Το Φως του Ηλίου Είναι το Καλύτερο Απολυμαντικό

Το φως του ηλίου είναι το καλύτερο απολυμαντικό. Η αποκάλυψη της εξωφρενικής, συστηματικής και πιθανότατα εγκληματικής συμπεριφοράς ενός απ’ τους ισχυρότερους παραγωγούς του Hollywood άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η αποκαθήλωση του Harvey Weinstein στάθηκε η αφορμή για ένα κύμα αποκαλύψεων, το οποίο στα social media απέκτησε ως κοινό παρονομαστή το hashtag #MeToo, όταν αμέτρητες γυναίκες -διάσημες και άσημες, από μια σειρά από επαγγελματικούς χώρους- στράφηκαν στα κοινωνικά δίκτυα για να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες παρενόχλησης. Εμπειρίες που ενδεχομένως να μην είχαν βρει το κουράγιο ή την πλατφόρμα να εκφράσουν πριν.

Βέβαια, μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά. Υπάρχει όπως σε όλα τα κινήματα η τάση δραματοποίησης, η τάση υπερβολής, η τάση απλοποίησης. Υπάρχουν και θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Όμως, το να ξεκινήσει ένας διάλογος για το τι θα έπρεπε να θεωρείται αποδεκτή συμπεριφορά και τι όχι, για το γεγονός ότι δεν αποτελεί ελαφρυντικό σε μια υπόθεση παρενόχλησης το γεγονός ότι μια γυναίκα “προκαλεί” με την εμφάνισή της ή τη συμπεριφορά της, για το γεγονός ότι η βία και η επιβολή του ισχυρότερου παίρνει μια σειρά από μορφές που δεν είναι πάντα προφανείς, μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στην κοινωνία μας μακροπρόθεσμα.

Κάποιοι στέκονται στην απίστευτη υποκρισία ενός ολόκληρου συστήματος που ξαφνικά θυμήθηκε ότι γνώριζε για τα θλιβερά κατορθώματα του Weinstein και του κάθε Weinstein. Άλλοι, στην επίσης απίστευτη υποκρισία όσων ισχυρίζονται ότι δεν είχαν ιδέα, όταν επρόκειτο για κοινό μυστικό ότι ο εν λόγω παραγωγός παρενοχλούσε γυναίκες κατά συρροήν. Συνένοχοι στη σιωπή σε τέτοιου είδους φαινόμενα είμαστε δυστυχώς όλοι, χωρίς βέβαια αυτό να αφαιρεί ούτε ψήγμα από την ενοχή του δράστη σε μια υπόθεση σεξουαλικής βίας. Συνένοχο είναι επίσης κάθε σύστημα το οποίο έχει επιτρέψει το σεξ να αποτελεί συνάλλαγμα για την επαγγελματική εξέλιξη κάποιου.

Το σύστημα δεν θα αλλάξει βέβαια εν μία νυκτί, ούτε θλιβερές πρακτικές δεκαετιών θα πάψουν να υφίστανται. Μπορεί όμως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον επόμενο Weinstein. Και μπορεί την επόμενη φορά που θα ακούσουμε ότι μια γυναίκα έζησε κάτι τέτοιο και δεν είπε τίποτα για χρόνια, να μην είναι η πρώτη μας αντίδραση: για να κράτησε το στόμα της κλειστό, θα είχε “λερωμένη τη φωλιά της”. Θα είναι κι αυτό μια κάποια πρόοδος.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+