Εφτακόσια Πενήντα Δολάρια

Το έγραψα στον τίτλο ολογράφως μήπως μοιάζει μεγαλύτερο, όμως όχι. Ο λόγος για το ποσό που πλήρωσε σε ομοσπονδιακούς φόρους ο Donald Trump τη χρονιά που εξελέγη πρόεδρος, το 2016, ήτοι 750 δολάρια, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times. Πλήρωσε άλλα τόσα και το 2017, ενώ δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τα εισοδήματά του στη διάρκεια των 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια “κατά κύριο λόγο διότι δήλωσε περισσότερες ζημίες παρά κέρδη”, τόνισε η εφημερίδα.

Θα θυμάστε ίσως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του, όπως είθισται να κάνουν οι υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία επί δεκαετίες, στις περασμένες εκλογές, ενώ πολέμησε λυσσαλέα όσους προσπάθησαν να τον εξαναγκάσουν να τα δημοσιοποιήσει στη διάρκεια της θητείας του.

Ως προς το γιατί, υπάρχουν πολλές, συμπληρωματικές εξηγήσεις, την επίσημη που έχει δώσει, ότι υπόκειται σε έλεγχο της ομοσπονδιακής εφορίας και γι’ αυτό δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία να είναι η λιγότερο πειστική.

Θα έπλητταν άραγε το προφίλ που προωθεί στους ψηφοφόρους του ως “επιτυχημένου επιχειρηματία” οικονομικά στοιχεία που περιγράφουν μια σαθρή αυτοκρατορία; Θα έπληττε την αντισυστημική του εικόνα να ξέρουν οι απλοί πολίτες που τον στηρίζουν ότι πληρώνουν περισσότερους φόρους απ’ ό,τι ο ίδιος; Τι θα τους έλεγε το γεγονός ότι ο άνθρωπος στον οποίο εναπόθεσαν τις ελπίδες τους συνεισέφερε όσο το δυνατόν λιγότερα επί χρόνια στον κορβανά του ομοσπονδιακού κράτους του οποίου τώρα ηγείται;

Όμως, στ’ αλήθεια, και χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τη σημασία των αποκαλύψεων, πόση διαφορά θα κάνει η επιβεβαίωση όλων των παραπάνω στους φανατικούς του ψηφοφόρους; Εκπλήσσουν άραγε κανέναν τα στοιχεία αυτά; Ομολογώ πάντως ότι το σποτ που κυκλοφόρησε πριν λίγο από την εκστρατεία του Biden δεν χρειάστηκε πάνω από 30 δευτερόλεπτα και τα βλέμματα τεσσάρων καθημερινών Αμερικανών για να εικονογραφήσει στο μυαλό μου μια κατάφωρη αδικία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Trump αντέδρασε κάνοντας λόγο για “fake news” και στοιχεία “κατασκευασμένα”, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Το αν κάποιος θα πιστέψει έναν άνθρωπο με το ιστορικό του Trump σε “αναλήθειες” ή την πιο έγκριτη εφημερίδα στην Αμερική, είναι ζήτημα υποκειμενικό.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+