Τι Είδε Ένας Καλαμοκανάς στη Σάνη

SANI IKOS

Δεν λέμε ότι είναι ωραίο να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων; Ε λοιπόν, αυτό θα αποπειραθούμε να κάνουμε κι εμείς, προσπαθώντας να σας μεταφέρουμε την εμπειρία ενός μαγικού τριήμερου στο Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ένα Σαββατοκύριακο στα μέσα Ιουνίου, μέσα από τα μάτια ενός… Καλαμοκανά.

Οι Συστάσεις

Σας μπερδέψαμε ήδη γιατί δεν έχετε ιδέα τι είμαι. Ας ξεκινήσουμε από τις συστάσεις. Είμαι ένα παρυδάτιο καλοβατικό πτηνό της οικογένειας των Ανωραμφιδών, με την επιστημονική ονομασία Himantopus himantopus.

Περνάω κάθε χρόνο από τους υγρότοπους της Σάνης, που φιλοξενούν πάνω από 235 είδη πουλιών στα 1.100 στρέμματά τους και αποτελούν σπίτι για πολλά απειλούμενα είδη. Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού των ειδών που απαντώνται συνολικά στην Ελλάδα.

Η Γειτονιά Μου

Οι υγρότοποι αποτελούν προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura και προστατεύονται από το θέρετρο που βρίσκεται στις παρυφές τους.

Πώς είναι να ζει ένας Καλαμοκανάς τόσο κοντά στους ανθρώπους; Εξαρτάται, θα σας πω. Στην προκειμένη περίπτωση, οι άνθρωποι που συχνά συναντώ είναι επισκέπτες του Sani Resort, το οποίο έχει βραβευθεί ως το Κορυφαίο Περιβαλλοντικό Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στον κόσμο στα World Travel Awards 2020.

Το βραβείο αυτό αναδεικνύει την προσήλωση του Ομίλου SANI/IKOS στην αειφόρο ανάπτυξη, στον τουρισμό και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις. Συνεπώς, δεν τα περνάω τόσο άσχημα όσο άλλοι φίλοι μου από το ζωικό βασίλειο!

Βλέπετε, στόχος του Ομίλου είναι να πρωτοστατήσει στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας, με το πρόγραμμα Sani Green που αποτελείται από τρεις πυλώνες, παρακολουθώντας πάνω από 100 δείκτες για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αποτύπωμα.

Πώς είναι να ζει ένας Καλαμοκανάς τόσο κοντά στους ανθρώπους; Εξαρτάται, θα σας πω. Στην προκειμένη περίπτωση, οι άνθρωποι που συχνά συναντώ είναι επισκέπτες του Sani Resort, το οποίο έχει βραβευθεί ως το Κορυφαίο Περιβαλλοντικό Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στον κόσμο στα World Travel Awards 2020.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη βιωσιμότητα στη λειτουργία των ξενοδοχείων, ο δεύτερος την προστασία και ανάδειξη της τοπικής βιοποικιλότητας -στην οποία ανήκω κι εγώ, Καλαμοκανάς γαρ- με προγράμματα όπως την 9-ετή συνεργασία με την Ορνιθολογική Ελληνική Εταιρεία για τους υγροτόπους της Σάνης ή την καταγραφή και μελέτη των δελφινιών της περιοχής με την οργάνωση iSea.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών, μέσα από την προμήθεια τοπικών και ελληνικών προϊόντων σε ποσοστό άνω του 55%, αλλά και ένα πλάνο δράσεων που στηρίζει πάνω από 35 οργανισμούς.

Η Τριπλή Υπόσχεση

Κάπου πήρε το αυτί μου ότι η φιλοδοξία του Ομίλου SANI/IKOS να προσφέρει πολυτελείς διακοπές με βιωσιμότητα είναι ζήτημα αρχής και όχι μια απλή, παράλληλη δράση. Οι άνθρωποι του Ομίλου έχουν δώσει λοιπόν μια τριπλή υπόσχεση που την ονομάζουν Triple Zero – τριπλό μηδέν.

