Στη Λήμνο Όπου Φυσάει Ο Άνεμος

Στο καράβι της επιστροφής για την Καβάλα, σκέφτομαι πως τη Λήμνο δεν τη χορταίνεις όσες φορές και να ‘ρθεις. Η Λήμνος είναι ατίθαση. Ανομοιογενή κτίρια, μεγάλες αποστάσεις, απομακρυσμένα χωριά, απέραντες κίτρινες εκτάσεις σιτηρών -το γνωστό και ως μαυραγάνι- και πινελιές από το πράσινο των αμπελιών να φτάνουν τις παραλίες.

Στη Λήμνο θα έρθεις για να ηρεμήσει η ψυχή σου. Στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα, θα δεις το κάστρο, ενώ τα νεοκλασικά σπίτια των πλουσίων της Αιγύπτου, στην πλευρά του Ρωμαϊκού Γιαλού, αγναντεύουν το Άγιο Όρος. Θα εντυπωσιαστείς με τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τις αλυκές και την πανίδα, και για το πόσο οι κάτοικοι τη σέβονται και την προστατεύουν.

Η Λήμνος είναι το 7ο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και οι ιστορίες της είναι πολλές. Στο ναυτικό μουσείο στη Νέα Κούταλη θα μάθεις για την παράδοση στην σπογγαλιεία και το θρύλο του Κουταλιανού που “μασούσε” σίδερα. Θα δοκιμάσεις τα τοπικά γλυκά με αμυγδαλόπαστα, γνωστά και ως βενιζελικά, με το μύθο να λέει πως τα δοκίμασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν ήρθε στο νησί και ξέχασε το όνομά του. Στις αμμοθίνες -το μοναδικό τοπίο αφρικανικής σαχάρας στο Βορειοανατολικό αιγαίο- θα νιώσεις σαν μία άλλη Ελληνίδα στο χαρέμι, καθώς φήμες λένε ότι στην ομώνυμη ταινία, η Ρένα Βλαχοπούλου έψαχνε εκεί να βρει νερό.

Στο νησί θα δοκιμάσεις τα παραδοσιακά αφτούδια, μακαρόνια τηγανητά που τρως, είτε αλμυρά με σιρόπι από μούστο, είτε γλυκά με μέλι και κανέλα. Ακόμη, θα πιείς Λημνιό κρασί με συνοδεία το παραδοσιακών τυριών, όπως μελίχλωρο τηγανητό και καλαθάκι.

Ωστόσο, το νησί έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τα τελευταία χρόνια το καθιστά ένα δημοφιλή προορισμό για νέους και αθλητές από όλο τον κόσμο. Έχει μελτέμια. Στον όρμο του Κέρους και της Μαντόνα θα δεις εκατοντάδες αετούς, σανίδες και πανιά να “παλεύουν” κάθε μέρα με τους αέρηδες.

Η Λήμνος αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό θαλάσσιου αθλητικού τουρισμού. Την τελευταία δεκαετία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί εκεί, σεβόμενες την περιοχή Natura 2000 του νησιού, εκπαιδεύουν ανερχόμενους επαγγελματίες, ενώ προσφέρουν υπηρεσίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων, με του ειδικούς να χαρακτηρίζουν την περιοχή ως την πιο ασφαλή παραλία στην Ελλάδα.

To Surf Club Keros που βρίσκεται εκεί, προσφέρει μία εναλλακτική αθλητική και ταξιδιωτική εμπειρία που σπάνια θα βρεις στην Ελλάδα. Με προτεραιότητα το σεβασμό στο περιβάλλον και στο μοναδικό τοπίο της περιοχής, στο Κέρος θα μείνεις σε πολυτελείς σκηνές, ζώντας την εμπειρία του glamping ή αλλιώς glamourous camping, μία νέα τάση εναλλακτικού τρόπου διαμονής. Θα κάνεις γιόγκα και σιάτσου στη φύση, θα δεις ταινίες κάτω από τον έναστρο ουρανό, ενώ τα πρωινά θα παρακολουθείς μαθήματα για να καταφέρεις να ισορροπήσεις με τη σανίδα σου στα κύματα.

Φέτος, το Surf Club Keros, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εταίρους από την Κύπρο, την Τουρκία και την Ιταλία, υλοποιούν το ευρωπαϊκό έργο ΝΑΥΤΙΛΟΣ. Κατανοώντας την ανάγκη κατάρτισης νέων επαγγελματιών στο χώρο του θαλάσσιου αθλητικού τουρισμού, στοχεύουν να δημιουργήσουν το πλαίσιο εργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης σε όλους αυτούς που επιθυμούν να εμπλακούν με το κομμάτι αυτού του θεματικού τουρισμού.

Το έργο θα διαρκέσει 3 χρόνια και με δράσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια θα διαμορφώσει πιστοποιήσεις, ώστε ο επόμενος εκπαιδευτής θαλάσσιων αθλητικών δραστηριοτήτων να αποτελεί έναν ενημερωμένο και ευσυνείδητο εκπρόσωπο του τόπου στο οποίο ζει και εργάζεται. Μάθε περισσότερα για το έργο, εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+