Σύλβια Κουμεντάκη: Η Κυριότερη Αλλαγή Είναι η Εξωστρέφεια

Η γαστρονομία είναι κουλτούρα, επιθυμία και ταυτότητα. Η συνεργασία, οι ειδικές γνώσεις και το μεράκι ήταν τα συστατικά για τη δημιουργία της εταιρείας Chef Stories, της προσπάθειας δύο γυναικών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν τη δουλειά μικρών τοπικών παραγωγών και να αξιοποιήσουν τα προϊόντα τους σε γευστικές προτάσεις. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, τις εμπιστεύτηκε η ΔΕΘ-HELEXPO για την Έκθεση Detrop Boutique, όπου θα τις βρείτε από τις 22 έως 24 Φεβρουαρίου για να γευτείτε τις δικές τους νόστιμες δημιουργίες.

Πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία και τι προσφέρει;

H εταιρεία Chef Stories δημιουργήθηκε το 2007 από την αδελφή μου Ελένη Κουμεντάκη κι εμένα στη Θεσσαλονίκη. Προερχόμενες από τον τομέα της βιολογίας και της διαφήμισης αντίστοιχα, ενώσαμε τις γνώσεις μας στις αναμείξεις και τα πλάνα οργάνωσης και επικεντρωθήκαμε στη μεγάλη μας αγάπη, τη μαγειρική. 

Για τις ανάγκες της αρχικής μας δραστηριότητας, του boutique catering, δημιουργήσαμε τα δύο πρώτα chutneys, το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά με τζίντζερ. Η αποδοχή τους μας οδήγησε στην παραγωγή μιας σειράς gourmet προϊόντων, γλυκόξινων και γλυκών μαρμελάδων και φυσικής λεμονάδας.

Η εμπειρία και η γνώση που αποκτήθηκαν από το catering, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την παραγωγή, μας οδήγησε σε μία νέα γκάμα υπηρεσιών, τη Συμβουλευτική και τη Διοργάνωση Εκδηλώσεων στο χώρο της γαστρονομίας, πιο συστηματικά από το 2011 και μετά.

Τι καινούργιο προσφέρετε και πώς το αντιμετωπίζει ο κόσμος;

Σε έναν τόπο όπως η Ελλάδα, ευλογημένο, με τόσο ετερόκλητη μορφολογία, όπου βρίσκει κανείς πληθώρα πρώτων υλών, αυθεντικά υλικά, καινοτόμα “τίμια” προϊόντα, τοπικούς παραγωγούς και γαστρονομικές κοινότητες, εμπνευσμένους νέους chef που δίνουν πνοή σε παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους, σημειώνεται πλέον μια σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους της γαστρονομίας. Αυτός είναι ο λόγος που στην εταιρεία Chef Stories μας ενθουσιάζει να ανακαλύπτουμε, να αποκαλύπτουμε, να συνεργαζόμαστε, να προβάλλουμε και να προωθούμε κάθε πλευρά όλων αυτών των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ελληνική γαστρονομία σήμερα. 

Διοργανώνουμε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις που προσεγγίζουν την τροφή, το προϊόν, την κατανάλωση από τη σκοπιά της αγοράς, του μαρκετινγκ, της επιστήμης, της γεύσης και των προσωπικών αναγκών. Φεστιβάλ, παρουσιάσεις παραγωγών (σε εκθέσεις, κάποιου συνδέσμου κ.ο.κ.), εκδηλώσεις γευσιγνωσίας προϊόντων ενός κλάδου (π.χ. τυρί με κρασί), μιας περιοχής, μιας φιλοσοφίας (π.χ. free from), καθώς και συνδυασμούς αυτών, γευστικές διαδρομές στην πόλη και εκτός αυτής, αλλά και special tailor-made events (π.χ. εταιρικές εκδηλώσεις).

Σε τι φάση βρίσκεται η γαστρονομία στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή όπου εργάζεστε;

Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, βελτίωσης και υψηλού ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών, έχουν ξεχωρίσει κάποια είδη κουζίνας που την εκφράζουν και τα εκπροσωπεί επάξια, ενώ ανακαλύπτει και προσφέρει ξανά, με ανανεωμένη εικόνα, παλιές συνταγές και κουλτούρες.

Οι σημερινοί εκπρόσωποι της Νέας Κουζίνας της Θεσσαλονίκης έχουν άποψη, γνώσεις, δυνατά υλικά και ιδέες. Έτσι ο κόσμος -Θεσσαλονικείς ή επισκέπτες- ασχολούνται έντονα με τα νέα, αλλά και τα καθιερωμένα μαγαζιά.

