Όνομα: Σωκράτης Παπαφλωράτος
Ηλικία: 41
Επαγγελμα: CEO της Numan
Τόπος κατοικίας: Λονδίνο
O Σωκράτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος MEng σε Electronic Engineering από το University of York και MSc σε Information Processing Neural Networks από το King’s College London του University of London. Ο ιστότοπος Techcrunch τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους πιο “serial” Serial Entrepreneurs στην Ευρώπη. Ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές της εφαρμογής ύπνου και διαλογισμού Calm.com. Το 2019, αφού σήκωσε χρηματοδότηση (series B) ύψους 88 εκατομμυρίων δολαρίων, έγινε η πρώτη εταιρεία ψυχικής υγείας που έφτασε το valuation του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κάτι που την κατέταξε στην κατηγορία “Unicorn”.
Ίδρυσε την TrustedPlaces, την πρώτη ιστοσελίδα local reviews του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία και διηύθυνε μέχρι και την εξαγορά της από την Yell Group Plc. To 2018 ίδρυσε, και από τότε διευθύνει, την εταιρεία Numan, που ασχολείται με τη στυτική δυσλειτουργία των ανδρών. Ο Σωκράτης πιστεύει ότι το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Θεωρεί πως το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι κορυφαίο, γι’ αυτό και έχει Έλληνες προγραμματιστές να δουλεύουν στην εταιρεία του, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν το κάνει για συναισθηματικούς λόγους, αλλά γιατί πολύ απλά είναι “πάρα, πάρα, πάρα πολύ καλοί”.
Πόσο εύκολο είναι να υλοποιήσεις επιχειρηματικά μια ιδέα;
Είναι εύκολο να δεις αν μια ιδέα θα έχει απήχηση και αν θα προχωρήσει. Πρέπει να δεις τι θέλεις να κάνεις, τι σε γεμίζει και τι “σου λέει” η αγορά. Όταν έχεις μια αρχική ιδέα για κάτι, μπορείς να μειώσεις αρκετά το ρίσκο με το να κάνεις έρευνα αγοράς, να μιλήσεις με πιθανούς χρήστες, να φτιάξεις ένα prototype. Με τη Numan ήταν εμφανές από την αρχή ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ήταν εύκολο να βρούμε χρήστες.
Πώς αποφασίζεις την επόμενη επιχειρηματική σου κίνηση;
Γενικά, με κερδίζουν επιχειρηματικές ιδέες που λύνουν ένα σημαντικό πρόβλημα, και παράλληλα με κάνουν να νιώθω δημιουργικός.
Τι είναι αυτό που σε “γεµίζει” στη δουλειά σου;
Η δημιουργία, η ιδέα του να χτίζω κάτι, να λύνω προβλήματα για την ανθρωπότητα και να απολαμβάνω την καθημερινή μου εργασία. Στη Numan έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο με την εταιρεία, να αλλάξουμε τα πράγματα για ένα θέμα που αγγίζει πάρα πολύ κόσμο. Το γεγονός ότι βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα μου δίνει μεγάλο κίνητρο να προχωράω.
Το ελληνικό οικοσύστημα έχει αρχίσει να εξελίσσεται ραγδαία. Η μια επιτυχία γεννάει μια άλλη και μετά μια άλλη.
Υπάρχει κάποια στιγμή στη ζωή σου που να βίωσες την αποτυχία και πώς την αντιμετώπισες;
Η αποτυχία είναι κάτι πολύπλοκο. Υπάρχουν αποτυχίες στη ζωή που είναι αντικειμενικές. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, όμως, η αποτυχία είναι κάτι υποκειμενικό. Πολλές φορές είναι το ότι απλά δεν έκανες ακριβώς αυτό που είχες ορίσει ότι θα πετύχεις. Δε σημαίνει όμως απαραίτητα ότι απέτυχες. Γνωρίζω άτομα που είναι απίστευτα επιτυχημένα και δε νιώθουν έτσι. Η δεύτερη μου επιχειρηματική προσπάθεια, που ήταν κάτι στο οποίο είχα αφιερώσει 3,5 χρόνια από τη ζωή μου για να τη στήσω μαζί με την ομάδα μου, στο τέλος δεν προχώρησε. Έμαθα όμως πάρα πολλά, γνώρισα κάποιους καταπληκτικούς ανθρώπους με τους οποίους ακόμη συνεργάζομαι. Είναι θέμα πώς θα ορίσεις μια εμπειρία. Μπορείς να τη δεις σαν αποτυχία ή όχι. Προσωπικά, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να δεις τι έμαθες και να εξελίσσεσαι συνεχώς.
