ΣΜΟΕ | Οι Μικροί Οινοποιοί Φέρνουν Όλη την Ελλάδα στην Τεχνόπολη

Οι Μικροί Οινοποιοί μας καλούν στην 5η οινική έκθεση του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος.

Την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, τα μικρά οινοποιεία από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τα μεγάλα και σπουδαία τους κρασιά. Ανυπομονούν να υποδεχθούν το οινόφιλο κοινό, τους επαγγελματίες του χώρου, τους φίλους και τους υποστηρικτές τους σε μια διοργάνωση που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δυνατή.

Φέτος, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη μεγαλύτερη αίθουσα της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, τον πολυχώρο Μηχανουργείο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και γεμάτοι προσμονή, καθώς όλοι μας, σύσσωμη η ομάδα της αθηΝΕΑς και του Carpe Vinum, προετοιμάζουμε πυρετωδώς –με πρωταρχικά υλικά την αγάπη και το πάθος για το ελληνικό κρασί– αυτή την εκδήλωση, που θα θέλαμε να σας μείνει αξέχαστη.

Ο ΣΜΟΕ ιδρύθηκε με κύριο στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας. Βοηθά με τόλμη όλους τους νέους οινοποιούς, αλλά και τους παλαιότερους, που έχουν τους ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται. Ο αριθμός των μελών του μεγαλώνει κάθε χρόνο, ενώ εμπλουτίζει συνεχώς με νέες δράσεις τον κύκλο των δραστηριοτήτων του.

Στους Μικρούς Οινοποιούς 2024 θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε για άλλη μια χρονιά ξεχωριστά κρασιά, να συνομιλήσετε με τους οινοπαραγωγούς, αλλά και να παρακολουθήσετε τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τις ημέρες της έκθεσης.

Μπορείτε να είστε παρόντες στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον οινοτουρισμό, με εισηγήσεις από τους δρ Μαριάννα Σιγάλα, καθηγήτρια στο University of Newcastle της Αυστραλίας, δρ Μαρία Αλεμπάκη, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δρ Ευάγγελο Μπερή, επιστημονικό συνεργάτη στο Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και Μάριαν Σπίγγου, country manager στο WineTourism.com/Greece.

Στην ανοιχτή συζήτηση που θα ακολουθήσει και μπορείτε να πάρετε μέρος συμμετέχουν οι: Laurens Hartman από το Κτήμα Καρανίκα, Βάιος Γκανής από τους Αμπελώνες Γκανή, Βαγγέλης Γαβαλάς του ομώνυμου οινοποιείου και Αλεξάνδρα Μανουσάκη από το Κτήμα Μανουσάκη.

Επίσης, μη χάσετε το ιδιαίτερο workshop από τον Κώστα Προβατά DipWSET, το οποίο θα είναι κατάλληλο για ηλικίες μεγαλύτερες των 8 ετών – φυσικά αναφέρεται σε κρασιά και όχι σε ανθρώπους! Πρόκειται για μια γευστική δοκιμή κρασιών των οποίων η ηλικία θα υπερβαίνει (απαραιτήτως) τα 8 χρόνια. Σκοπός είναι να αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός αμπελουργού-οινοποιού, που χαρακτηρίζει τα μέλη του ΣΜΟΕ, αποτελεί εχέγγυο για την παραγωγή κρασιών που έχουν φτιαχτεί –και– για να αντέχουν στον χρόνο.

Τέλος, θα ενημερωθείτε για τη νέα καμπάνια «SMOE Friendly», ενώ θα έχετε τη δυνατότητα να λάβετε μέρος σε κλήρωση και να κερδίσετε πολλά δώρα.

Θα σας υποδεχθούμε με μεγάλο ενθουσιασμό για να ταξιδέψουμε παρέα σε ολόκληρη την Ελλάδα με τα μοναδικά κρασιά του ΣΜΟΕ.θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

 

Μικροί Οινοποιοί 2024

Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου | 11:00-19:00 | Εισιτήρια: more.gr

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Μικροί οινοποιοί
Workshop 

«Κατάλληλο για ηλικίες* μεγαλύτερες των 8 ετών»

Οι παραγωγοί του ΣΜΟΕ, οι Μικροί Οινοποιοί, σηκώνουν το γάντι και επιλέγουν να διοργανώσουν μια γευστική δοκιμή κρασιών των οποίων η ηλικία να υπερβαίνει (απαραιτήτως) τα 8 χρόνια. Σκοπός τους είναι να αποδείξουν ότι ο συνδυασμός αμπελουργού-οινοποιού, που χαρακτηρίζει τα μέλη του, αποτελεί εχέγγυο για την παραγωγή κρασιών που έχουν φτιαχτεί –και– για να αντέχουν στον χρόνο.

