Θα Το Βουλώσεις Επιτέλους;

Κάποιοι μένουν ξύπνιοι για να δουν τα Όσκαρ. Άλλοι για το Superbowl. Εγώ περιμένω κάθε 4 χρόνια τα ντιμπέιτ των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, έβαλα λοιπόν το ξυπνητήρι μου για τις 4 το πρωί κι έκλεισα τα μάτια. Για το τι έγινε στη συνέχεια υπάρχουν δύο ενδεχόμενα – είτε δεν χτύπησε ποτέ, είτε το έκλεισα στον ύπνο μου.

Προσπάθησα λοιπόν να παρακολουθήσω το ντιμπέιτ μπαγιάτικο κατά μερικές ώρες σήμερα το πρωί. Δεν άντεξα. Το έκλεισα και αρκέστηκα στα highlights. Γιατί, πραγματικά, το θέαμα ήταν θλιβερό ακόμη και για τα χαμηλά standards αυτής της προεδρικής κούρσας.

Κι επειδή μπορεί λέγοντας αυτό να μοιάζει να εξισώνω την ευθύνη των δύο υποψηφίων για το χθεσινοβραδινό πανδαιμόνιο, να πω το εξής: τη μεγάλη ευθύνη την είχε πρωτίστως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ήταν σαφές ότι είχε έρθει στο στούντιο του Κλίβλαντ με σκοπό να μετατρέψει την όλη διαδικασία σε φάρσα. Ευθύνη όμως είχε και ο συντονιστής Chris Wallace, ο οποίος όχι μόνο δεν συντόνισε, αλλά κράτησε αρκετές φορές ίσες αποστάσεις όταν εκείνος που κατά κόρον δεν τηρούσε τους κανόνες ήταν ο Donald Trump.

Όσο για τον Joe Biden, διαβάζω κάποιους να λένε ότι “έπεσε στο επίπεδο” του Trump με ατάκες όπως “είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική”, “είσαι κλόουν” ή “θα το βουλώσεις επιτέλους”. Διαφωνώ. Δεν ξέρω ποιος είναι ο “τέλειος τρόπος” να αντιμετωπίσεις έναν νταή. Θα βοηθούσε άραγε αν απαντούσε στις αδιάκοπες διακοπές και επιθέσεις, αλλά και στις διαδοχικές αναλήθειες και ανακρίβειες, με ακόμη πιο εμπεριστατωμένες απαντήσεις; Αμφιβάλλω.

Ο Trump πήγε χθες στο ντιμπέιτ με σκοπό να αναστατώσει τον αντίπαλό του. Να τον ωθήσει σε μια γκάφα ή να τον καταστήσει ανήμπορο να σταθεί απέναντι σε μια τέτοια χειμαρρώδη επίθεση. Ο Biden άντεξε και ο Biden είναι εκείνος που διατηρεί εδώ και μήνες ένα σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Εκείνος που έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ανατρέψει την πορεία της κούρσας, αλλά και να αλλάξει τη γνώμη των ψηφοφόρων, είναι ο Trump, και ο Trump, με τη χθεσινή του ερμηνεία, ικανοποίησε μόνο τους φανατικότερους οπαδούς του.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+