Στέφανος Λαζαρίδης: Κυνικός Ρομαντικός

Στο Νιάρχο δεν κατεβαίνουμε μόνο για τρέξιμο. Πέρα από τη βιβλιοθήκη, όπου τα πράγματα, εν προκειμένω τα βιβλία, μπαίνουν στη θέση τους, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Μια μικρή έκπληξη θα βρείτε στο αίθριο του 4ου ορόφου της βιβλιοθήκης και έχει να κάνει με τον Στέφανο Λαζαρίδη, τον Έλληνα σκηνογράφο που μεγαλούργησε σε πλήθος θεατρικών και μουσικών παραγωγών. Γεννήθηκε στην Αιθιοπία το 1942 και πέθανε στο Λονδίνο το 2010. Σε λίγες μέρες, στις 8 Μαΐου, συμπληρώνονται 8 χρόνια από το θάνατό του.

Τη δεκαετία του ’80 συνεργάστηκε με την Εθνική Όπερα της Αγγλίας και εργάστηκε σε σκηνές όπως στην πλωτή όπερα στο Μπρέγκεντζ της Αυστρίας, στο φημισμένο Μπαϊρόιτ και στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, μετατρέποντάς τα σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία για το θεατή, πολύ πριν η καθολική μεταμόρφωση ενός χώρου γίνει τάση. Ενδεικτικό της προοδευτικής προσέγγισής του και της αποφυγής των αγκυλώσεων ήταν η επιμέλεια της αμερικάνικης περιοδείας των Duran Duran το 1993. Το μόνο έργο που σκηνογράφησε στην Ελλάδα ήταν “Η Αρχή της Ζωής” το 1995, στο Θέατρο του Νότου. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορείτε να τα βρείτε στο καλαίσθητο φυλλάδιο της έκθεσης, αλλά και με μια απλή αναζήτηση στο internet.

Περπατώντας στο αίθριο, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον καταπληκτικό τρόπο με τον οποίο ο Λαζαρίδης συνελάμβανε μια ιδέα, όπως επίσης και τα σκηνικά και τα κοστούμια των ηθοποιών. Οι μακέτες του με τις απίθανες λεπτομέρειες αναδεικνύουν τον κόπο που περιέχεται στη δική του τέχνη. Είναι σαν να βλέπεις τις προπονήσεις ενός δρομέα και όχι μόνο τον αγώνα. Μετά τις προθήκες με τις μινιατούρες, μπορείτε να πάτε από κύβο σε κύβο (θα καταλάβετε τι εννοώ εκεί!) και να θαυμάσετε τις μακέτες των σκηνών, τις σημειώσεις, τις προσκλήσεις και τις τιμές που δέχτηκε ο Λαζαρίδης.

Δεν είμαι ειδήμων, αλλά ένας απλός φίλος του ΚΠΙΣΝ, που για μισή ώρα “ταξίδεψε” σε μια όμορφη, προσεγμένη δουλειά, γνωρίζοντας ένα σημαντικό σκηνογράφο, αναγνωρίζοντας τη φαντασία, το μεράκι στη λεπτομέρεια και την ομορφιά της δουλειάς του. Σας συστήνω μια επίσκεψη στη έκθεση ανεπιφύλακτα.

Η έκθεση Στέφανος Λαζαρίδης: Κυνικός Ρομαντικός λειτουργεί καθημερινά 9:30-21:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+