Νεανική επιχειρηματικότητα, startups, καινοτομία… Τρεις λέξεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον πολλών νέων στις μέρες μας. Τρεις λέξεις που, αναμφισβήτητα, η χώρα μας έχει ανάγκη για την οικονομική της ανάπτυξη και ενδυνάμωση.
Είτε μιλάμε για μία “απόλυτη” καινοτομία, δηλαδή τη δημιουργία μίας νέας ανάγκης στην αγορά, είτε για την περαιτέρω εξέλιξη ενός υφιστάμενου κλάδου, δηλαδή καινοτομία όχι ως προς το ίδιο το προϊόν, αλλά στην πώληση και τις προοπτικές που έχει αυτό, πρόκειται για έναν τομέα δραστηριότητας σε ευρεία εξέλιξη.
Η Οικονομική Κρίση Ως Ευκαιρία Καινοτομίας
Είναι αλήθεια ότι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της παράλληλης ψηφιακής επανάστασης, ένα μεγάλο ποσοστό νέων στην Ελλάδα και μάλιστα μεγαλύτερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει στραφεί προς την αυτοαπασχόληση.
Άλλωστε, όπως σε κάθε γενιά, η εργασία αποτελεί ένα δυναμικό μέσο έκφρασης και δημιουργικότητας, πέρα από την ανάγκη για βιοπορισμό. Ωστόσο, το να κάνεις το βήμα προς την καινοτομία δεν είναι κάτι απλό και σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο. Ενέχει ρίσκο, απαιτεί αποδοχή της αβεβαιότητας, χρειάζεται θράσος και γερό στομάχι.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να έχεις την ιδέα. Παρόλα αυτά, αν και αυτό αποτελεί το εφαλτήριο προς τον δρόμο του καινοτόμου επιχειρείν, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης.
Αυτοί που τόλμησαν είναι αυτοί που έκαναν τη διαφορά. Κι αυτοί που πίστεψαν στο όραμά τους είναι αυτοί που έκαναν τον κόσμο καλύτερο.
Τα μεγάλα εμπόδια και οι δυσχέρειες, που συχνά φαντάζουν ανυπέρβλητα, βρίσκονται αμέσως μετά, δηλαδή στη μετάβαση. Η ιδέα πρέπει να περάσει από το στάδιο της αρχικής της σύλληψης στο στάδιο της υλοποίησης στην πράξη. Εκεί είναι που τίθενται τα πολλά ερωτήματα που χρήζουν, μάλιστα, έξυπνων και ευέλικτων απαντήσεων.
Το ζήτημα είναι πού μπορεί να βρει κανείς τέτοιου είδους απαντήσεις. Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει τη γνώση και τις δεξιότητες, αν επιθυμεί να γίνει μέλος του οικοσυστήματος του επιχειρείν;
Με Μια Μικρή Βοήθεια από τους Φίλους μου
Υπάρχουν οργανισμοί και μέντορες που μπορούν να σε βοηθήσουν σημαντικά, να σε καθοδηγήσουν, να σε εμπνεύσουν. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελούν οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί Startup Greece και Youth Entrepreneurship Club.
Το πιο αξιοσημείωτα events, κατά τη γνώμη μου, της τρέχουσας δραστηριότητάς τους είναι τα Start-up Greece Talks που αφορούν μοναδικές εβδομαδιαίες live συνεντεύξεις με Έλληνες ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίοι μοιράζονται με το κοινό την εμπειρία τους στο χώρο του καινοτόμου επιχειρείν και αποτελούν υγιή πρότυπα που μπορούν να εμπνεύσουν.
Αν, όμως, υπάρχει ήδη μία τεχνολογική ιδέα, η εγγραφή στο 8-week online program του Greek Startup Universe ίσως βοηθήσει να βρεθούν οι πόροι, οι τρόποι ή και οι μέντορες που θα ενθαρρύνουν το επόμενο βήμα.
