Startups στην Ελλάδα, Επενδυτικές Ευκαιρίες, Εξαγορές και Προοπτικές | Ετήσιο Report του Found.ation και του EIT Digital

Found.ation

Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) και την υποστήριξη της EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), παρουσίασε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece, με σκοπό την καταγραφή του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα.

Το report, που έχει καθιερωθεί ως σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των egg | Eurobank | Corallia, Roche και Seedblink.

Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αντιμετωπίζει προκλήσεις και οικονομική αστάθεια, το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα έχει καταφέρει, παρά τις δυσκολίες, να διατηρήσει τη δυναμική του, με αρκετές ελληνικές startups να εξασφαλίζουν επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να επεκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το έτος 2023, περισσότερες από 70 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ.

Στο report του Found.ation παρουσιάζονται οι λίστες με τις 10 πιο καλά χρηματοδοτούμενες ελληνικές startups για το 2023, αλλά και, συνολικά, τις 10 εταιρείες με τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς (exits), καθώς και τις 10 εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

  • Το 2023, περισσότερες από 70 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ. Μόνο το 20% από αυτές έχουν γυναίκα μεταξύ των ιδρυτών. Το 31% των χρηματοδοτούμενων εταιρειών είχαν προηγουμένως υποστηριχθεί στο πλαίσιο του EquiFund.
  • Τα επίπεδα χρηματοδότησης στην Ελλάδα το 2023 παρουσιάζουν μείωση κατά 24,5%, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη αναμένεται μείωση 38%. Μείωση παρατηρείται και στο κομμάτι της χρηματοδότησης σε πρώιμα στάδια (pre-seed & seed) σε σχέση με το το 2022.
  • Υπάρχουν 13 ενεργά ελληνικά VCs που επικεντρώνονται κυρίως σε startups με συνολικά κεφάλαια ύψους 540 εκατ. ευρώ. Έχουν επενδύσει σε 62 startups το 2023 και καλύπτουν περίπου το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2024. με τις προοπτικές τους για το νέο έτος να αξιολογούνται με 3,8/5.
  • Το 2023 σημειώθηκε σημαντική συμμετοχή της τάξης του 33% από επενδυτικά σχήματα με έδρα την Αμερική σε ελληνικές startups. Συνολικά, το 78% των επενδύσεων προήλθαν από το εξωτερικό.
  • Στο 42% των επενδυτικών γύρων συμμετείχαν angel επενδυτές, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
  • Ως προς τους τομείς στους οποίους οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους το 2023, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι startups που επικεντρώνονται στις τεχνολογίες λιανικού εμπορίου (RetailTech), τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αγροτικής τεχνολογίας (AgriTech), σε αντιστοιχία με τις παγκόσμιες τάσεις.
  • Έντεκα νέες εξαγορές σημειώθηκαν φέτος, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία. Ενισχύοντας την τάση των προηγούμενων ετών, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τεχνολογικούς κολοσσούς με έδρα τις ΗΠΑ για ελληνικές startups, με τις Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel να ολοκληρώνουν επιτυχημένες εξαγορές εντός του 2023.

O Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners, σχολίασε «Η ηρεμία αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως στασιμότητα. Αντίθετα, είναι ο προάγγελος μιας σημαντικής αλλαγής που αναμένουμε το 2024, καθώς τα funds αυτά αρχίζουν ενεργά να διοχετεύουν κεφάλαια στην αγορά. Σε αντίθεση με την εγχώρια επιβράδυνση, οι διεθνείς και εγχώριες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC) και ιδιωτικών συμμετοχών (PE) έχουν συμμετάσχει ενεργά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ελληνικής προέλευσης. Η τάση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια θετική οπτική, αλλά μια ισχυρή απόδειξη της ωριμότητας και της ανθεκτικότητας της αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών της χώρας μας.»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (EATE), Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, σχολίασε: «Ο μετασχηματισμός του επενδυτικού τοπίου, η αυξανόμενη απήχηση της Ελλάδας και η δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, είναι πλέον αδιαμφισβήτητες πραγματικότητες. Ως το Sovereign Fund-of-Funds και κύριος επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια €2,1 δις, η ΕΑΤΕ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ισχυρών ευρωπαϊκών και διεθνών συμμαχιών και συνεργασιών. Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε τον καταλύτη και ταυτόχρονα αναπόσπαστο συστατικό αυτού του ακμάζοντος οικοσυστήματος.»

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το report του Found.ation (μόνο στα αγγλικά) εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Η Οικονομική Εκπαίδευση των Παιδιών Είναι Δύναμη

Banking Essentials: Το Γλωσσάρι των Χρηματοοικονομικών

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+