Rosarte: Η Αγάπη για τη Μουσική

Σε προηγούμενα άρθρα έχω αναφερθεί στη σπουδαιότητα της μουσικής για τα παιδιά και τον καθοριστικό της ρόλο στην ωρίμανση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. Η αλήθεια είναι πως όταν ασχολείσαι με τη μουσική μόνο οφέλη μπορείς να έχεις. Από την εμπειρία μου τα τρία τελευταία χρόνια στο μουσικό σύνολο Eclipsis συνειδητοποίησα τι σημαίνει να “ακούς” πρωταρχικά, και έπειτα να εξελίσσεσαι μέσα σε μια ομάδα.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί είχα την τιμή και την χαρά να γνωρίσω τη μαέστρο Ρόζη Μαστροσάββα, την οποία παρακολουθώ αρκετά χρόνια για την εξαιρετική δουλειά της με την παιδική χορωδία Rosarte. Είχαμε συναντηθεί δυο φορές σε συναυλίες χορωδιών και είχα εντυπωσιαστεί από το συντονισμό, τον καλλιτεχνικό της αέρα και την δύναμη της ομαδικότητας του συνόλου. Παρασύρει τον θεατή σε μια μοναδική ατμόσφαιρα, παγώνοντας το χρόνο.

Η παιδική χορωδία Rosarte ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από 300 παιδιά, εφήβους και νέους. Έχει μεγάλο αριθμό εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι η μόνη χορωδία που έχει κατακτήσει τέσσερις φορές χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα χορωδιών: στο Γκρατς το 2008, στη Ρίγα το 2014 και στην Πραιτόρια στης Νότιας Αφρικής το 2018. Το Δεκέμβριο του 2016 η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας, απένειμε στην παιδική-νεανική χορωδία Rosarte και στη Μαέστρο της Ρόζη Μαστροσάββα βραβείο για την εξαιρετική καλλιτεχνική προσφορά τους στη μουσική ζωή της χώρας. Είναι η πρώτη φορά στα 90 χρόνια ιστορίας της ακαδημίας που απονέμει βραβείο σε χορωδία, γεγονός που κάνει τη διάκριση ακόμα πιο σημαντική. Είναι η μόνη Ελληνική χορωδία που έχει πετύχει τέτοια διάκριση και αναγνωρίζεται ως μια από τις καλύτερες παιδικές χορωδίες διεθνώς!

Ποια είναι τα σχέδια της Rosarte μετά τον Covid-19; Πως επηρέασε τη χορωδία;

Ήταν πολύ ζημιογόνος αυτή η μεταβολή της καθημερινότητας για τις χορωδίες παγκοσμίως. Οι ακυρώσεις των συναυλιών μας κόστισαν πολύ, πρώτον ως προσπάθεια και δεύτερον ως “κατάσταση” στην οποία δεν ήταν δυνατό να τραγουδήσουμε όλοι μαζί. Μέσα από τις νέες διαδικασίες και συνθήκες προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ευελιξία ώστε να λειτουργήσουμε ξανά με αισιοδοξία. Γίνεται προσπάθεια να μη χάσουν ξανά τα παιδιά την επαφή με τη χορωδία, διότι αυτό δημιούργησε μεγάλο κενό την προηγούμενη περίοδο.

Αποφασίσαμε λοιπόν φέτος να κάνουμε το rosartocamping ως μια φρέσκια νότα και σημείο αναφοράς για να ενωθούμε μουσικά με ένα διαφορετικό τρόπο. Ελπίζουμε η αλληλεπίδραση αυτή να λειτουργήσει θετικά και να εμφυσήσει στα παιδιά την αισιοδοξία για το μέλλον. Πρόκειται να περιλαμβάνει δημιουργικές ώρες με πολλή μουσική, τραγούδι και ενασχόληση με αυτό που γνωρίζουμε καλά. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθούμε μαζί για να μοιραστούμε την καθημερινότητα μας, ενισχύοντας τις σχέσεις μας με αφοσίωση και αγάπη.

Πώς σας φαίνεται η απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως για την εξάλειψη των εικαστικών ή μουσικών ωρών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

Πιστεύω πως η υπουργός θα ξανασκεφτεί την απόφαση αυτή. Τα καλλιτεχνικά και η μουσική αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την καλλιέργεια της καλαισθησίας, του πολιτισμού και της συναισθηματικής ανάπτυξης των εφήβων. Αντιθέτως, η προσθήκη επιπλέον ωρών διδασκαλίας τέτοιων μαθημάτων θα ήταν πολύ ωφέλιμη για όλα τα παιδιά, από την ηλικία του παιδικού σταθμού μέχρι αυτή του λυκείου, και το κρίνω αυτό μέσα από την εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός σε μουσικό γυμνάσιο. Επίσης, τα παιδιά που θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο μελλοντικά, σε πανεπιστημιακές σπουδές, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την ελευθερία και την καλλιέργεια ενός σκεπτόμενου ανθρώπου. Η εποχή μας κατακλύζεται από την τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό που καταντά τροχοπέδη στην ανάπτυξη ευρύτερων δεξιοτήτων από τα παιδιά. Θα πρέπει να τα βοηθήσουμε να έχουν έναν πιο ανοιχτό ορίζοντα…

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Για την επόμενη σεζόν υπάρχουν αρκετές προτάσεις σε έργα που έχουμε αποφασίσει να δουλέψουμε. Υπάρχει μια αφύπνιση για να ξεφύγουμε από το μούδιασμα της εποχής. Έχουμε αρκετές εκπλήξεις να παρουσιάσουμε με αφορμή τον χαμένο χρόνο. Θα σας κρατήσουμε σε αγωνία πριν ανακοινώσουμε επίσημα οποιαδήποτε εκδήλωση ώστε να είμαστε σίγουροι. Τα σημερινά δεδομένα μας κάνουν επιφυλακτικούς. Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση του ΟΜΝΑ για την ευγενική παραχώρηση του χώρου προβών του Μεγάρου Μουσικής στην Rosarte και για την άριστη συνεργασία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ποιο είναι το “όνειρό” σας για το μέλλον;

Η χορωδία Rosarte είναι μια οικογένεια που αντιπροσωπεύει την μουσική παιδεία και την καλλιέργεια των παιδιών. Το όνειρό μας είναι ένα καλύτερο μουσικό σχολείο για όλες τις ηλικίες. Μακάρι μελλοντικά, όλος αυτός ο κόπος των παιδιών να αναγνωρίζεται από την χώρα τους όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και να μη χρειάζεται να φύγουν για να πάρουν την προσοχή που τους αξίζει. Είναι μια ελπίδα για το αύριο.

***

Μια όμορφη ρήση του Γιάννη Ρίτσου που χρησιμοποιείται ως μότο της χορωδίας μου άρεσε πολύ και θα τη χρησιμοποιήσω για το τέλος, μέχρι να σας ξαναδούμε επί σκηνής.

“… Γιατί ἐμεῖς δέν τραγουδᾶμε γιά νά ξεχωρίσουμε ἀδελφέ μου ἀπ᾿ τόν κόσμο. Ἐμεῖς τραγουδᾶμε γιά νά σμίξουμε τόν κόσμο.”

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+