Η Αδιαφορία της Γάτας, ο Διπλωμάτης Σεφέρης και Μια Παράξενη Πατρίδα

Η κόρη μου κάνει τα πρώτα της βήματα στην ανάγνωση. Ρωτάει για τις λέξεις, κάνει χαριτωμένα λάθη και προετοιμάζεται για το μαγικό κόσμο της γραφής. Ετοιμάζεται για το πέρασμα από τις εικόνες των παιδικών βιβλίων, στην κατανόηση των λέξεων και στο ταξίδι σε άλλα νοήματα.  Το νηπιαγωγείο της, μας ενημέρωσε για την προσπάθεια να φτιάξει μια αξιοπρεπή παιδική βιβλιοθήκη, οπότε όλοι οι γονείς βοηθήσαμε, με σκοπό τα παιδιά να μπορούν κάθε εβδομάδα να έχουν μια νέα ιστορία στα χέρια τους. Όταν μαθαίνω για παιδιά που διαβάζουν, γεμίζω ελπίδα.

Εμείς, οι πιο μεγάλοι, έχουμε τις δικές μας ιστορίες να διαβάσουμε, τους χάρτινους έρωτες, την προσμονή για την επόμενη σελίδα ή, γιατί όχι, και το κλείσιμο ενός αναγνώσματος που για κάποιο λόγο δεν μας “κρατά”. Τα τρία βιβλία που διαβάσαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα, μόνο να τα αφήσεις δεν μπορείς, το καθένα για το δικό του λόγο!

“Ψηλά τις Καρδιές” του Maxim Leo από τις Εκδόσεις Δώμα

Μέσα από τις ζωές των μελών της οικογένειάς του, ο Maxim Leo σκιαγραφεί ένα πορτρέτο της “δικής του” Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά και των χρόνων που οδήγησαν στη δημιουργία της, καθώς και όσων ακολούθησαν την πτώση του τείχους και την εξαφάνισή της. Ή μήπως δεν εξαφανίστηκε ποτέ;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κουμπώνει άριστα με το εμβληματικό κινηματογραφικό “Οι Ζωές των Άλλων” του Florian Henckel von Donnersmarck. Παρόλα αυτά, το βιβλίο στέκεται στη μικροϊστορία της ευρύτερης οικογένειας,  με τα παράδοξα και τις ιδιαιτερότητες των χαρακτήρων. Η Ανατολική Γερμανία μοιάζει με ένα παλιό έρωτα που έφυγε. Με έναν έρωτα που παρά τα στραβά του, αναπολείς κάποιες φορές, για τις όμορφες στιγμές του.

Αναμφίβολα, οι έννοιες της ελευθερίας, της κρατικής εξουσίας, της ευθύνης παλεύουν σε κάθε πρόταση του Leo και μας χαρίζουν ένα καλογραμμένο βιβλίο, γρήγορο, πικρό και γλυκό μαζί. Σίγουρα, αλλιώς θα το διαβάσει και θα το κατανοήσει ένας Γερμανός ή ένας γνώστης της γερμανικής κουλτούρας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δυσκολέψει τον οποιοδήποτε αναγνώστη.

“Για τις Γάτες” του Charles Bukowski από τις Εκδόσεις Πατάκη

Ο αγαπημένος μου Bukowski αφήνει λίγο στην άκρη τον “Henry Chinaski” και γράφει για τις γάτες. Σκόρπια ποιήματα, μικρές, απόλυτα Μπουκοφσκικές ιστορίες, με πρωταγωνιστές τις αγαπημένες γάτες του συγγραφέα που αποτύπωσε, όπως κανείς, την ιστορία των φτωχών της Αμερικής.

Συμβουλές, παρατηρήσεις για τη ζωή των γατών, αλλά και μια γνήσια αγάπη γι’ αυτό το τετραπέρατο και ανεξάρτητο ζώο. Τα ποτά, οι καβγάδες, οι γυναίκες μένουν στο περιθώριο στη θέα μιας γάτας που αδιαφορεί για τα πάντα – οι συναισθηματικές μεταπτώσεις του Bukowski “μαλάκωναν”. Το βιβλίο αποτελεί συνέχεια των επανεκδόσεων που πραγματοποιεί ο Πατάκης σε έργα του συγγραφέα.

“Διπλωματία και Ποίηση: η Περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη” του Βασίλη Παπαδόπουλου από τις Εκδόσεις Ίκαρος

Ο πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος καταπιάνεται με τον παλαιό συνάδελφό του Γιώργο Σεφέρη και συγκεντρώνει πλήθος στοιχείων για τον άνθρωπο Σεφέρη, για τον ποιητή και τον διπλωμάτη. Μια μοναδική δουλειά, επεξηγηματική και άρτια, που χωρίζεται σε 4 μέρη, καλύπτοντας την προσωπική διαδρομή του ως διπλωμάτη, το γραφειοκρατικό μέρος της εργασίας του, τον τρόπο που τα ταξίδια και οι διπλωματικές επαφές τον επηρέασαν, αλλά και τα γλωσσικά παιχνίδια του ποιητή. Κλείνει με το τέταρτο μέρος, εν είδει υπομνήματος, με επιστολές και τηλεγραφήματα.

Πέρα από το προφανές, οι ιστορικές πληροφορίες για τη χώρα μας σε μια ταραγμένη περίοδο είναι αξιόλογες, μέσα από τη ματιά του Σεφέρη, ενώ οι λάτρεις του ποιητή θα εμβαθύνουν και θα κατανοήσουν καλύτερα το βάθος ενός ανθρώπου που λάτρεψε τη χώρα του και την τίμησε όσο λίγοι.

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+