Θοδωρής Κουλεδάκης: Η Αισθητική και ο Πολιτισμός Είναι Στόχος της Ζωής μου

Ξεκίνησε από τη μακρινή Κομοτηνή και μεγαλουργεί στην Αθήνα. Ο Θοδωρής Κουλεδάκης έχει δημιουργήσει με την Κάπα Εκδοτική μία αισθητική πρόταση για βιβλία γύρω από το θέατρο που συζητιέται ευχάριστα σε όλον κλάδο. Άλλα εκδίδονται και άλλα τυπώνονται για να καλύψουν την επικοινωνία των θεατρικών έργων. Ξένοι και Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς, έργα εμβληματικά από την παγκόσμια θεατρική παραγωγή σε υπέροχες σύγχρονες εκδόσεις, αλλά και δοκίμια ή μελέτες, συμπληρώνουν την παλέτα του εκδοτικού οίκου.

Πώς ξεκίνησες με τις εκδόσεις;

Η επαγγελματική σχέση μου με τον χώρο του βιβλίου άρχισε το 2004, όταν δημιουργήθηκαν οι εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη. Σχεδόν μια δεκαετία μετά, το 2014, δημιουργήθηκε η Κάπα Εκδοτική, με μια νέα ομάδα συνεργατών και με σαφή πλέον προσανατολισμό στις εκδόσεις για το θέατρο.

Τι βιβλία σου αρέσει περισσότερο να εκδίδεις;

Διατηρώ αμείωτο το ενδιαφέρον μου για όλα τα είδη της λογοτεχνίας, όμως, όπως είναι προφανές πια, έχω μεγάλη αδυναμία στο θέατρο. Στην πραγματικότητα, η Κάπα Εκδοτική έχει εξελιχθεί σε έναν εκδοτικό οίκο που ειδικεύεται στο θέατρο. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας αφορά στο ελληνικό και το ξένο θεατρικό έργο, κλασικό και σύγχρονο, αλλά πρόσφατα προχωρήσαμε και σε εκδόσεις για το αρχαίο ελληνικό δράμα. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι και η έκδοση σημαντικών μελετών για το θέατρο.

Ασχολείσαι με τον πολιτισμό ως επαγγελματική δραστηριότητα. Σου αρέσει να βρίσκεσαι σε αυτό το χώρο; Τι ξεχωρίζεις;

Αγαπώ την τέχνη και προσπαθώ να ενημερώνομαι διαρκώς. Όχι μόνο το θέατρο όμως. Για παράδειγμα, μου αρέσει πολύ και η ζωγραφική, και τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να συνδυάσω τις δύο τέχνες, συλλέγοντας, στον βαθμό που μπορώ, έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών που σχετίζονται με τη θεατρική τέχνη.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη δυσκολία να κάνεις βιβλία θεατρικά κείμενα που κάνουν μεγάλη αίσθηση στο κοινό ως παραστάσεις;

Υπάρχει μια δυσκολία, στον βαθμό που η Κάπα Εκδοτική προσπαθεί να παρακολουθεί στενά τη θεατρική ζωή της χώρας. Δηλαδή, από τη στιγμή που πολλές από τις εκδόσεις μας πραγματοποιούνται με αφορμή θεατρικές παραγωγές στην Αθήνα και σε όλη την επικράτεια, η δυσκολία είναι να συμβαδίσουμε με τους χρόνους και τις πρεμιέρες των παραστάσεων. Καταφέρνουμε ωστόσο να είμαστε συνεπείς στους χρόνους μας, χωρίς καμία έκπτωση στο τελικό αποτέλεσμα. Θα προσθέσω εδώ πως η Κάπα Εκδοτική πολλές φορές αναλαμβάνει και τον σχεδιασμό και την εκτύπωση των έντυπων θεατρικών προγραμμάτων πολύ σημαντικών παραστάσεων. Εν ολίγοις, προσπαθούμε να είμαστε στην αιχμή των θεατρικών εξελίξεων με κάθε δυνατό τρόπο!

Παρακολουθείς θέατρο; Ποια παράσταση προτείνεις για τη φετινή σεζόν;

Τι να ξεχωρίσω και πώς να μη ξεχάσω κάτι, με τόσες ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ήδη παίζονται; Θα προτιμήσω να αναφερθώ σε παραστάσεις που δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί, αλλά τις περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία. Το “Hotel Éternité”, το νέο έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιάννη Καλαβριανού, που θα παρουσιαστεί στη Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” ύστερα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου, το “Και Τώρα: ο Κόσμος!” της Sibylle Berg, μιας από τις πλέον τολμηρές και ανατρεπτικές φωνές του σύγχρονου γερμανικού θεάτρου, που επίσης θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο, τον “Μεγαλοπρεπή Κερατά” του Fernand Crommelynck, ένα εξαιρετικό κλασικό γαλλικό κείμενο που ετοιμάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και πολλές άλλες ακόμα. Μάλιστα, με αφορμή τις παραστάσεις που ανέφερα, η Κάπα Εκδοτική έχει ήδη προγραμματίσει την έκδοση των έργων αυτών.

Ποιό είναι το μέλλον των βιβλίων; Έχουν απήχηση στο κοινό; Ποιοί διαβάζουν στις μέρες μας που κυριαρχούν τα ηλεκτρονικά μέσα;

Εδώ και πολλά χρόνια είχε επισημανθεί πως το έντυπο πεθαίνει σιγά-σιγά. Μάλλον ήταν μια πρόβλεψη που δεν βγήκε αληθινή. Ασφαλώς, το βιβλίο έχει χάσει έδαφος στα χρόνια της κρίσης, όμως δεν παύει να αποτελεί έναν βασικό κρίκο στην πολιτιστική μας ζωή και την εκπαιδευτική διαδικασία. Εμείς συνεχίζουμε επίμονα, με προσεκτικές κινήσεις, με το βλέμμα μας τόσο στα μεγάλα κείμενα, αλλά και στους νέους συγγραφείς, και εισπράττουμε ανταπόκριση από τους αναγνώστες.

Παίζει ρόλο η αισθητική και το design σε ένα ωραίο κείμενο; Το βοηθάει και πόσο;

Στην Κάπα Εκδοτική δίνουμε μεγάλο βάρος στην αισθητική των εκδόσεών μας. Έχουμε επιτύχει να σχηματίσουμε μια οπτική ταυτότητα διακριτή, σύγχρονη, φιλική, αλλά και ελκυστική στον αναγνώστη. Και όσο βάρος δίνουμε στην αισθητική διάσταση του βιβλίου, άλλο τόσο βάρος δίνουμε στις προδιαγραφές των εκδόσεών μας, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία έμπειρων ανθρώπων από τον χώρο του βιβλίου, του θεάτρου και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Παραμένει πάντοτε κύριος στόχος μας να απευθυνόμαστε στο ευρύ αναγνωστικό, και βεβαίως και στο θεατρόφιλο κοινό, με υψηλού επιπέδου προτάσεις.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+