Τρεις Προτάσεις για να Βελτιώσουμε τη Σχέση μας με τους Άλλους

Όλοι μας έχουμε σχέσεις που θεωρούμε ότι είναι «δύσκολες». Μπορεί να είναι με μέλη της οικογένειάς μας, με φίλους, συνεργάτες ή με ανθρώπους που συναντάμε περιστασιακά. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα των «δύσκολων» συναναστροφών μας, μπορούμε άμεσα να εφαρμόσουμε τις παρακάτω τρεις προτάσεις.

Επικοινωνιακές Δεξιότητες

Πράγματι, υπάρχουν τρόποι που, αν τους ακολουθήσουμε, θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε πιο αποτελεσματικά. Αρχικά, μπορούμε να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας. Μπορούμε να του υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά στιλ επικοινωνίας, επομένως όταν τους συναντάμε είναι σημαντικό να κάνουμε χώρο για αυτούς. Πώς; Με το να αναπνέουμε συνειδητά όταν μας μιλάνε και επιτρέποντάς τους να πάρουν τον χρόνο τους και να μοιραστούν τις σκέψεις τους μαζί μας.

Όταν μας μιλάνε, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να τους ακούσουμε πραγματικά. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας μια τεχνική επικεντρωμένη στη φυσική μας παρουσία ώστε να μας συνδέσει με την παρούσα στιγμή. Μπορούμε να συνδέσουμε τα χέρια μας, να βάλουμε το ένα δάχτυλο του χεριού μας πάνω στο άλλο ή να ακουμπήσουμε γερά τα πόδια μας στο πάτωμα.

Ο στόχος είναι να προσέξουμε τη φυσική αίσθηση που προκαλεί αυτή η κίνηση προκειμένου να μας συνδέσει με το παρόν. Αυτή η τεχνική μάς διευκολύνει στο να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας λένε. Διαφορετικά, μπορούμε να επιλέξουμε να σταθούμε ή να περπατήσουμε μαζί με το άτομο που μας μιλάει. Η κίνηση ενεργοποιεί τα μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τη σκέψη και αυτό, στη συνέχεια, μας βοηθάει να συνδεθούμε καλύτερα με το άλλο άτομο.

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας με τους άλλους είναι να μάθουμε να εκφραζόμαστε καλύτερα. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε αυτό που βιώνουμε και να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευγενικό λόγο προκειμένου να εξηγήσουμε τι μας πληγώνει, και αυτό το πετυχαίνουμε καλύτερα με το να μιλάμε με προτάσεις που ξεκινούν με το «εγώ», αποφεύγοντας προτάσεις που ξεκινούν με το «εσύ», καθώς αυτές ακούγονται κατηγορητικές.

Τέλος, πρέπει πάντα να εκφράζουμε την εκτίμησή μας στους άλλους με κάθε ευκαιρία. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε αναφέροντας τα θετικά χαρακτηριστικά τους και εξηγωντας τους τι εκτιμούμε στη σχέση μας μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνουμε την ευγνωμοσύνη μας για το ποιοι είναι και για όσα και ό,τι κάνουν για εμάς. Οταν το μοιραζόμαστε αυτό με τους άλλους δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο μεταξύ μας, γεγονός που δυναμώνει τη σχέση και διευκολύνει αποτελεσματικά οποιαδήποτε μελλοντική επικοινωνία.

Αγκαλιά με Διαλογισμό

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους άλλους δεν περιέχει καν λόγια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αγκαλιά, μια φυσική συναναστροφή. Όταν αγκαλιαζόμαστε συνειδητά με τους άλλους, επιτρέπουμε να συνδεθούν οι καρδιές μας, παύουμε να νιώθουμε δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Κατά συνέπεια, η συμφιλίωση, η ψυχική ανάρρωση, η κατανόηση και η καλή διάθεση μεταξύ μας γίνονται πιο εφικτά.

Μπορούμε με οποιονδήποτε άνθρωπο με τον οποίο θέλουμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία και τη σχέση μας να συνδυάσουμε την αγκαλιά με διαλογισμό. Η τεχνική αυτή μπορεί να γίνει είτε στην πραγματικότητα είτε απλώς με το να κλείσουμε τα μάτια μας και να οραματιστούμε τις παρακάτω κινήσεις:

Παίρνουμε μια ανάσα και σκεφτόμαστε πού θα βρισκόμαστε και οι δυο σε 200 χρόνια από εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια, μπορούμε να απολαύσουμε μερικές βαθιές και συνειδητές αναπνοές και να εστιάσουμε την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή. Αυτή η μικρή άσκηση που κάνουμε στο μυαλό μας μας βοηθάει να εκτιμήσουμε ότι η ζωή είναι πολύτιμη και μας διευκολύνει να καλοδεχτούμε τη στιγμή της ζωής που μας προσφέρεται στο παρόν. Αμέσως μετά μπορούμε να ανοίξουμε τα χέρια μας για να αγκαλιαστούμε. Ενώ αναπνέουμε συνειδητά, επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε ότι νιώθουμε χαρούμενοι.

Έπειτα μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην παρουσία του άλλου ανθρώπου και να δούμε ότι και εκείνος νιώθει χαρούμενος. Κατόπιν, στρέφουμε την προσοχή μας και στους δυο μας προκειμένου να αντιληφθούμε ότι είμαστε και οι δύο εδώ μαζί αυτή τη στιγμή και να νιώσουμε βαθιά εκτίμηση και ευτυχία γι’ αυτό.

Τέλος, μπορούμε να σταματήσουμε να αγκαλιαζόμαστε και να ευχαριστήσουμε αλλά και να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στο άλλο άτομο για το συναίσθημα που δημιουργήσαμε μαζί και για τα μαθήματα που πήραμε μέσα από αυτή την αγκαλιά. Η τεχνική αυτή μας βοηθάει να αντικαταστήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που τρέφουμε για τον άλλο άνθρωπο με θετικά. Επομένως, στην επόμενη συναναστροφή που θα έχουμε μαζί θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε με μεγαλύτερη ευγένεια και υπομονή.

Να Φροντίζουμε τον Εαυτό μας

Οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους διαμορφώνεται ανάλογα και με το τι είδους σχέση έχουμε με τον εαυτό μας. Το πώς σκεφτόμαστε και το πώς συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε και το πώς φερόμαστε στους άλλους. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να «βλέπουμε» τα διάφορα «μέρη» του εαυτού μας (το σώμα μας, τη διάθεσή μας, τη συμπεριφορά μας, την απόδοσή μας) και να μεριμνούμε για αυτά και για τις ανάγκες μας με συμπόνια και φροντίδα.

Ένας τρόπος για να το πετύχουμε είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε ισορροπημένη την ψυχική υγεία μας με το να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα κάθε μέρα. Για παράδειγμα, μπορούμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας να νιώθει ευγνωμοσύνη για ό,τι έχει, να εκφράζουμε την πρόθεσή μας για κάτι που θέλουμε να βελτιώσουμε στη συμπεριφορά μας, να στοχεύουμε να τρώμε υγιεινά, να πίνουμε νερό και να αθλούμαστε, να προγραμματίζουμε τι δουλειές θέλουμε να κάνουμε, να περνάμε χρόνο με άλλους ανθρώπους, αλλά και να συνδεόμαστε με τον εαυτό μας παρατηρώντας πώς νιώθουμε μέσα στην ημέρα.

Με τον καιρό, η σχέση που χτίζουμε με τον εαυτό μας θα μας βοηθήσει να συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους από μια πιο ασφαλή και υγιή θέση. Αυτό μας διευκολύνει να συναναστρεφόμαστε μαζί τους συνειδητά και συγκροτημένα και κατ’ επέκταση με περισσότερη ευγένεια, συμπόνια και ανοιχτό μυαλό.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Γιατί Χάνουμε τον Έλεγχο και τι Μπορούμε να Κάνουμε για Αυτό

Πράσινη Διατροφή και Ευεξία με Συνοδοιπόρους το Ακτινίδιο και το Σπαράγγι

Η Θαρραλέα, Πάνω σε Δυο Ρόδες, Ζωή της Τζένης Λειβαδάρου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
-
-

Η Δρ. Παταπία Τζότζολη ίδρυσε το My Psychology Clinic (www.mypsychologyclinic.com) και έγινε γνωστή ως Κλινική Ψυχολόγος με πελάτες στο Λονδίνο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω online συνεδριών. Ειδικεύεται στην ψυχική υγεία ενηλίκων και ζευγαριών. Σπούδασε στα πανεπιστήμια του East London, στην Οξφόρδης και στο Κέιμπριτζ και συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College London όπου εργάστηκε. Επίσης εργάστηκε σε διάφορα NHS Trusts. Η Παταπία είναι επίσης Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια της iConcipio Ltd, μιας εταιρίας που αναπτύσσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα για φοιτητές που θέλουν να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και να ενισχύσουν την ακαδημαϊκή τους επάρκεια.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+