγωνισμοί, φεστιβάλ, αλλά και μαθήματα graffiti. Θα ήταν σίγουρα όμορφο θέαμα ένας τοίχος σε μια παιδική χαρά να έχει απεικονίσεις από τη θεματολογία ενός διαγωνισμού με θέμα π.χ. τα παιδιά. Θα έδινε ακόμα έναν άλλο τόνο, αν σε συγκεκριμένες περιοχές μπορούσαν να ζωγραφιστούν με τα σπρέι οι κάδοι απορριμμάτων. Να μπορούσαν επίσης να δοθούν και άλλα κτίρια του Δήμου που δεν χρησιμοποιούνται σε καλλιτέχνες. Από την άλλη, θα ήταν ίσως σημαντικό να υπάρξουν και άλλες εθελοντικές δράσεις καθαριότητας πινακίδων, αγαλμάτων και άλλων χώρων που είναι “λερωμένοι” από τα σπρέι. Η ευαισθητοποίηση των νέων μέσα από ενημερώσεις στα σχολεία θα έκανε ίσως τη διαφορά, για να μάθουν να μην “λερώνουν” παντού. Δεν είναι όλα τα graffiti τέχνη.
Ο Δήμος οφείλει να είναι μια μεγάλη αγκαλιά για την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και να αναδείξει τα γαστρονομικά, τουριστικά, οικολογικά, περιβαλλοντικά ατού της περιοχής.
Όλοι ξέρουμε πόσα μπορεί να κάνει η τεχνολογία για τις πόλεις, ιδιαίτερα στο σκέλος των μετακινήσεων. Μια εφαρμογή που να πιάνει όσους παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη, πατούν λωρίδες πεζών μπροστά στα φανάρια ή παρκάρουν στις ράμπες ΑΜΕΑ, πόσο δύσκολη είναι; Τι μέτρα θα παίρνατε από μια θέση ευθύνης στον τομέα αυτόν;
Δεν έχω τις νομικές γνώσεις που απαιτούνται και δεν ξέρω αν είναι εφικτό, αλλά ως πολίτης θα ήθελα να έχω την ευκαιρία και τη δυνατότητα να στέλνω σε μια εφαρμογή φωτογραφίες από παραβάσεις που βγάζουν μάτι και ενοχλούν τους πολίτες, όπως παρκάρισμα σε ράμπες, μη παραχώρηση προτεραιότητας σε πεζούς για να περάσουν τη διάβαση και να έχω το feedback για την εξέλιξη της υπόθεσης. Όπως και να έχει, θα ήθελα με συνεχείς ενημερώσεις και δράσεις να ευαισθητοποιήσω τους συνδημότες μας σε αυτή την κατεύθυνση.
Με τι μέτρα σκοπεύετε να κάνετε τις πόλεις πιο πράσινες και τις πλατείες και τις διαδρομές περιπάτου πιο φιλικές στους πεζούς, βελτιώνοντας παράλληλα το μικροκλίμα της πόλης;
Η μείωση δημοτικών τελών και διάφορα μπόνους στους ενεργούς πολίτες που φροντίζουν για την εξάπλωση του πράσινου στην πόλη τους θα ήταν μια λύση. Αν έχεις φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου να έχεις ελαφρύνσεις, ακόμα και απαλλαγές, σε δημοτικά τέλη. Επιπρόσθετα, να μπορείς ως πολίτης να συμμετέχεις σε δωρεάν μαθήματα κηπουρικής και φροντίδας φυτών με διπλό κέρδος , συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Μικροί λαχανόκηποι κοντά σε σχολεία και σε ιδιοκτησίες του Δήμου για να μπορούν οι μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στην καλλιέργεια λαχανικών ή άλλων φυτών. Δενδροφυτεύσεις με ονοματεπώνυμο! Στο εξωτερικό υπάρχουν σε όλη την πόλη, ακόμα και στο κέντρο, δέντρα με μικρές πινακίδες που αναφέρουν το όνομα της οικογένειας ή του προσώπου που τα φύτεψε και τα φροντίζει ή εις μνήμην κάποιου. Κατασκευές σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες από ανακυκλώσιμα υλικά μέσα σε μικρές γωνιές πρασίνου, έτσι ώστε σιγά σιγά να μπει στη νοοτροπία και το μυαλό των πολιτών η ανακύκλωση, το πράσινο και η έννοια του πάρκου μέσα στην πόλη. Επίσης, η ανάδειξη κρυμμένων μυστικών της περιοχής με πράσινο και διαδρομές μέσα από στη φύση. Αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο δήμος ακόμα και ως τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.
