Το Στιλ Αγαπάει την Αλήθεια

Πολύ πιο κατάλληλοι από εμένα, γνώστες, ειδικοί και επαΐοντες έχουν υπογράψει καταπληκτικά αποφθέγματα για το τι είναι (ή δεν είναι) στιλ. Ξέρω, ωστόσο, ένα σαφές “προ-απαιτούμενο” που δηλώνει την παρουσία του και που το στιλ αγαπάει πολύ: την αλήθεια…

Είναι δηλωτική, καθοριστική και αποδεικτική του οτιδήποτε και οποιουδήποτε ισχυρίζεται (ή υποδηλοί) ότι έχει -και κατέχει- στιλ.

Τι σημαίνει όμως αλήθεια το στιλ;

Ας δεχθούμε ότι με το στιλ (των ρούχων μου, του χώρου μου, των αντικειμένων γύρω μου) κάνω μία δήλωση, ένα statement. Ότι εκπέμπω ένα μήνυμα. Σιωπηλά, υπόκωφα, ξεκάθαρα, δεν έχει τόσο σημασία όσο το αν το μήνυμα είναι ειλικρινές ή απλά ψεύτικο – όπως λέμε fake news, για να το πούμε σύμφωνα με την επίκαιρη ψηφιακή διάλεκτο.

Η αλήθεια του στιλιστικού statement, είναι αυτό που καθιερώνει το στιλ ως ευδιάκριτο και αυθεντικό.

Με τις στιλιστικές μου επιλογές εκφράζω διαθέσεις (χαρά, πένθος, κ.λπ.), συναισθήματα (τρυφερότητα, στοργή, επιθετικότητα, κ.λπ.) αξίες και πεποιθήσεις (σεβασμό στο περιβάλλον, ζωοφιλία, σεμνότητα, εκκεντρικότητα, κ.λπ.).

Καθρεφτίζονται όλα τα παραπάνω στην εμφάνισή μου, έστω και ερήμην μου, έστω και με αποχρώσεις και κατά περίπτωση; (Άλλωστε δεν χρειάζεται το στιλ να φωνάζει με τη ντουντούκα! Τις περισσότερες φορές αρκεί να ψιθυρίζει, ακόμα και να υπονοεί.) Είμαι όμως πραγματικά όπως ντύνομαι; Και υποστηρίζω με τον τρόπο ζωής μου, με τις επιλογές μου, την εμφάνισή μου; Μήπως ισχύει το αντίστροφο;

Η αλήθεια του στιλιστικού statement είναι αυτό που καθιερώνει το στιλ ως ευδιάκριτο και αυθεντικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να “στεγνώνει” το στιλ από το κλείσιμο του ματιού, από τη διάθεση για χιούμορ, από την έκπληξη και γιατί όχι και το μυστήριο…

Δικά μας είναι τα συναισθήματα, δικαίωμά μας η διάθεσή μας – όταν δεν ενοχλεί ή θίγει τη διάθεση των άλλων. Η αλήθεια είναι πιο όμορφη πάντως όταν η αφήγηση της είναι πλούσια, συναρπαστική. Χωρίς να παύει να είναι… αληθινή.

Truth well told, όπως λέει ένα αθάνατο σλόγκαν διάσημης πολυεθνικής διαφημιστικής.

Ας ευχηθούμε, στους περίεργους -τουλάχιστον- καιρούς που ζούμε, η παντός είδους και παντός καιρού Αλήθεια να λάμπει ξεκάθαρη κι απαστράπτουσα και να βάζει κομψά την υπογραφή της στην κάθε μας έκφραση και εκδήλωση, στο στιλ μας.

Που ξεκάθαρα την αγαπάει πολύ.

Σας εύχομαι από καρδιάς μια αληθινά όμορφη χρονιά!

Το στιλ αγαπάει την αθηΝΕΑ – άλλα άρθρα της Νίκης Μπουτάρη:

Το Στιλ ως Στάση Ζωής: In Style We Stand

Διαφορετικά Δώρα με Στιλ για τις Φετινές Γιορτές

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
In Style We Stand
In Style We Stand

Η Νίκη Ψαραύτη-Μπουτάρη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε απο την ΑΣΟΕΕ, τμήμα Δοικήσεως Επιχειρήσεων, και είναι κάτοχος Exec. ΜΒΑ του Alba, American College of Greece. Η σταδιοδρομία της στη Διαφήμιση αναπτύχθηκε και ταυτίστηκε με την πορεία της διαφημιστικής της εταιρείας Arrow, όπου ως CEO διαχειρίστηκε την επικοινωνία πολλών γνωστών και εμβληματικών brands και οργανισμών, εγχώριων και πολυεθνικών. Το διάστημα 2013-2019 υπηρέτησε στο American College of Greece ως Αντιπρόεδρος με τομέα το Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, αναπτύσσοντας την στρατηγική επικοινωνία περιεχομένου και εισάγοντας στο ψηφιακό διαδραστικό μάρκετινγκ και τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του ιδρύματος. Οπαδός στην πράξη της δια βίου μάθησης, επίμονη αναγνώστρια, λάτρης της λογοτεχνίας και της γλώσσας, καταθέτει στην αθηΝΕΑ απόψεις και σχολιασμούς για τη σημασία του στιλ στην ποιότητα ζωής μας, μέσα από τη στήλη "In Style We Stand".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+