Τα Κορίτσια Αλλάζουν τον Κόσμο: Ολοήμερο Φεστιβάλ KinderDocs

kinderdocs

Το φεστιβάλ του KinderDocs στις 20 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη είναι αφιερωμένο στα κορίτσια. Μια γιορτή για όλη την οικογένεια, με ταινίες, συζητήσεις, δραστηριότητες και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

9 Ντοκιμαντέρ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα εξής: «Ninnoc», «Fantasy Fantasy», «KinderDocs Animated», «A Field Guide to Being a 12-Year-Old Girl», «Girlhood», «Foreplay», «Little Girl», «Raise the Bar»

10 Καλεσμένες για Συζητήσεις και Δράσεις

Στις συζητήσεις και τις δράσεις συμμετέχουν οι:

  • Μαριαλένα Σπυροπούλου (ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια, συγγραφέας), Vania Turner (σκηνοθέτιδα)
  • Μαρία Σιδηροπούλου (σκηνοθέτιδα), Έλενα Σκαρπίδου (εκπαιδευτικός, sex educator, Πολύχρωμο Σχολείο)
  • Νιόβη Μιχαλοπούλου (κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια), Στέλλα Κάσδαγλη (συγγραφέας, συνιδρύτρια Women on Top)
  • Λουκία Λυκίδη (δημοσιογράφος, Generation Woman), Εβίνα Μάλτση (πρώην μπασκετμπολίστρια, head coach στην AntetokounBros Αcademy και τεχνική σύμβουλος για το μπάσκετ γυναικών στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης)

2 Βιωματικά Εργαστήρια για Παιδιά

12.30-14.30: «Συναι/no»
Για παιδιά 9-12 ετών, με το Genderhood και θέμα τη συναίνεση

14.45-16.30: «The ABC of Girlhood»
Για παιδιά από 10 ετών, με τη Δάφνη Καλαφάτη, φωτογράφο-εικαστική θεραπεύτρια

1 Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς

13.00-15.00: «12 ερωτήσεις για τον κόσμο των 12χρονων κοριτσιών»
Για εκπαιδευτικούς, με την Ειρήνη Βοκοτοπούλου, κοινωνιολόγο, βασισμένο στην ταινία «A Field Guide to Being a 12-Year-Old Girl»*

Σε αυτό το αφιέρωμα οι προβολείς στρέφονται στα κορίτσια, είτε πρόκειται για τις πρωταγωνίστριες των ταινιών είτε για σκηνοθέτιδες/δημιουργούς. Στόχος του φεστιβάλ είναι –μέσα από ταινίες, τα θέματα που αναδεικνύουν και τις συζητήσεις, δράσεις και εργαστήρια που πλαισιώνουν το πρόγραμμα– να δούμε τον κόσμο διαφορετικά, να ακούσουμε νέες φωνές και να ανακαλύψουμε ιστορίες για τα κορίτσια που μας αφορούν όλους.

Αληθινά κορίτσια που ζουν γύρω μας, μαζί μας, ανάμεσά μας θα μας δώσουν ευκαιρία έμπνευσης, ανεξαρτήτως φύλου, ώστε να αφήσουμε πίσω μας προκαταλήψεις και στερεότυπα, με τη στήριξη της οικογένειας, των φίλων, του σχολείου, να καλλιεργήσουμε ελεύθερα τις ικανότητές μας, να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας, να εκφράσουμε τις ευαισθησίες μας και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας σε έναν κόσμο που θα μας χωράει ισότιμα όλους.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει τέσσερις ζώνες με 9 ταινίες, που μας βάζουν στον κόσμο των κοριτσιών σήμερα. Και θέτουν το ερώτημα: πώς μεγαλώνουμε τα κορίτσια; Πώς ζουν τα κορίτσια; Με ποια στερεότυπα και πώς τα αναπαράγουμε, ακόμα και άθελά μας;

Δώδεκα 12χρονες ορίζουν τι εστί κορίτσι και μας συστήνουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια, στο A Field Guide to Being a 12-Year-Old-Girl. Η Ninnoc δείχνει ότι το bullying μπορεί να στοχοποιήσει ακόμη και τα ταλαντούχα παιδιά, οι δίδυμες Μόλι και Σμίλα στο Fantasy Fantasy μοιράζονται μαζί μας τρία χρόνια από τη ζωή τους, από τότε που ανακάλυψαν ότι είναι διαφορετικές, και στο  Girlhood τρία κορίτσια στην εφηβεία βρίσκουν καταφύγιο στη φιλία, ενώ δυσκολεύονται με το κόλλημα στα social media και τα στενά πλαίσια που ορίζουν για τις γυναίκες τα πρότυπα ομορφιάς.

Στο Foreplay, παιδιά από 12 ετών μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για την πρώτη φορά, το sexting, τα πρότυπα ομορφιάς και τις σχέσεις την εποχή των social media. Στο Little Girl, παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας οικογένειας να υποστηρίξει το θέμα της ταυτότητας και του φύλου του 7χρονου παιδιού τους, ενώ στο Raise the Bar βλέπουμε μια άλλη προσέγγιση τρόπων με τους οποίους θα μπορούσαμε να μεγαλώνουμε τα κορίτσια. 

Ακόμη, την Κυριακή 20 Μαρτίου κάνουν πρεμιέρα οι δύο ταινίες doc animation που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά στο εργαστήριο KinderDocs Animated στο Μουσείο Μπενάκη.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Πληροφορίες

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητο να έχετε προηγουμένως παρακολουθήσει μία τουλάχιστον ταινία. | Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ για τις συζητήσεις θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. | Εισιτήρια: tickets.benaki.org   Εγγραφείτε εδώ για να λάβετε πρώτοι ενημέρωση τη στιγμή που θα ανοίξει η ηλεκτρονική προπώληση και για να μπείτε στην κλήρωση για 3 προσκλήσεις. | Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453111

*Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Η Ζέτα Δούκα στον πιο Χρήσιμο Ρόλο της Ζωής της

Το «Όχι» Είναι Απλό σαν Ένα Φλιτζάνι Τσάι

Ανδρέας Μπούσιος: Στο Βασίλειο της Ακακίας Όλοι Μπορούν να Είναι Διαφορετικοί

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+