O Κώστας Προβατάς Dip WSET έχει εργαστεί ως sommelier και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επικοινωνίας σε οινοποιεία. Ταυτόχρονα είναι δημιουργός video με θέμα το κρασί στο The Crunchy Grape, όπου διατηρεί και τακτική αρθρογραφία.

*Κρασιών, όχι ανθρώπων

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου
Ώρες: 12:00-14:00 & 16:00-18:00
Εισηγητής: Κώστας Προβατάς Dip WSET
Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ
Εισιτήρια εδώ.*

* Για τη συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου στην έκθεση.
(Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)

Αγροτουρισμός

Ημερίδα

«Μια ανοιχτή συζήτηση για τον οινοτουρισμό»

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο «WineManTour», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα» (DAAD 2023-2025), προσκαλεί το οινόφιλο κοινό και τους επαγγελματίες του χώρου σε ημερίδα για τον οινοτουρισμό, η οποία διοργανώνεται παράλληλα με την έκθεση Μικροί Οινοποιοί 2024 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, στις 12:00.

Πρόγραμμα

13:00-13:20
Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
– Θάνος Ντούγκος, Πρόεδρος Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος
-Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού
– Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης
– Δρ Ηλίας Κόρκας, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών,
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

13:20-13:50
Σχεδιάζοντας οινοτουριστικές εμπειρίες
– Δρ Μαριάννα Σιγάλα, Καθηγήτρια, University of Newcastle, Αυστραλία

13:50-14:20
«Το μέλλον είναι ολιστικό»: Δέκα συμπεράσματα από την ανάλυση των διεθνών τάσεων στον οινοτουρισμό
– Δρ Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτικής
Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

14:20-14:40
Η συμμαχία WineΜanTour ως πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης για τον οινοτουρισμό
– Δρ Ευάγγελος Μπερής, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Επιστημών Οίνου,
Αμπέλου και Ποτών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

14:40-14:50
Ψηφιακό μάρκετινγκ οινοτουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών: Η πλατφόρμα WineTourism.com
Μάριαν Σπίγγου, Country Manager WineTourism.com/Greece

14:50-15:00

Διάλειμμα

15:00-16:00
Οινοτουρισμός και μικρά οινοποιεία: Καλές πρακτικές και προκλήσεις

Panel discussion – Συντονίζει η Δρ Μαρία Αλεμπάκη

Συμμετέχουν οι οινοποιοί-μέλη του ΣΜΟΕ:
Laurens Hartman, Βάιος Γκανής, Βαγγέλης Γαβαλάς και Αλεξάνδρα Μανουσάκη

16:00-16:30
Συζήτηση – Συμπεράσματα

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη.
Εισιτήρια εδώ.*

* Για τη συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου στην έκθεση.
(Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)

Κρασί ΣΜΟΕ

Η Νέα Καμπάνια του ΣΜΟΕ: SMOE Friendly – SMOE Enthusiast

Ο ΣΜΟΕ, ως μια κοινότητα οινοπαραγωγών που μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, ενθαρρύνει τη συνεργασία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, επιβραβεύει και στηρίζει σημεία πώλησης (εστιατόρια, wine bars ή κάβες) τα οποία, από την πλευρά τους, στηρίζουν τους μικρούς οινοπαραγωγούς.

Η καμπάνια SMOE Friendly προωθεί τη δουλειά των μικρών οινοπαραγωγών, την ποικιλία και την ποιότητα των ελληνικών οίνων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας τους στα σημεία πώλησης της εγχώριας αγοράς. Γενικότερα, ενισχύει την κοινότητα των μικρών οινοπαραγωγών, προάγει την ελληνική οινοποιία και παρέχει οφέλη στα μέλη του.

