Αισθάνεσαι ότι είναι πολύ μακριά και ότι η πρόσβαση είναι δύσκολη. Δεν είναι σε κάποιο σύμπλεγμα μαζί με άλλα νησιά, είναι μόνη της και δεν τη συνδυάζεις ποτέ με κάτι άλλο. Η Σκύρος είναι ο προορισμός και όλα αποδεικνύονται πιο εύκολα όταν φτάσεις εκεί. Έχει κάτι από Πήλιο, κάτι από Χαλκιδική, κάτι από Κυκλάδες, συνδυάζοντάς τα όλα αυτά σε μια πιο αυθεντική και πρωτόγονη εκδοχή τους.
Η Κύμη είναι η βασική πύλη εισόδου από την Εύβοια. Μάλιστα, τις μέρες με καθαρό ορίζοντα φαίνεται το νησί σαν να είναι δίπλα, ενώ η απόσταση είναι μία ώρα και 40 λεπτά με το καράβι. Ορισμένοι κάτοικοι Χαλκίδας κάνουν τη διαδρομή κάθε εβδομάδα, ίσως γιατί έχουν μάθει το δρόμο, που δεν είναι και ο πιο εύκολος ούτε ο πιο άνετος, όμως σε λιγότερο από μία ώρα σε οδηγεί στο λιμάνι. Είναι τελικά πιο κοντά απ’ όσο φανταζόσουν.
Το λιμάνι της Σκύρου είναι μικρό, όσο πρέπει για το πλοίο που συνδέει το νησί με την Κύμη. Έχει χώρο για ιστιοπλοϊκά και για ψαράδικα. Η κοινωνία του λιμανιού αφήνει μια αύρα μικρής καλοκουρδισμένης κοινότητας. Όλα λειτουργούν σωστά, κάτι που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι την επόμενη φορά αξίζει να περάσεις κάποιες ώρες και στο λιμάνι για φαγητό ή για μια βόλτα στα καλόγουστα μαγαζιά και στην προκυμαία.
Η αλήθεια είναι ότι όταν φτάνεις όλα σε οδηγούν να κατευθυνθείς στη Χώρα, που είναι 10 χιλιόμετρα μακριά, στην άλλη πλευρά του νησιού. Η διαδρομή από το λιμάνι δεν φανερώνει το μεγαλείο της Σκύρου, ίσως νιώσεις και κάπως περίεργα, αμήχανα. Μην ανησυχείς! Θα επιβεβαιωθεί η επιλογή σου στις επόμενες ώρες.
Ο κατάλληλος ντόπιος είναι καλύτερος από το Google.
Στη Χώρα θα ενθουσιαστείς. Αναρωτιέσαι πόσα σπίτια έχει, μικρά στενά δρομάκια, πόρτες σχεδόν ανοιχτές που είχες ξεχάσει ότι μπορεί να υπάρχουν στις μέρες μας και μπαλκόνια που ακουμπούν το ένα το άλλο με μια τρυφερή διάθεση. Νιώθεις ότι εκεί, μόνο αν αφεθείς στη συντροφιά του άλλου μπορείς να επιβιώσεις, καθώς έχει πολύ περπάτημα, πολύ ανηφόρα, πολύ καλντερίμι και δεν είναι για ψηλοτάκουνο πέδιλο, ούτε καν για πλατφόρμα. Να πω όμως ότι με τόσους γάμους και βαφτίσια, βλέπεις πολλές “θεές” που τα καταφέρνουν.
Αν ψάχνεις για ιδιαίτερα κεραμικά, θα τα βρεις εκεί. Ονομαστή είναι όμως και η παραδοσιακή ξυλογλυπτική τεχνική των Σκυριανών – θα βρεις επίσης υπέροχα σκαλιστά έπιπλα και σκεύη. Αξίζει σίγουρα να αφιερώσεις και λίγο χρόνο σε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, ένα από τα πρώτα λαογραφικά μουσεία που φτιάχτηκαν στη χώρα μας, αφιερωμένο στη Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά.
Η γαστρονομία είναι ένα καλό μυστικό. Όταν βρεις την “άκρη” σου, απολαμβάνεις υπέροχες γεύσεις και νόστιμα πιάτα. Οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές και ανάλογα με τα γούστα και τις διαθέσεις θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Πίστεψέ με, δεν θα απογοητευτείς. Θα βρεις πρωινά με βιολογικά προϊόντα, ιταλική κουζίνα, ονομαστές αστακομακαρονάδες, φοβερό παγωτό, αλλά και άφθονα γλυκά. Από τα καταστήματα με τα τοπικά προϊόντα πρέπει να εφοδιαστείς με μέλι, μαρμελάδες, βότανα και μυρωδικά.
Βγαίνοντας στο δρόμο για τις παραλίες, ετοιμάσου για πολλαπλές εκπλήξεις. Στην ερημική Καρεφλού θέλει προσοχή, γιατί ο δρόμος είναι στενός και χωμάτινος και αν έχεις χαμηλό όχημα πρέπει να πας αργά. Το μέρος έχει μια άγρια ομορφιά, ενώ αν είσαι τυχερός μπορεί να είσαι και μόνος σου.
Μετά είναι ο Άγιος Πέτρος, που δεν είναι απλά μια παραλία, αλλά ένα σύμπλεγμα παραλιών! Ανακάλυψέ τις όλες. Θα σου δώσουν πληροφορίες στο ομώνυμο εστιατόριο, το οποίο είναι από μόνο του προορισμός, καθώς θα φας καλά και νόστιμα με πρώτες ύλες που κυριολεκτικά τις παράγουν εκεί. Τη συγκεκριμένη παραλία αξίζει να την επισκεφθείς ξανά, για επανάληψη. Μπορείς πέρα από το μπάνιο να περπατήσεις στο δάσος. Τα πεύκα φτάνουν στην αμμουδιά και τα τζιτζίκια συνθέτουν το απόλυτο καλοκαιρινό σάουντρακ. Επίσης, μπορείς να κάνεις άφοβα γυμνισμό!
Μπορείς πάντα να πας στην παραλία Άγιος Φωκάς, όπου υπάρχει ταβέρνα, ενώ θα κάνεις τις βουτιές σου σε ένα πρασινογάλαζο περιβάλλον, ήσυχο και όμορφο. Ο Πεύκος είναι από τις παραλίες όπου πας για να χαλαρώσεις όλη μέρα. Ακόμα κι αν δεν είσαι ρομαντική ψυχή, θα μείνεις εκεί για το ηλιοβασίλεμα.
Είναι γεγονός, η Σκύρος θέλει μέρες, είτε είναι για διακοπές, είτε για επαναλαμβανόμενα Σαββατοκύριακα. Αν βρεθείς εκεί τον Ιούνιο έχει και αγώνες τρεξίματος. Κάνε την επιλογή σου ανάμεσα στα 5, 10 και 21 χιλιόμετρα και γνώρισε το νησί τρέχοντας. Ζήτα από τον Αυγερινό (μέλος της διοργάνωσης) να σου δώσει οδηγίες για ακόμη περισσότερα καλά κρυμμένα μυστικά. Θα σβήσει τη δίψα σου για περιπέτεια και θα τον αναζητάς για να τον κεράσεις για όσα μαγικά θα σου έχει, με επαγγελματική προσέγγιση, προτείνει. Ο κατάλληλος ντόπιος είναι καλύτερος από το Google.