Βραβεία Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας 2019

Τα κτίρια μας εκπαιδεύουν. Και κάποιοι από εμάς καταφέρνουν να αποκαλύψουν τη μαγεία τους φωτογραφίζοντάς τα. Ο διαγωνισμός αρχιτεκτονικής φωτογραφίας 2019 είναι ένας θεσμός στο είδος του. Τα αποτελέσματά του ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός gala στο Άμστερνταμ που διοργάνωσε το World Architecture Festival (WAF).

Φέτος τον διαγωνισμό κέρδισε ο Laurian Ghinitoiu από τη Ρουμανία. Απαθανάτισε με μοναδικό τρόπο το Twist Museum στο Kistefos Sculpture Park στο Jevnaker της Νορβηγίας από το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group. H εικόνα του κέρδισε, μαζί με το βραβείο του διαγωνισμού, το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων δολαρίων. Παράλληλα, μπήκε στην κατηγορία “Exterior” του διαγωνισμού και κατάφερε να αποσπάσει την κορυφαία διάκριση. Ο Ρουμάνος φωτογράφος δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό.

Κέρδισε και ένα δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Portfolio παίρνοντας -προφανώς πετυχημένες- λήψεις από την καθημερινή ζωή σε ένα Cité (κάτι σαν την προηγμένη γαλλική εκδοχή της εργατικής κατοικίας) του Bordeaux. Για αυτό κέρδισε άλλα χίλια δολάρια.

Τέλος, πήρε ένα τρίτο βραβείο, στην κατηγορία “Buildings In Use” με τη φωτογραφία της πλατείας Skanderberg στα Τίρανα της Αλβανίας (από το αρχιτεκτονικό γραφείο 51Ν4Ε).

Όχι selfie, μόνο κτίρια

Στην κατηγορία των φωτογραφιών από το κινητό με το θέμα του καταφυγίου, υπήρξαν δύο νικητές που μοιράστηκαν από διακόσια πενήντα δολάρια. Ο Tzu Tsin Yu από την Ταιβάν με μια φωτογραφία από το Bathing Pavilion Tossols-Basil στο Olot της Ισπανίας από τους RCR architects, τραβηγμένο από ένα κινητό Samsung SM-G973F που ψηφίστηκε από τους επισκέπτες του WAF.

Ο He Zhenuan από την Κίνα, με τη φωτογραφία του από τον σιδηροδρομικό σταθμό Chonqing στην Κίνα που τράβηξε μ’ ένα iPhone X, κέρδισε την ψήφο του κοινού που πραγματοποιήθηκε μέσω του website των Architectural Photography Awards.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Θανάση Διαμαντόπουλο, senior editor στο archisearch.gr.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Το archisearch.gr αναζητάει, επιλέγει και παρουσιάζει έργα που σχετίζονται με τις διαφορετικές πτυχές της αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν ένα μη συμβατικό ερευνητικό εργαλείο, ψάχνει την παρούσα και τη μελλοντική πολιτιστική εξέλιξη μέσω της αρχιτεκτονικής, καθώς και τη συσχέτιση με το σχεδιασμό, την τέχνη, τη γραφιστική και τον πράσινο / οικολογικό σχεδιασμό. Θέτει ερωτήματα και αναζητά τον πειραματισμό, ενώ υπογραμμίζει τον πλούτο που βρίσκεται μέσα στη συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών. Προωθεί τη σύνδεση μεταξύ κοινωνίας και αρχιτεκτονικής και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική μας ωθεί να αλληλεπιδράσουμε με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+