Για να ενταχθεί κάποιο σημείο πώλησης στην καμπάνια και να λάβει το σήμα SMOE Friendly – SMOE Enthusiast χρειάζεται να διατίθενται προς πώληση σε αυτό κρασιά από τουλάχιστον 10 οινοπαραγωγούς-μέλη του ΣΜΟΕ. Ανάλογα με τον αριθμό των οινοποιείων θα λαμβάνει τη διάκριση SMOE Friendly ή SMOE Enthusiast.

● 10 Οινοποιεία Μέλη του ΣΜΟΕ: SMOE Friendly
● 20 Οινοποιεία Μέλη του ΣΜΟΕ: SMOE Enthusiast

Με την επισήμανση SMOE Friendly ή SMOE Enthusiast αναγνωρίζεται η ποιότητα των κρασιών των οινοποιείων που εντάσσονται στον ΣΜΟΕ, γίνεται διακριτή η παρουσία τους και εκδηλώνεται έμπρακτα η στήριξη προς τους μικρούς οινοπαραγωγούς, προσφέροντας ένα πρόσθετο κίνητρο για αγορά.

Τα σημεία πώλησης που πληρούν τα κριτήρια ένταξης θα έχουν πολλαπλά οφέλη.
Μπορείτε να βρείτε τη φόρμα εγγραφής εδώ.

Οινοποιοί

Συμμετέχουν 51 Οινοποιεία – Μικροί Οινοποιοί

Θράκη
Anatolikos Vineyards – Vourvoukeli Estate – Domaine Kikones – Sgouridi Wines

Μακεδονία
Adam Oinos Boutique Winery – Domaine Agrovision – Ampeloeis – Domaine Apostolidi – Aslanis Family Winery – Kappa Winery – Domaine Karanika – Estate Manolesakis – Moschopolis Winery – Belidis Vineyards – Oenops Wines – Pieria Eratini Winery – Ktima Romalidis – Skiouros Winery – Tsikrikonis Winery – Wine Therapy

Θεσσαλία
Alatas Winery – Giatsa Winery – Dougos Winery – GK Winery – Liappis Boutique Winery – Papathanasiou Estate – Poultsidis Winery – Rapsani Chrysohoou Winery – Terra Olympus

Στερεά Ελλάδα
Akriotou Microwinery – Vriniotis Winery – Vaios Ganis Organic – Gikas Winery – Karadimos Family – Mylonas Winery – Petriessa Estate – Thivaiki Gi – Tzivani Bio Wines Estate

Πελοπόννησος
Aivalis Winery – Vatistas Winery – Moropoulos Winery – Bizios Estate – Papargyriou Winery – Pirgakis Estate – Konstantinos N. Pirgakis Winery

Νησιά
Gavalas Winery – Grampsas Winery – Goumas Estate Winery – Manousakis Winery – Oenolpi – Petrakopoulos Wines – Hatziioannou Wines

Οι μικροί οινοποιοί σας περιμένουν στην 5η και μεγαλύτερη έκθεσή τους!

www.smoe.com.gr

Facebook | Instagram

***

Μεγάλος Χορηγός
Selloplast

Χρυσός Χορηγός
Cork Hellas

Ασημένιοι Χορηγοί
ALPA GLASS | Berlin Packaging | ΖΑΒΑΛΟΣ – Cartontec Α.Ε.| GS Labelprint | Oinoline| TΡΥΧ Α.Ε. | Mellon Group | TC Group | WPS – Βασίλης Παπαδερός Α.Ε.

Χορηγοί Eπικοινωνίας
Η Καθημερινή | The Crunchy Grape | Flag in Life | 750ml | Grape Magazine | Περιοδικό Οινολογία | Ypaithros.gr | αθηNEA | Carpe Vinum | Winevert | Not an
Expert | So Posh | FnB Daily | Oίνος & Γεύσεις | WineEventsGreece

Χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης
Betty’s Bakery | Αρτοποιείο Δαρεμά | Βίκος

Συντονισμός – Επικοινωνία
Carpe Vinum – αθηΝΕΑ

Υπό την Αιγίδα
Υπουργείο Τουρισμού | ΕΟΤ | Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

E-Book Carpe Vinum | 11ο Τεύχος

Wine Aristocracy Vs. Commoners ή Αλλιώς Χρειαζόμαστε Τελικά τους Wine Experts;

Οινο… Ραντεβού στα Τυφλά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+