«Ρίζες»: Έκθεση Σύγχρονου Κοσμήματος

Με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας της, η σχολή σύγχρονου κοσμήματος ΑΝΑΜΜΑ διοργανώνει την επετειακή της έκθεση με τίτλο «Ρίζες» στο νεοκλασικό κτίριο της αίθουσας τέχνης ATOPOS cvc. Μια ομαδική έκθεση σύγχρονου κοσμήματος που εκκινεί από την έννοια της καταγωγής –τις ρίζες μας–, για να ανιχνεύσει την ουσία της πολιτισμικής και προσωπικής ταυτότητας όπως διαμορφώθηκε και εξελίσσεται από γενιά σε γενιά.

Επιστρέφουμε πίσω στις ρίζες –αναμνήσεις, αφηγήσεις, memorabilia– για να αντλήσουμε έμπνευση. Φανταστικές ιστορίες ξεπηδούν από φλιτζάνια του καφέ, φάροι γίνονται σημεία αναφοράς σε προσωπικές αναζητήσεις, σχέσεις και οικογενειακοί δεσμοί ανασκάπτονται, θραύσματα αλλά και τραύματα από το παρελθόν αναδύονται στην επιφάνεια.

Παρατηρώντας τα κοινά σημεία αναφοράς των διαφορετικών βιωμάτων, αναρωτιόμαστε αν μπορούν να συμπληρώσουν, να εμπλουτίσουν και να ενδυναμώσουν το ένα το άλλο ώστε να συνυπάρξουν στο πλαίσιο μιας διαρκώς εξελισσόμενης ατομικής και συλλογικής ταυτότητας. Με αυτό τον τρόπο τοποθετούμε δημιουργικά την παράδοση σε ένα σύγχρονο πλαίσιο και παρουσιάζουμε νέες οπτικές για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η έκθεση έχει μορφή εγκατάστασης με έμφαση στο σύγχρονο κόσμημα και το αντικείμενο, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζει άλλες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης: φωτογραφία, βίντεο και γραφή.

Λίγα λόγια για το ΑΝΑΜΜΑ

Το ΑΝΑΜΜΑ ιδρύθηκε το 2011 από την Αναστασία Κανδαράκη. Είναι Σχολή Σύγχρονου Κοσμήματος για ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες· ένας χώρος δημιουργικότητας, έκφρασης, ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών.

Οι παραδοσιακές τεχνικές και προσεγγίσεις συναντούν τις σύγχρονες, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας οπτικής του κοσμήματος ως εκφραστικού μέσου τέχνης. Στο ΑΝΑΜΜΑ το κόσμημα αντιμετωπίζεται ως μια «φορητή» τέχνη. Συνδέεται με το σώμα σε επίπεδο εννοιολογικό και φυσικό, χρησιμοποιώντας το ως έμπνευση, χώρο και οντότητα που μεταφέρει αξίες και εκφράζει μηνύματα.

Στη σχολή πραγματοποιούνται μαθήματα τόσο για τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας όσο και για σύγχρονα υλικά και ταχύρρυθμα θεωρητικά/εννοιολογικά και τεχνικά σεμινάρια με καταξιωμένους εισηγητές και guest artists από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετέχουν στην έκθεση

Αναστασία Αγγλοπούλου, Τζένη Αντωνοπούλου, Βαρβάρα Βιδαλάκη, Κάρολος Βλαχιώτης, Γιώτα Βόγκλη, Άκης Γκούμας, Κατερίνα Γλύκα, Ιωάννα Γρηγορίου, Ευαγγελία Δημητρίου, Μερόπη Καμιναρά, Αναστασία Κανδαράκη, Σοφιάννα Κανδρασάκη, Μαρία Καρυστινού, Χαρά Κουρταλή, Μαρία Κουτμάνη, Μαρία Λιβανά, Φωτεινή Λύρα, Αναστασία Μάνεση, Σέβη Μαυρέλου, Μαριαλένα Μπαχά, Δημήτρης Νικολαΐδης, Δήμητρα Παπαμερκούρη, Άννα Περβολαράκη, Λίλη Πρεβέ, Μυρτώ Προκοπίου, Φώτης Ρουσσάκης, Αγγελική Σκουμπουρδή, Ευγενία Φερούση, Μελίνα Χατζηβαγγέλη, Χρύσα Χατζηκωνσταντινίδου

Επιμέλεια: Αναστασία Κανδαράκη και Αναστασία Αγγλοπούλου | Μουσική εκδήλωση: Κορμοράνοι | Χορηγός Εγκαινίων: Οινοποιείο Νικολού/Nikolou Winery

Πληροφορίες

Διάρκεια: 11-15 Μαΐου | Εγκαίνια: 11 Μαΐου, 18:00-22:00 | Μουσική εκδήλωση: 14 Μαΐου στις 18:00 | Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 12:00-20:00, Παρασκευή και Σάββατο: 12:00-21:00 | ATOPOS cvc: Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα, τηλ. 210 8838151 | Δωρεάν είσοδος

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ο Νίκος Εγγονόπουλος στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Useum: Ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Μουσείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+