«Στη Φωτιά» Υμνούνται οι Απολαύσεις της Ζωής

Movie

«Μαζί» όλα μοιάζουν διαφορετικά. Στην κουζίνα. Στο πρωινό. Στις βόλτες για τη μοιρασιά νέων γεύσεων. Στο κρασί που συνοδεύει το φαγητό. Καθισμένοι οι άνθρωποι στο τραπέζι ο ένας δίπλα στον άλλο μοιράζονται τις γεύσεις αλλά και σκέψεις και συναισθήματα. «Μαζί» όλα γίνονται αλλιώς.

Όπως η συνάντηση της θάλασσας με τη στεριά γαστρονομικά, του άντρα με τη γυναίκα ερωτικά και της τέχνης του σινεμά με το φαγητό και το κρασί στη μεγάλη οθόνη. Η τελευταία, ευτύχησε σε μια ταινία-ύμνο στον έρωτα και στις απολαύσεις του φαγητού και του οίνου.

Στη Φωτιά | Tran Anh Hung | Γαλλία

Ο Γαλλοβιετναμέζος Tran Anh Hung δίνει στη συνώνυμη με τη γαστρονομία, τη Γαλλία, αυτό που δικαιούται. Η τεράστια παράδοση των Γάλλων εμπνέει τον σκηνοθέτη να φτιάξει πλάνα με υπέροχο φως και διαλόγους για τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού βγαλμένους από… σεμινάριο του Κωσταντίνου Λαζαράκη στο Diploma του WSPC.

Μια ιστορία αγάπης και ανεξαρτησίας που συμβαίνει σε μια κουζίνα, πάνω από κατσαρόλες, τηγάνια, φούρνους και πρώτες ύλες από τους μπαξέδες και τις φάρμες. Ο τίτλος, «Στη Φωτιά», συμβολίζει πρώτα απ’ όλα τον έρωτα, που κι εκείνος βάζει φωτιά και χαρίζει φως. Αλλά και το κρασί, που πολλαπλασιάζει την απόλαυση του φαγητού. Που βάζει φωτιά στις αισθήσεις.

Nαι, είναι ακόμα μια ιστορία για το φαγητό και τη μοιρασιά.

Άρα, μια ιστορία για τα απολαυστικότερα της ζωής. Πρώτης τάξεως υλικά στα χέρια του Tran Anh Hung, για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα που αναστατώνει μυαλό και καρδιά και γοητεύει τις αισθήσεις.

«Στην πραγματικότητα, η ταινία που σκηνοθέτησε ο Tran Anh Hung υπερβαίνει τη γαστρονομία και γίνεται ύμνος για τη ζωή και τον ακατανίκητο έρωτα».

Η «Φωτιά» του Γαλλοβιετναμέζου σκηνοθέτη, που τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. «Δεν υπήρχε πιο ταιριαστή ταινία για να αρχίσει ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. H ταινία βασίζεται στο βιβλίο “La Vie et la Passion de Dodin-Bouffant Gourmet” του Marcel Rouff, το οποίο δημοσίευσε ο πρίγκιπας της γαστρονομίας το 1924, αποθεώνοντας τη γαλλική κουζίνα», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Στην πραγματικότητα, η ταινία που σκηνοθέτησε ο Tran Anh Hung υπερβαίνει τη γαστρονομία και γίνεται ύμνος για τη ζωή και τον ακατανίκητο έρωτα, ο οποίος βέβαια περνάει μέσα από τις μνήμες των γεύσεων και από την παράδοση μιας ξεχωριστής μαγειρικής τέχνης συνυφασμένης με τον πολιτισμό. Κομβικό πρόσωπο στην ταινία είναι η σύντροφος του Ντοντέν Μπουφάν, την οποία ερμηνεύει η Juliette Binoche.

Είναι και η ίδια μια σπουδαία μαγείρισσα και κυρίως μια γυναίκα ελεύθερη και ανεξάρτητη. Η μαγειρική τους συνύπαρξη αποτυπώνεται σαν μια χορογραφία ψιθύρων και ανολοκλήρωτων επιθυμιών. Μια χορογραφία γεύσεων, οι οποίες αφηγούνται ξεχασμένες μα τόσο σημαντικές ιστορίες. Όπως θα ακούσετε στην ταινία και όπως βεβαίως γνωρίζουν όλες οι μαγείρισσες και όλοι οι μάγειρες της Θεσσαλονίκης, η μαγειρική τέχνη είναι κουλτούρα και μνήμη, παράδοση, ταπεινότητα και αγάπη. Έτσι, μια συνταγή με ψάρια και λαχανικά δεν είναι απλώς ένα πιάτο για φαγητό, αλλά η συνάντηση της στεριάς με τη θάλασσα που υμνεί την ομορφιά του τόπου μας», συμπληρώνει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

• Η ταινία «Στη Φωτιά», με την oποία άνοιξε το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τη Rosebud.21 στις 9 Νοεμβρίου.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Έρχεται το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο Κάλε και η Ιστορία του στο Περιθώριο της Ζωής | Δύο Σκηνοθέτες Αφηγούνται

«Σπάσιμο»: Μια Αστυνομική Ιστορία με Ραγισμένους Ήρωες

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+