SANI IKOSΚαταρχήν, φιλοδοξούν να πετύχουν τον στόχο Zero Carbon μέχρι το 2030. Το 2020 ήταν και η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη χρονιά του Ομίλου, ενώ από το 2019 ήδη χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμη ενέργεια εγγυημένης προέλευσης για το ηλεκτρικό, επενδύοντας δυναμικά στις ΑΠΕ.

Κάπου πήρε το αυτί μου ότι η φιλοδοξία του Ομίλου SANI/IKOS να προσφέρει πολυτελείς διακοπές με βιωσιμότητα είναι ζήτημα αρχής και όχι μια απλή, παράλληλη δράση

Τα προγράμματα Zero Plastic και Zero Waste αφορούν στη δέσμευσή του να εξαλείψει το πλαστικό μιας χρήσης και να εφαρμόσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ανακυκλώνει ήδη πάνω από το 60% των συνολικών απορριμμάτων που για τα ανακυκλώσιμα προσεγγίζει το 90%, ενώ το πλαστικό μιας χρήσης έχει ήδη μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 8 χρόνια στο Sani Resort, με την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα ήδη από το 2013 και αντικαθιστώντας όλα τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα εδώ και 4 χρόνια.

Η φιλοδοξία είναι ο Όμιλος να γίνει Zero Plastic εντός τετραετίας, ενώ ήδη ένα ξενοδοχείο του, το Ikos Dassia στην Κέρκυρα, είναι Zero Waste.

Η Αφορμή

Έρχομαι λοιπόν στην αφορμή της σημερινής μου εξιστόρησης. Το Σάββατο 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Sani Resort, που ήταν ο Sustainable Hospitality Patron της εκδήλωσης, ο μεγάλος τελικός της πρώτης δράσης ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης”.

SANI IKOSΟ μεγάλος τελικός του SUP Free Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη πλαισιώθηκε από ένα τριήμερο δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που στόxo είχαν να αναδείξουν τις αρχές της αειφορίας που αποτελούν μονόδρομο για να ζούμε αρμονικά στον πλανήτη μας – οι άνθρωποι με το υπόλοιπο ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Τα προγράμματα Zero Plastic και Zero Waste αφορούν στη δέσμευσή του να εξαλείψει το πλαστικό μιας χρήσης και να εφαρμόσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με τίτλο “Sea Vision”, στο Zero Carbon Corner στη μαρίνα του Sani Resort, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικές στιγμές από το περιβαλλοντικό έργο που επιτελεί. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης άκουσα ότι παρέα κράτησαν στους παρευρισκόμενους αμέτρητα σπουργίτια που δεν σταμάτησαν να τιτιβίζουν!

Το Σάββατο 12 Ιουνίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναρπαστική βιωματική περιήγηση στα προγράμματα αειφορίας Sani Green. Περπάτησαν στους υγροβιότοπους, τα δικά μου λημέρια, ενώ επισκέφθηκαν επίσης το Adventure Park και την Βear Grylls Survival Academy – εμπειρίες που επιτρέπουν στους θαμώνες του Sani Resort να χαίρονται τη φύση στην καλύτερη έκφρασή της.

Το Πρόβλημα

Πίσω όμως στο SUP Free Hackathon. Ξέρω ότι το πλαστικό είναι μέρος της καθημερινότητάς σας. Εύχρηστο και λειτουργικό, χρησιμοποιείται για να καλύψει πολλές διαφορετικές ανάγκες, ενώ αποτελεί μια εύκολη και οικονομική επιλογή. Είναι όμως ιδιαίτερα επιβλαβές για το φυσικό περιβάλλον, με επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, αλλά και στην ίδια την υγεία σας.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, όμως το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλαστικά, ενώ το 50% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά μιας χρήσης. Τα τελευταία είναι συνήθως φτιαγμένα από φθηνή πλαστική ύλη και τείνετε να τα χρησιμοποιείτε σχεδόν στιγμιαία – και μετά να τα πετάτε. Γνωρίζατε όμως ότι πολλά απ’ αυτά δεν ανακυκλώνονται; Μένουν στο περιβάλλον για αιώνες, επιβαρύνοντάς το.