Ποια πιστεύετε μπορεί να είναι η συμβολή ενός δήμου στην καθημερινότητα του πολίτη του και με ποιους τρόπους μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα;
Ο Δήμος οφείλει να είναι μια μεγάλη αγκαλιά για την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και να αναδείξει τα γαστρονομικά, τουριστικά, οικολογικά, περιβαλλοντικά ατού της περιοχής. Οφείλει να ενεργοποιεί τους πολίτες να κυκλοφορούν στον Δήμο (ψώνια, εργασία, διασκέδαση, εξωσχολικές δράσεις για παιδιά, σεμινάρια για ενήλικες). Η αφύπνιση των πολιτών σε πολλά κομμάτια της καθημερινότητας πιστεύω πως είναι πολλή σημαντική. Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για ανθρώπους με μειωμένη κινητική ικανότητα και μαμάδες με καρότσια. Συνεχής έλεγχος με αυστηρά πρόστιμα για όσους κλείνουν διαβάσεις. Σχολικές δράσεις για αυτό τον τομέα. Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση για έγγραφα έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση. Δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος σεμινάρια για απασχόληση ανέργων, ενηλίκων, παιδιών αλλά και παιδιών με ειδικές ικανότητες, για να μην νιώθουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων απομονωμένες. Δράσεις και για συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας (πέραν του ΚΑΠΗ). Δωρεάν θεατρικές παιδικές παραστάσεις (δύο τουλάχιστον φορές το χρόνο).
Πώς μπορούν να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι δημότες ώστε να είναι πιο ενεργοί πολίτες;
Θα ήταν καλό για όλους μας να αντιληφθούμε τα οφέλη του ενεργού πολίτη. Να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες, να είμαστε κοντά στον συνάνθρωπο, να μη κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα κακώς κείμενα της καθημερινότητας μας, αλλά να τα δείχνουμε, να τα επικοινωνούμε στους αρμόδιους και να βρίσκουμε λύσεις. Ο κάθε πολίτης δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και ευθύνες και υποχρεώσεις. Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι με εθελοντικές δράσεις μπορούμε το καλό του διπλανού μας να το κάνουμε και δικό μας καλό, θα είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Χρειάζεται επίσης συνεχής ενημέρωση στα σχολεία σε μορφή παιχνιδιού σε μικρές τάξεις και σε μορφή πρακτικής και λιγότερο θεωρίας σε μεγαλύτερες. Και πάλι τα οφέλη μπορούν να δοθούν ΚΑΙ υπό μορφή κινήτρου από τον Δήμο.
Μιλήσατε παραπάνω για εθελοντικές δράσεις. Έχετε κάποιες δικές σας που μπορείτε να μας αναφέρετε;
Από μικρή έμαθα με τους γονείς μου την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο. Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής για μένα και αυτό μεταδίδω και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου. Είμαι ενεργό μέλος στην ομάδα “Εθελοντές Θεσσαλονίκης-Αγάπη χωρίς Σύνορα” με τεράστια δράση για πάνω από 2 χρόνια στην Ειδομένη και μετέπειτα σε πολλά camp της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών. Οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το κομμάτι, αλλά είμαστε δίπλα σε οικογένειες που έχουν την ανάγκη μας και παράλληλα συνεργαζόμαστε με άλλες εθελοντικές ομάδες σε δράσεις, υλικά αγαθά ή απλά με χειρωνακτική εργασία. Ακόμα έχουμε προσφέρει ρουχισμό, ποδήλατα, πατίνια, βιβλία και είδη πρώτης ανάγκης σε δομές της πόλης, σε ιδρύματα και συλλόγους. Πρόσφατα η ομάδα μας ανέλαβε να γίνει “νονά” σε παιδάκια που δεν είχαν κάποιον να τους προσφέρει τα Πασχαλινά τους δώρα. Είμαι δόκιμη εκπαιδεύτρια ΚΑΡΠΑ και μέλος της μοναδικής ομάδας των Kids save lives, μέλος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος, μέλος του συμβουλίου της “Μέλισσας” και ασχολούμαι ενεργά με την διάδοση του μηνύματος της δωρεάς μυελού των οστών σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.