Ένα απ’ τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας – πέρα απ’ τις ενδιαφέρουσες και δημιουργικές συζητήσεις- είναι ότι μου δίνεται η ευκαιρία, μετά τις συναντήσεις, να απολαύσω όλες τις τρέχουσες εκθέσεις του Φεβρουαρίου! Επισκέφθηκα λοιπόν 15 εκθέσεις σε 2 εβδομάδες και για μια ακόμα φορά με συνεπήρε η πληθώρα των μουσείων στο Λονδίνο και η δίψα που έχει ο κόσμος να εξερευνήσει και να μάθει για την τέχνη. Ξεχώρισα τρεις εκθέσεις, με τις οποίες ενθουσιάστηκα για διαφορετικούς λόγους, και συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Για πρώτη φορά εδώ και 350 χρόνια, 140 έργα από τη συλλογή του Βασιλιά Καρόλου Ι εκτίθενται μαζί. Με εξαιρετικούς πίνακες και αγάλματα από το Μπαρόκ και την Αναγέννηση, είναι μια από τις καλύτερες βρετανικές συλλογές που θα δείτε ποτέ. Μια έκθεση κατάλληλη για έναν βασιλιά και ένας απόλυτος θρίαμβος!
Mark Dion στην Whitechapel Gallery
Ένας καινούριος για εμένα καλλιτέχνης, ο Αμερικάνος εξερευνητής, ακτιβιστής και συλλέκτης Mark Dion έχει δημιουργήσει θεατρικά installations ή, όπως εξηγεί και ο ίδιος, “θεατρικά περιβάλλοντα για να αποκαλύψει το θαύμα και την ευθραυστότητα της ζωής στη γη”. Μεταξύ πουλιών, βιβλίων, ζώων, και… κυνηγητικού εξοπλισμού, υπόσχομαι ότι θα μεταφερθείτε σ’ έναν άλλο κόσμο, φυσικό και μεταφυσικό.
Για να γιορτάσει η προσφάτως ανακαινισμένη Hayward Gallery την 50ή επέτειό της, η γκαλερί ανοίγει τις πόρτες της μετά από 2 χρόνια με μια φανταστική αναδρομική έκθεση του Andreas Gursky. Ένας από τους αγαπημένους μου και πιο ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες, είναι ο Γερμανός “φωτογράφος της παγκοσμιοποίησης”, όπως έχει χαρακτηριστεί από κριτικούς. Περίπου 70 έργα του από το 1980 μέχρι σήμερα δείχνουν την λεπτομέρεια, την τεχνική, την ευρηματικότητα και την ανθρώπινη αντίληψη του καλλιτέχνη.