Η Λύση

Η Ελλάδα ενσωμάτωσε στον ν.4376/2020 την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904 για την απαγόρευση 9 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από τον 3.7.2021 και τη μείωση της διάθεσης και χρήσης πλαστικών ποτηριών και περιεκτών φαγητού και την αντικατάστασή τους με εναλλακτικά από 1.1.2022.

sani/ ikosΗ μετάβαση στη νέα αυτή πραγματικότητα δεν είναι όμως απλή υπόθεση. Πρωτοβουλίες όπως το SUP Free Hackathon μας δείχνουν τον δρόμο για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας στην κατεύθυνση αυτή.

Μετά από ένα 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, που στόχο είχε την ανάπτυξη λύσεων και εφαρμογών για μία Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης, οι 5 ομάδες που διακρίθηκαν στη δράση του SUP Free Hackathon τον περασμένο Δεκέμβριο ήρθε η ώρα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους!

Ο Μεγάλος Τελικός

Το Σάββατο 12 Ιουνίου, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός της πρώτης δράσης ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης”, υπό τη διοργάνωση της εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy και την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία θεσμικών εκπροσώπων.

sani/ikosΜάλιστα, ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για μία Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης ανέδειξε τελικά όχι έναν, αλλά δύο νικητές.

Νικήτρια ομάδα, αποσπώντας το μεγάλο έπαθλο των €40.000 για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της, αναδείχθηκε η “Eco Cup”, η οποία αποτελείται από τους Θανάση Κουκούλη, Κατερίνα Κατσαούνη, Γιώργο Αντωνόπουλο και Ιωάννη Μπραντ Ιωαννίδη, με ένα mobile app, που λειτουργεί ως ένα οικολογικό σύστημα loyalty και επιβραβεύει τον χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.

Επιπλέον, ο 17χρονος “MS” Αλέξανδρος Πέτκος απέσπασε τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση της υπηρεσίας αυτόματου καθαρισμού περιοχών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και robotics για την αναγνώριση και περισυλλογή απορριμμάτων.

Τι Είδε Ένας Καλαμοκανάς…

Τι είδε λοιπόν ένας Καλαμοκανάς στη Σάνη;

SANI IKOSΜια όμορφη γιορτή για τη φύση και την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου μέσα σε αυτήν.

Την εφευρετικότητα των νέων σε δράση στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πιο επιτακτικό παγκόσμιο πρόβλημα της γενιάς τους.

Αλλά επίσης, τα πόσα πράγματα μπορούν να πετύχουν άνθρωποι, οργανισμοί και επιχειρήσεις όταν δουλεύουν μαζί για έναν κοινό στόχο.

Το πρόγραμμα έριξε αυλαία την Κυριακή 13 Ιουνίου με έναν παράκτιο καθαρισμό στην παραλία Νέας Φώκαιας, στο πλαίσιο του Plastic Free Chalkidiki, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Από ψηλά, ο Καλαμοκανάς ένιωσε την ελπίδα ότι είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια, να διορθώσουμε τη ζημιά που προκαλούμε στη φύση και να ανανεώσουμε ουσιαστικά τη σχέση μας με αυτήν.

Το άρθρο αυτό άντλησε έμπνευση από το καταπληκτικό παραμύθι που έχει εκδώσει η ΣΑΝΗ ΑΕ με τίτλο “Ερμής, ο καλαμοκανάς που περπατούσε”, όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου διατίθενται στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης: Ο Μεγάλος Τελικός του SUP Free Hackathon

12 Τρόποι Για να Μειώσεις τα Σκουπίδια Που Πετάς

Η Ηχορύπανση Κάνει Κακό στην Υγεία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+