Η γαστρονομία ενός τόπου -οι αντιπροσωπευτικές γεύσεις, οι αυθεντικές συνταγές, τα γνήσια και “τίμια” προϊόντα- είναι πολύ σημαντική παράμετρος για τον επισκέπτη και καθοριστικός λόγος για την επιλογή ενός προορισμού.

Τι θα κάνετε στη διάρκεια της Detrop Boutique 2020; 

Στην Detrop Boutique 2020 διοργανώνουμε τρία projects, με θέμα “Delicious Moments”, με εκδηλώσεις και στις τρεις ημέρες της έκθεσης και στόχο να ανακαλύψει ο επισκέπτης τους θησαυρούς των εκθετών, να απολαύσουν οι συμμετέχοντες μοναδικές γευστικές δημιουργίες, να αναδειχθούν οι ιδανικοί συνδυασμοί των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων, και να  παρουσιαστούν οι επιτυχημένες και βραβευμένες εκφράσεις των διεθνών τάσεων, που διέπουν τα καινοτόμα, αλλά και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

Για άλλη μία χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Pairing Bar, ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο θεματικό σαλόνι Cheese n’ Wine, το οποίο θα εμπλουτιστεί με Beer n’ Cold Cuts γευσιγνωσίες.  Σε ένα καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο γευσιγνωσίας, σε 15 ωριαίες εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν από εξειδικευμένο προσωπικό διαφορετικές ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων, αναδεικνύοντας την αξία του pairing, μέσα από προτεινόμενους ιδανικούς συνδυασμούς με τυροκομικά προϊόντα, αλλά και αλείμματα, ελιές, τουρσιά, μανιτάρια, ξύδι, κρέμες, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα των εκθετών της Detrop Boutique. Το αντίστοιχο θέμα θα έχουν και τα sessions της μπίρας, με παρουσίαση των μοναδικών φρέσκων ετικετών των ελληνικών μικροζυθοποιών, συνδυασμένες με τα εξαιρετικά αλλαντικά των εκθετών. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται  σε συγκεκριμένες ώρες και τις τρεις ημέρες της έκθεσης, με συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων – περίπου 500 άτομα.

Δημιουργούμε, ακόμα, ένα μοντέρνο μπακάλικο, το Delicious Grocery, στα ράφια του οποίου τα προϊόντα των εκθετών που συμμετέχουν έχουν τη δική τους σήμανση: το stand του παραγωγού και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό trend του. Σε ειδικά stands, οι επισκέπτες γεύονται τις εκλεπτυσμένες γεύσεις της ομάδας των chef μας και ενημερώνονται για τις ευκαιρίες που κρύβονται στους μοναδικούς εκθέτες της Detrop Boutique 2020, κατά τη διάρκεια 8 προγραμματισμένων γευμάτων-παρουσιάσεων. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται σε συγκεκριμένες ώρες και τις τρεις ημέρες της έκθεσης, με συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων – περίπου 350 άτομα.

Τέλος, πιστεύουμε ότι το κάθε προϊόν είναι μοναδικό, ότι είναι το “όχημα” και η έκφραση μιας τάσης. Η δική μας υποχρέωση είναι να το αναδείξουμε  και να το επικοινωνήσουμε στους επισκέπτες της Detrop Boutique 2020. Αυτό θα γίνει με το Trends’ Presentation σύμφωνα με τους ακόλουθους άξονες:

  • Healthy & free from | Ειδικής διατροφής
  • Natural product | Φυσικό προϊόν
  • Ethnic | Τοπικό/παραδοσιακό προϊόν
  • Bio | Βιολογικής καλλιέργειας/παραγωγής
  • Καλές πρακτικές παραγωγής
  • Innovating | Καινοτόμο (πρωτότυποι συνδυασμοί, νέες χρήσεις, superfoods)

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σύνδεση των αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό;

Είναι ένας από τους πιο ευχάριστους τρόπους να γνωρίσει ο επισκέπτης ουσιαστικά έναν τόπο, και κυρίως ένα τόπο με πρωτογενή παραγωγή, η οποία εκφράζει την ιστορία του, τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες (π.χ. άλλο τρόπο συντήρησης είχαν στα νησιά και άλλη στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα άλλες κατηγορίες τυροκομικών κ.ο.κ.) της κάθε περιοχής.

Η γαστρονομία ενός τόπου -οι αντιπροσωπευτικές γεύσεις, οι αυθεντικές συνταγές, τα γνήσια και “τίμια” προϊόντα- είναι πολύ σημαντική παράμετρος για τον επισκέπτη και καθοριστικός λόγος για την επιλογή ενός προορισμού.

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια περιοχή που θα αναπτυχθεί στο μέλλον στην Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Η ανάπτυξη της γαστρονομικής κουλτούρας και φιλοξενίας σε κάθε τόπο, η σύνδεση των παραγωγών και των μεταποιητών με τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, αλλά και η οργανωμένη προώθηση των ελληνικών προϊόντων (όπως περισσότερα ΠΟΠ και ΠΓΕ, οργανωμένη παρουσία σε μεγάλες εκθέσεις τροφίμων και τουρισμού κ.λπ.), είναι όλα αναγκαία και επείγει η εφαρμογή τους.

Προϊόντα-εργαλεία, όπως ειδικά σχεδιασμένες γαστρονομικές διαδρομές και περιηγήσεις με θέμα την παράδοση, που περιλαμβάνουν οργανωμένη/κατευθυνόμενη γευσιγνωσία, θα βοηθούσε να πραγματοποιούνται σε κάθε περιοχή. Στη πόλη και στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούμαστε κι εμείς σε αυτό τον τομέα, και έχει πολύ μεγάλη απήχηση τόσο σε τουρίστες αναψυχής, όσο και σε MICE κοινά (όπου MICE εννοούμε Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions).

Στα χρόνια που ασχολείστε με τον κλάδο, τι αλλαγές είδατε να συμβαίνουν;

Η κυριότερη αλλαγή είναι η εξωστρέφεια. Βλέπουμε τη συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, αλλά και την ενσωμάτωση των διεθνών τάσεων στη γαστρονομία, όπως επίσης καινοτομία, που συχνά βασίζεται σε ξεχασμένα υλικά (αρχαία δημητριακά) ή σε πρώτες ύλες του “φτωχού” (π.χ. όσπρια, χόρτα), και ενεργή συμμετοχή των τεχνολόγων τροφίμων στη διαδικασία παραγωγής.

Είδαμε επίσης παραγωγούς που βελτίωσαν την εικόνα τους. Κάποτε αρκούσε να είναι καλή μία ελιά, σήμερα πρέπει να το “φωνάζει”, η ετικέτα ενός προϊόντος να είναι ελκυστική, αλλά και πλήρης σε στοιχεία και καθόλα νόμιμη. Βλέπουμε επενδύσεις στην εικόνα των προϊόντων, ενώ υπάρχουν πια δημιουργικά γραφεία που ειδικεύονται μόνο στη συσκευασία τροφίμων και ποτών.

Άλλες αλλαγές είναι οι ενώσεις επαγγελματιών που κάνουν προσπάθειες προώθησης και προβολής, οι πιο συστηματικές πιστοποιήσεις και έλεγχοι από αρμόδιους φορείς, η ενημέρωση παραγωγών, οι εκπαιδεύσεις και οι συνενώσεις.

Λόγω της παλαιότερης σχέσης σας με τη διαφήμιση και την επικοινωνία, σε τι υστερεί η τοπική γαστρονομία και δε βρίσκει μεγαλύτερο ακροατήριο;

Για να βελτιωθεί η εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας χρειάζεται πρώτα να πιστέψουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της ότι είναι οι πρεσβευτές του τόπου τους. Να υποστηριχθεί, ίσως και επιδοτηθεί ή επιβραβευτεί η σύνδεση παραγωγός – επαγγελματίας εστίασης – επαγγελματίας τουρισμού, ξεκινώντας από τον κάθε τόπο, και να επεκταθεί σε μεγάλη κλίμακα. Πρωτοβουλίες όπως τα Ελλαδικά μας και το Φεστιβάλ της Τήνου (Tinos Food Paths) είναι παράδειγμα προς μίμηση.  

Ένα άλλο πεδίο όπου είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης και κεντρικών αποφάσεων είναι το συνολικό branding των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Η συμμετοχή της Ελλάδας θα βοηθούσε να είναι ενιαία, με καθολική εικόνα, χώρο φιλοξενίας και εκλεπτυσμένης παρουσίασης των εκθετών (συνήθως κάτι τέτοιο συναντάμε στην ιταλική συμμετοχή).

Τέλος, χρειάζεται να γίνουν συστηματικές ενέργειες marketing προς την κατεύθυνση του χτισίματος του ελληνικού band name σε σχέση με το ποιοτικό προϊόν. Το ελληνικό λάδι, με την υπάρχουσα ποιότητα, αν ήταν ιταλικό θα πωλούνταν σε τριπλάσια τιμή. Τα ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα πρέπει να επικοινωνηθούν. Οι ενώσεις των παραγωγών να έχουν κοινούς στόχους και παρουσία, όπως έχει γίνει επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των οινοπαραγωγών.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο τρίτο τεύχος του Carpe Vinum του θεματικού e-book της αθηΝΕΑς για το κρασί και τη γαστρονομία, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+