Έχεις ασχοληθεί με το επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα;
Είχα μια πολύ μικρή ανάμειξη με το Open Fund, αλλά δεν μπορώ να καρπωθώ από αυτό που δημιούργησαν τα παιδιά, το οποίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το ελληνικό οικοσύστημα έχει αρχίσει να εξελίσσεται ραγδαία. Η μια επιτυχία γεννάει μια άλλη και μετά μια άλλη. Αν δεις από την Upstream βγήκε η Workable και αυτό θα εξελιχθεί περαιτέρω, είμαι σίγουρος.
Ποια είναι η γνώμη σου για το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας;
Στη Numan έχουμε 3 προγραμματιστές στην Ελλάδα. Δουλεύουμε με τα συγκεκριμένα παιδιά γιατί είχα δουλέψει και παλαιότερα με το συνεργάτη, που ηγείται της ομάδας και είναι πάρα πολύ καλός. Είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο από άποψη επαγγελματισμού, ανήκει στο τοπ 3% των ανθρώπων που θα μπορούσα να προσλάβω στο εξωτερικό. Δεν το έκανα για κάποιο συναισθηματικό λόγο, απλά είναι πάρα πάρα πάρα πολύ καλοί [σ.σ. γέλια].
Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις µια πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;
Να μειώσει τους φόρους στις καινούργιες επιχειρήσεις και τη γραφειοκρατία, να βοηθήσει έτσι να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα περαιτέρω.
Θα επέστρεφες στη Ελλάδα;
Ναι. Αν είχα, επιχειρηματικά μιλώντας, κάποια ευκαιρία που να έκρινα ότι με γεμίζει, θα επέστρεφα.
Τι είναι αυτό που σε έχει κρατήσει τόσα χρόνια στην Αγγλία;
Πολλά. Οι αξίες που διακατέχουν την κοινωνία. Είναι μια κοινωνία που λειτουργεί με εμπιστοσύνη πρώτα και παρέμβαση μετά. Υπάρχει εμπιστοσύνη. Επίσης, αν δεν τα καταφέρεις επιχειρηματικά, υπάρχει ένα πολύ φιλικό και λογικό πλαίσιο για να μη χρειάζεται να κινδυνεύεις, να μπορείς να προστατέψεις το όνομα σου την οικογένειά σου. Ένα σύστημα που προωθεί την επιχειρηματικότητα, την επικροτεί και την επιδοκιμάζει. Σε αυτό το κομμάτι είναι πιο κοντά στην αμερικάνικη νοοτροπία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Ακόμη, στην Αγγλία το νομικό πλαίσιο είναι γρήγορο, αποδοτικό, ξεκάθαρο και σταθερό. Κάτι που δημιουργεί ασφάλεια. Τέλος, τα πολύ καλά πανεπιστήμια και η ακαδημαϊκή κουλτούρα, κάτι που συγκεντρώνει άτομα με πολύ υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο.
Τι συμβουλές θα έδινες στον κόσμο που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά σου;
Δε χρειάζεται να είσαι ο εξυπνότερος για να πετύχεις. Σημασία έχει να έχεις την αντοχή και τη νοοτροπία να θέλεις να κάνεις κάτι. Αν προσπαθήσεις να ξεκινήσεις κάτι γιατί είναι κουλ και ακούγεται “glamorous” αυτοί είναι οι λάθος λόγοι. Πρέπει να προσπαθήσεις για κάτι που πραγματικά πιστεύεις, κάτι που σε γεμίζει, και να ισορροπήσεις το ρίσκο με την ευκαιρία. Τότε, ακόμη κι αν αποτύχεις, θα έχεις κερδίσει.
Η συνέντευξη αυτή ανήκει στην εβδομαδιαία στήλη “Hellenic Stories” της αθηΝΕΑς, που παρουσιάζει αυθεντικές, ανθρώπινες, ελληνικές ιστορίες από όλον τον κόσμο.
Ο πρώτος θεματικός κύκλος των Hellenic Stories, με αντικείμενο συνεντεύξεις Ελλήνων του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, είναι μια ευγενική χορηγία της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας Raycap.