Τέσσερις Υφυπουργοί Πρώτη Φορά Μαζί

Σίγουρα υπάρχουν πολλά στερεότυπα για τις γυναίκες. Ακόμα περισσότερα για τις γυναίκες στη δημόσια σφαίρα. Ένα από αυτά είναι ότι η μία δεν βοηθάει την άλλη ή, ακόμα χειρότερα, ότι δεν ανοίγουν καμία πόρτα για τις επόμενες γενιές, ώστε να μην περάσουν τις ίδιες δυσκολίες.

Όταν ξεκινήσαμε την Women Act, όμως, το 2017 ήμασταν 8 γυναίκες συνιδρύτριες που συνεργαζόμαστε, ακόμα και σήμερα, εξίσου αρμονικά, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που βάλαμε τότε. Περισσότερες γυναίκες πρωταγωνίστριες στη δημόσια σφαίρα.

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με την Google για μια εκδήλωση με θέμα τη γυναικεία ηγεσία στη δημόσια σφαίρα. Επιλέξαμε για ομιλήτριες μας τις τέσσερις υφυπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να αναδείξουμε νέες-πρότυπα, αλλά και να σπάσουμε το στερεότυπο των γυναικών που δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη. Και οι τέσσερις έχουν στηρίξει το εγχείρημα της Women Act από την αρχή με ενθουσιασμό και συνεχίζουν.

Ένας λόγος που τις επιλέξαμε είναι επειδή πιστεύουμε ότι δεν έχει αρκετή πρόσβαση μια γυναίκα στην πολιτική στο κοινό, αλλά ούτε και το κοινό έχει ευκαιρίες να γνωρίζει τις δυναμικές γυναίκες που πρωταγωνιστούν.

Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν η δυσκολία να κρατηθεί το focus εκεί όπου πρέπει, στο νόημα της πολιτικής, που δεν είναι άλλο από το να καλυτερεύσει τις ζωές των ανθρώπων, και όχι σε ζητήματα lifestyle. Να θυμηθούμε εδώ ποσό συχνά βλέπουμε άρθρα για το ντύσιμο των γυναικών βουλευτών στην ορκωμοσία τους. Καμία γραβάτα δεν σχολιάζεται τόσο!

Ένας άντρας πολιτικός θεωρείται αυτονόητο ότι κάπως έχει “τακτοποιήσει” αυτό το κομμάτι, ενώ για μια γυναίκα η ενασχόλησή της με τα κοινά την κάνει λιγότερο καλή στην οικογένεια της, στα μάτια των ψηφοφόρων.

Συζητήσαμε για όλα όσα μας ενώνουν και είδαμε ότι είναι πολλά τα κοινά. Υπάρχει μια διαρκής αμφισβήτηση των γυναικών όταν κατακτούν μια θέση. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει πολλές από εμάς στις επαγγελματικές μας πορείες, αλλά στη Women Act πιστεύουμε ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα να το λένε τέσσερις υφυπουργοί της κυβέρνησής μας.

Γιατί μια γυναίκα να ξεκινάει από κάτω από τη βάση, γιατί στο μυαλό του κόσμου δεν “άξιζε” η δεν είχε τα προσόντα ή της δόθηκε μια θέση για κάποιον άλλον άσχετο λόγο; Γιατί δεν τα ακούμε αυτά για άντρες;

Ένα ζήτημα που θίχτηκε ήταν αυτό της οικογενειακής ζωής. Ένας άντρας πολιτικός θεωρείται αυτονόητο ότι κάπως έχει “τακτοποιήσει” αυτό το κομμάτι, ενώ για μια γυναίκα η ενασχόλησή της με τα κοινά την κάνει λιγότερο καλή στην οικογένεια της, στα μάτια των ψηφοφόρων. Γιατί να επικρατούν αυτά τα double standards, ενώ στην εποχή μας, πλέον, και οι δυο γονείς ασχολούνται με την ανατροφή την παιδιών τους;

Άλλωστε, η στήριξη στα ζητήματα της άδειας πατρότητας και της συνεπιμέλειας δείχνει ότι η κοινωνία έχει προχωρήσει. Δεν είναι η ώρα για πραγματική ισότητα στο μεγάλωμα των παιδιών, πράγμα που θα εξισορροπήσει τα καθήκοντα των γυναικών και έτσι θα απελευθερώσει χρόνο για την ενασχόλησή τους με τη δημόσια ζωή, εφόσον το επιθυμούν;

Να θυμηθούμε εδώ ποσό συχνά βλέπουμε άρθρα για το ντύσιμο των γυναικών βουλευτών στην ορκωμοσία τους. Καμία γραβάτα δεν σχολιάζεται τόσο!

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε ήταν η σκληρή πραγματικότητα για τις γυναίκες που ζουν στην περιφέρεια. Υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας να αναδειχτούν, να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να εκλεγούν. Στην Women Act έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτές, γιατί στα δυο hubs μας σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε εκδηλώσεις μας σε αλλά μέρη, έχουμε συναντήσει και εντυπωσιαστεί από τις γυναίκες που ηγούνται εκεί.

Θέλουμε περισσότερες από αυτές να βάλουν υποψηφιότητα στις τοπικές τους κοινωνίες, ώστε να πάψουμε πλέον να έχουμε 19 γυναίκες δημάρχους σε 332 δήμους!

Και, βεβαίως, θέλουμε να εμπνεύσουμε και να ενθαρρύνουμε την κάθε γυναίκα που μας πλησιάζει, ασχέτως ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, επαγγέλματος και background, να σκεφτεί “γιατί όχι κι εγώ”;

Έτσι, την επόμενη φορά που όλες θα γιορτάσουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο στις ΗΠΑ, κάποιες από εμάς θα προετοιμάζουμε και τις δικές μας προεκλογικές εκστρατείες. Καιρός μας είναι!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Women Act
Women Act

Η Μαίη Ζαννή γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Queen Mary College και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε European Politics στο Birkbeck College και Politics of Empire and Post-Imperialism στο London School of Economics. Έμεινε στο εξωτερικό για 11 χρόνια, όπου εργάστηκε στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην UNESCΟ, στο Trans European Policy Studies Association (TEPSA), ενώ επί σειρά ετών ήταν στέλεχος στο Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου. Στην Ελλάδα έχει δουλέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα ως πολιτική αναλύτρια. Έχει ασχοληθεί με τις Διεθνείς Σχέσεις και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας από το 2011. Σήμερα είναι Ειδική Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Το 2017 ίδρυσε την Women Act, μια οργάνωση με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια ζωή. Έχει μια κόρη, την Ολυμπία.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+