“Σιγά, Κι Εγώ Θα Μπορούσα Να Το Κάνω”…

“Γιατί είναι σημαντικό αυτό το έργο; Σιγά, κι εγώ θα μπορούσα να το κάνω.” Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη παρατήρηση που μου εκφράζουν φίλοι μου όταν πηγαίνουμε μαζί σε μια έκθεση μοντέρνας ή σύγχρονης τέχνης. Με το που την ακούω, μου χτυπάει ένα καμπανάκι, ενθουσιάζομαι, και ανυπομονώ να ανοίξω μια μεγάλη συζήτηση επί του θέματος.

Η εύκολη απάντηση, φυσικά, είναι “ναι, αλλά δεν το έκανες”. Για μένα, στο να αξιολογήσεις ένα έργο, βοηθά να αντιλαμβάνεσαι κάποια πράγματα για το υπόβαθρό του, να το τοποθετείς στη δεκαετία που δημιουργήθηκε, εξετάζοντας τι είδους τεχνικές χρησιμοποιούσαν, τι σκοπούς είχαν και τι μηνύματα απηύθυναν, όχι μόνο οι καλλιτέχνες της συγκεκριμένης εποχής, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, οι καλλιτέχνες της προηγούμενης.

Ενώ η κονσέρβα σούπας Cambpell’s του Andy Warhol, η αμερικανική σημαία του Jasper Johns, οι μπλε πίνακες του Yves Klein, η Ολυμπία του Cy Twombly και το κρεβάτι της Tracey Emin, δεν είναι αμελητέες καινοτομίες, είναι όμως παράλληλα εμπνευσμένες και λογικές προεκτάσεις των ιδεών της εποχής τους. Ενσωματώνουν τις επιρροές προηγούμενων καλλιτεχνών και κινημάτων, αντιπροσωπεύουν την αντίδραση ή αποδοχή της τέχνης στην κοινωνικοπολιτική διάσταση μιας εποχής, και επηρεάζουν σαφέστατα τους καλλιτέχνες που ήρθαν μετά, διαπλάθοντας την πορεία και εξέλιξή τους.

Το βιβλίο της Susie Hodge, Why Your Five Year Old Could Not Have Done That: Modern Art Explained, εμβαθύνει στο επιχείρημα, εξετάζοντας 100 έργα σύγχρονης τέχνης. Τοποθετεί κάθε έργο στο πολιτιστικό του πλαίσιο και αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη διαφέρουν από τα ρεαλιστικά έργα των προηγούμενων αιώνων.

Είτε διαβάσετε το βιβλίο είτε όχι, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε μια έκθεση και θα σκεφτείτε ότι ένα έργο είναι απλό, άρα ασήμαντο, ασχέτως από το αν είναι του γούστου σας, ελπίζω να το ξανασκεφθείτε.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου έφυγε από την Αθήνα στα 18 της για να σπουδάσει Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Sotheby's Institute of Art, απ΄το οποίο κατέχει μεταπτυχιακό στη Σύγχρονη Τέχνη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δούλεψε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner στη Νέα Υόρκη, και λίγους μήνες αργότερα, έχοντας ζήσει πλέον 6 χρόνια στην Αμερική, μετακόμισε στην Αγγλία για το στήσιμο της καινούργιας γκαλερί του Zwirner στο Λονδίνο. Από τον Οκτώβριο του 2014 εργάζεται στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο, ενώ μέσα από τη στήλη της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της, τις εντυπώσεις της και τα top picks της. Παρατηρεί την τέχνη παντού και λατρεύει να ταξιδεύει και να εξερευνά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER