Τρεις Ξεχωριστές Εκθέσεις στο Λονδίνο

“Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μία ημέρα στη ζωή σου” – ένα από τα πιο γνωστά ρητά του Κομφούκιου. Μέρος της δικής μου δουλειάς είναι να συναντιέμαι με τους επιμελητές, τους διευθυντές και τις ομάδες μουσείων και ιδρυμάτων του Λονδίνου, ώστε να συζητήσουμε τις εκθέσεις που θα προγραμματίσουν για την εβδομάδα του Frieze κάθε Οκτώβριο – μ’ αυτά τα εφόδια οργανώνω το Institutional VIP Programme για τους προσκεκλημένους μας.

Ένα απ’ τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας – πέρα απ’ τις ενδιαφέρουσες και δημιουργικές συζητήσεις- είναι ότι μου δίνεται η ευκαιρία, μετά τις συναντήσεις, να απολαύσω όλες τις τρέχουσες εκθέσεις του Φεβρουαρίου! Επισκέφθηκα λοιπόν 15 εκθέσεις σε 2 εβδομάδες και για μια ακόμα φορά με συνεπήρε η πληθώρα των μουσείων στο Λονδίνο και η δίψα που έχει ο κόσμος να εξερευνήσει και να μάθει για την τέχνη. Ξεχώρισα τρεις εκθέσεις, με τις οποίες ενθουσιάστηκα για διαφορετικούς λόγους, και συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Charles I: King and Collector στη Royal Academy

Για πρώτη φορά εδώ και 350 χρόνια, 140 έργα από τη συλλογή του Βασιλιά Καρόλου Ι εκτίθενται μαζί. Με εξαιρετικούς πίνακες και αγάλματα από το Μπαρόκ και την Αναγέννηση, είναι μια από τις καλύτερες βρετανικές συλλογές που θα δείτε ποτέ. Μια έκθεση κατάλληλη για έναν βασιλιά και ένας απόλυτος θρίαμβος!

Mark Dion στην Whitechapel Gallery

Ένας καινούριος για εμένα καλλιτέχνης, ο Αμερικάνος εξερευνητής, ακτιβιστής και συλλέκτης Mark Dion έχει δημιουργήσει θεατρικά installations ή, όπως εξηγεί και ο ίδιος, “θεατρικά περιβάλλοντα για να αποκαλύψει το θαύμα και την ευθραυστότητα της ζωής στη γη”. Μεταξύ πουλιών, βιβλίων, ζώων, και… κυνηγητικού εξοπλισμού, υπόσχομαι ότι θα μεταφερθείτε σ’ έναν άλλο κόσμο, φυσικό και μεταφυσικό.

Για να γιορτάσει η προσφάτως ανακαινισμένη Hayward Gallery την 50ή επέτειό της, η γκαλερί ανοίγει τις πόρτες της μετά από 2 χρόνια με μια φανταστική αναδρομική έκθεση του Andreas Gursky. Ένας από τους αγαπημένους μου και πιο ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες, είναι ο Γερμανός “φωτογράφος της παγκοσμιοποίησης”, όπως έχει χαρακτηριστεί από κριτικούς. Περίπου 70 έργα του από το 1980 μέχρι σήμερα δείχνουν την λεπτομέρεια, την τεχνική, την ευρηματικότητα και την ανθρώπινη αντίληψη του καλλιτέχνη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου έφυγε από την Αθήνα στα 18 της για να σπουδάσει Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Sotheby's Institute of Art, απ΄το οποίο κατέχει μεταπτυχιακό στη Σύγχρονη Τέχνη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δούλεψε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner στη Νέα Υόρκη, και λίγους μήνες αργότερα, έχοντας ζήσει πλέον 6 χρόνια στην Αμερική, μετακόμισε στην Αγγλία για το στήσιμο της καινούργιας γκαλερί του Zwirner στο Λονδίνο. Από τον Οκτώβριο του 2014 εργάζεται στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο, ενώ μέσα από τη στήλη της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της, τις εντυπώσεις της και τα top picks της. Παρατηρεί την τέχνη παντού και λατρεύει να ταξιδεύει και να εξερευνά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER