Το Κρασί Θέλει Το Βαρέλι Του

Το κρασί θέλει το βαρέλι του. Το δρύινο δοχείο μέσα στο οποίο ωριμάζει ένα κρασί είναι μοναδικό, όπως άλλωστε και το ξύλο από το οποίο είναι φτιαγμένο το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, η ωρίμανση είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται δυναμικά, καθώς εισάγονται καινοτόμες τεχνολογίες και νέες προτάσεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Για τους οινοποιούς ανά τον κόσμο, όπως, φυσικά, και στη χώρα μας, το βαρέλι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την οινοποίηση και την παλαίωση – γι’ αυτό και πολλά ελληνικά οινοποιεία δουλεύουν ήδη με βαρέλια από την Trust. Είναι χαρούμενοι με τη συνεργασία τους αυτή και, για την Trust, τη μεγαλύτερη βαρελοποιεία εκτός Γαλλίας στην Ευρώπη, είναι η εμπιστοσύνη αυτή ο κορυφαίος στόχος από την αρχή. Έτσι, από τα Καρπάθια Όρη, τα βαρέλια της ταξιδεύουν πια σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με ετήσια παραγωγική ικανότητα μεγαλύτερη των 30.000 βαρελιών, η Trust είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής Ουγγρικής Δρυός παγκοσμίως. Λόγω των διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων της εταιρείας, όμως, η εταιρεία διαθέτει μοναδικές πρώτες ύλες δρυός και από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η Trust εξάγει σε 49 χώρες και προμηθεύει περίπου 2.000 πελάτες με τα δρύινα βαρέλια της, άλλα και παρεμφερή προϊόντα από ξύλο δρυός που “αγκαλιάζουν” οι καινοτομίες της Nutrioak. Είναι μέλος του ομίλου Tonnellerie François Frères από το 2000, με την έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων να κατέχει σημαντικό ρόλο από την αρχή της λειτουργίας της.

Η γκάμα προϊόντων της εταιρείας εμπλουτίστηκε το 2006, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα R&D σχετικά με τη διαπερατότητα οξυγόνωσης διαφορετικών ειδών δρυός, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βερόνας και την ομάδα Enologica Vason. Αυτή η μελέτη έδωσε το πράσινο φως για την επιλογή του κατάλληλου υλικού, το οποίο ρυθμίζει το αλκοόλ, αλλά και τη διαχείριση των αερίων στο κρασί.

Με ετήσια παραγωγική ικανότητα μεγαλύτερη των 30.000 βαρελιών, η Trust είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής Ουγγρικής Δρυός παγκοσμίως.

Ως το πλέον καινοτόμο βαρελοποιείο, η Trust επικεντρώθηκε επίσης στις διαφορετικές προελεύσεις της δρυός. Τα δύο κύρια είδη στην περιοχή των Καρπαθίων είναι τα Quercus Robur και Quercus Petraea. Και τα δύο βοηθούν στην παλαίωση του κρασιού, αλλά λόγω των μικρών διαφορών στη χημική σύνθεσή τους, ήταν σημαντικό να γίνουν κατανοητές οι “επιρροές” που δέχονται στις δασικές περιοχές της Ουγγαρίας. Η περιεκτικότητα σε λιγνίτη, κυτταρίνη-ημικυτταρίνη, αλλά και τανίνη είναι υπεύθυνη για τα “ψημένα” αρώματα, επομένως, χωρίς την ακριβή σύνθεση του ξύλου δρυός, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ελεγχόμενη διαδικασία παλαίωσης.

Από το 2014 η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα χημεία. Έτσι μπορεί να κάνει ποιοτικό έλεγχο και να βοηθά την ερευνητική διαδικασία με αναλύσεις κρασιών και των χαρακτηριστικών τους. Η Trust μπορεί να εγγυηθεί ότι τα προϊόντα της είναι TCA Free και να διαχειριστεί ατομικά προφίλ αρώματος διεθνώς.

Όσο για την γκάμα νέων προϊόντων που αποτελεί σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, μένει τουλάχιστον 30 μήνες σε ανοιχτή παλαίωση σε εξωτερικούς ιδιόκτητους χώρους της Trust, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχή της χώρας όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για τη διαδικασία παλαίωσης. Η ηλιοφάνεια, η βροχόπτωση και η μέση θερμοκρασία βοηθούν την τοπική μικροχλωρίδα να δώσει τους προδρόμους των αρωμάτων σε αυτό το πρώτο μισό της διαδικασίας παλαίωσης.

Εκατοντάδες βαρέλια διαφορετικού μεγέθους προσφέρονται σε οινοποιεία με συγκεκριμένο ψήσιμο, με την Trust να είναι η μόνη που προσφέρει ανάμεικτη δρυ και ανάμεικτο ψήσιμο σε ένα βαρέλι.

Καινοτομία

Η FIVE STAR COLLECTION είναι μια νέα κατηγορία, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, που αποτελεί καινοτόμο προϊόν στην ιστορία των βαρελοποιών. Το βαρέλι περιέχει υλικό από πέντε δρύες διαφορετικής προέλευσης και με βάση αυτή τη διαφορετική προέλευση, άρα και τη χημική σύνθεση, συνδυάζει και πέντε διαφορετικά ψησίματα.

Αυτό το χαρτοφυλάκιο βαρελιών είναι τόσο νέο, τόσο επαναστατικό, που ακόμη και οι καλύτεροι πελάτες της εταιρείας στη Νάπα, την Τοσκάνη, τη Γερμανία, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία εκπλήσσονται συνεχώς και το δοκιμάζουν ξανά και ξανά σε νέες ποικιλίες σταφυλιών.

Νέα Τεχνολογία

Τα εξαιρετικά γρήγορα μέσα παραγωγής κρασιού και η συνεχής ανάγκη για νέες μεθόδους παλαίωσης, διαμορφώνουν νέα δεδομένα στη διαδικασία αυτή. Η Trust, πλέον, ασχολείται με το νέο αναπτυξιακό της πρόγραμμα που ονομάζεται Head Program.

Η δρυς που είναι η βασική πρώτη ύλη προσφέρει εξαιρετική οξυγόνωση και εξασφαλίζει στους οινοποιούς ότι η διαδικασία θα γίνει σωστά κατά την περίοδο ωρίμανσης. Ως εκ τούτου, αναζητούνται νέες πρώτες ύλες, οι οποίες εισάγονται στην παραγωγική διαδικασία του κρασιού, αλλά ποτέ δεν συνδυάστηκαν με δρυ.

Έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βαρέλια στο κόσμο με καπάκι κεφαλής από αμφορέα και πορσελάνη και, μετά από μερικές τεχνικές τροποποιήσεις, τα προϊόντα θα βγουν στην αγορά το 2021.

www.tcgroup.gr / info@tcgroup.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+