Η συμβουλή μου; Αν έχετε μια ιδέα, αν σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε κάτι δικό σας και πιστεύετε στις δυνατότητές σας, μην το εγκαταλείψετε γιατί δεν έχετε το know-how ή επειδή τα βρήκατε σκούρα στον δρόμο προς την υλοποίηση. Αυτοί που τόλμησαν είναι αυτοί που έκαναν τη διαφορά. Κι αυτοί που πίστεψαν στο όραμά τους είναι αυτοί που έκαναν τον κόσμο καλύτερο.
Θέλοντας να μάθω περισσότερα για τις δράσεις των παραπάνω κοινοτήτων, είχα την τιμή και την χαρά να συνομιλήσω με τον Θάνο Παράσχο, ιδρυτικό μέλος του Startup Greece, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μου πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από το έργο και τους στόχους του εν λόγω οργανισμού.
Startup Greece Meets αθηΝΕΑ…
Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για τη Startup Greece, να γνωριστούμε;
Είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βασικό στόχο να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα και δη με τη νεοφυή.
Πώς επιδιώκετε να πετύχετε τον στόχο σας; Μπορείτε να μας δώσετε παραδείγματα των δράσεών σας;
Βεβαίως. Για να το πετύχουμε αυτό διοργανώνουμε δράσεις που θέλουν να εμπνεύσουν ή να μεταδώσουν γνώση σε κάθε άνθρωπο που μας παρακολουθεί.
Μία τέτοια δράση είναι και τα Startup Greece Talks. Κάθε εβδομάδα έχουμε καλεσμένους ανθρώπους που είχαν μία ιδέα και την εξέλιξαν σε startup. Αυτοί μοιράζονται μαζί μας την ιστορία τους, ενώ, παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό που παρακολουθεί να θέσει τις ερωτήσεις του στον εκάστοτε καλεσμένο, δημιουργώντας έτσι μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Ακόμη ένας στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μεγάλου startup δικτύου, αποτελούμενο από ανθρώπους, είτε εξειδικευμένους στον χώρο της startup επιχειρηματικότητας, είτε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα.
Εδώ έρχεται και ο λόγος της δημιουργίας του Greek Startup Universe. Συνεργαστήκαμε, λοιπόν, με το Founderhood, καθώς βλέπαμε ότι, στο ελληνικό tech startup οικοσύστημα, οι ευκαιρίες για εξέλιξη είναι σχετικά περιορισμένες και οι ελληνικές και κυπριακές startup είναι κάπως απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο.
Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δίκτυο αποτελούμενο από Έλληνες του τεχνολογικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής ζώνης στην οποία βρίσκονται. Ο απώτερος σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε Έλληνες ιδρυτές τεχνολογικών startup στα πρώτα τους βήματα, αλλά και ανθρώπους που έχουν μία τεχνολογική ιδέα στα σκαριά να την υλοποιήσουν, ενισχύοντας έτσι την παρουσία και τη δύναμη του ελληνικού tech επιχειρείν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το Greek Startup Universe;
Το Greek Startup Universe ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων που στηρίζεται σε κάποιους βασικούς πυλώνες: προσωπικές online συναντήσεις με επιτυχημένους Έλληνες που έχουν κάποιο expertise, εβδομαδιαία live Q&As με ιδρυτές ώριμων tech startup επιχειρήσεων, πρόσβαση σε ένα ενεργό community, πρόσβαση σε εργαλεία και υπηρεσίες για startups και σε εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και ευκαιρίες για διεκδίκηση χρηματοδότησης.
Οι τομείς που καλύπτονται αφορούν το business development, product roadmap, sales and marketing growth και fundraising. Όλα αυτά θα λάβουν χώρα το διάστημα 2 Μαρτίου έως 25 Απριλίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν δωρεάν στο Greek Startup Universe έως και την 1η Μαρτίου.
Κάτι άλλο που θεωρείτε χρήσιμο ή ένα έξτρα tip για κάποιον που θα ήθελε να μάθει περισσότερα για τον κόσμο του επιχειρείν;
Θα ήθελα ακόμη να σου πω μερικά λόγια και για μία από τις σημαντικότερες δράσεις του οργανισμού, την οποία τρέχουμε τα τελευταία 5 χρόνια, σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το Startup Greece Week, όπου κάθε χρόνο γίνεται ένα συνέδριο για την Ελληνική Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και ξεκίνησε με δια ζώσης συνέδρια σε όλες τις πόλεις της Κρήτης.
Την περασμένη χρονιά θέσαμε έναν στόχο για επέκταση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Με τις εξελίξεις να μας προλαβαίνουν προσαρμοστήκαμε στις συνθήκες κι έτσι πραγματοποιήσαμε τη δράση αυτή online, με τη συμμετοχή 10 πόλεων αυτή τη φορά. Σαν αποτέλεσμα, ολόκληρη η εβδομάδα από 4 έως 10 Μαΐου, αποτελούταν από 21 workshops, 16 live sessions, 126 ομιλητές, 52 ώρες live μετάδοσης και η απήχησή του έφτασε άνω του 1 εκ.
Επίσης, αυτήν την περίοδο αναπτύσσουμε πολύ ως οργανισμός και το κομμάτι του internal training. Συνεπώς, τρέχουμε μηνιαία κάποια events που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη δεξιοτήτων – είτε soft skills είτε digital skills. Αναπτύσσουμε, λοιπόν, εσωτερικά προγράμματα ανάπτυξης και εκπαίδευσης των ατόμων, με σκοπό όλοι να γινόμαστε καλύτεροι.
Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Ο στόχος είναι να μπορέσουμε, και πιστεύω ότι έχουμε ήδη κάνει αρκετά σημαντικά βήματα, να βοηθήσουμε το startup οικοσύστημα να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, και να κρατήσουμε τους Έλληνες, ή, τουλάχιστον, να κάνουμε τους Έλληνες να σκέφτονται τη συνεργασία τους με άλλους Έλληνες. Έτσι, θα δημιουργούν πράγματα από την Ελλάδα για την Ελλάδα ή ακόμη και για όλον τον κόσμο, συνεισφέροντας τελικά στην κοινωνία.
Πλέον με το διαδίκτυο δεν πιστεύουμε ότι τα γεωγραφικά σύνορα έχουν και πολλή σημασία. Οφείλουμε να δώσουμε σε όλους τους ανθρώπους ίσες ευκαιρίες για ποιοτική γνώση και ποιοτική εκπαίδευση. Κι αυτό, μέσω του διαδικτύου, γίνεται πολύ εύκολα και σχετικά ανέξοδα. Άρα, με αυτόν τον τρόπο, είμαστε και πολύ ευθυγραμμισμένοι με τους παγκόσμιους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Κάτι που αποτελεί κομβικό στοιχείο στη στήλη μου στην αθηΝΕΑ είναι η αλλαγή, η αλλαγή που μπορούμε, και οφείλουμε, να φέρουμε εμείς οι νέοι στον κόσμο του αύριο. Σε ποια αλλαγή πιστεύει το Startup Greece;
Θέλουμε να δοθούν ευκαιρίες σε όλους ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται, είτε βρίσκονται στην επαρχία είτε σε πιο κεντρικές πόλεις, να αναπτύξει το project του, να αναπτύξει την ιδέα του. Θέλουμε να εκδημοκρατίσουμε την πληροφορία και το δίκτυο.
Πού μπορεί να σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της κοινότητας σας ή να μάθει περισσότερα για τις δράσεις σας;
Στο site μας https://startup-greece.org/. Και φυσικά μέσω των λογαριασμών μας στα social media.
Περισσότερα άρθρα από τη στήλη Youth4Youth στην αθηΝΕΑ: