Τα Μάτια Μιλούν Στην εποχή της Μάσκας

N95, χειρουργική, FFP1, ενεργού άνθρακα, με βαλβίδα, χωρίς βαλβίδα, μιας χρήσης, επαναχρησιμοποιούμενη, με δυνατότητα χειλανάγνωσης, βαμβακερή, λινή, φλοράλ, καρό, μονόχρωμη, με πιέτες, με κάθετη ραφή, με λογότυπα… Μάσκες για όλες τις ηλικίες, τα γούστα, τα βαλάντια.

Η προστατευτική μάσκα έγινε το απαραίτητο “αξεσουάρ” των ημερών κα το απλούστερο αλλά ίσως σημαντικότερο όπλο μας απέναντι στoν κορωνοϊό. Φορώντας την όλο αυτόν τον καιρό, συνειδητοποίησα και κάτι ακόμη.

Η χρήση της μάσκας μας “αναγκάζει” να εστιάζουμε στα μάτια των ανθρώπων. Nα κοιταζόμαστε κατάματα και να αναζητούμε νοήματα, εκφράσεις και συναισθήματα στα βλέμματα. Όχι πως δεν το κάναμε και πριν. Απλά τώρα το εκτιμούμε διαφορετικά. Να, όπως πριν μέρες, σε μια κουβέντα με ένα μαθητούδι μου. “Δεν το βλέπεις, αλλά κάτω από τη μάσκα, σου χαμογελάω πλατιά!”, βάλθηκα να εξηγώ… “Μα το ξέρω, κυρία! Το βλέπω στα μάτια σας!”, μου απάντησε.

Κι ένιωσα όμορφα. Και αυθόρμητα μου ήρθε στο μυαλό η ατάκα του Al Pacino ως Τόνι Μοντάνα στον “Σημαδεμένο”: “Τα μάτια, μικρέ. Ποτέ δεν λένε ψέματα”. Έτσι είναι.

Τα μάτια αντανακλούν τον εσωτερικό μας κόσμο. Βαθιά μέσα τους, φαίνεται η αλήθεια μας.

“When I look deep in your eyes, i swear I can see your soul”

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Thunder Road
Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα "κιθαρίστας ή ντράμερ" διαλέγει "μπασίστας".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER