Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είτε είσαι μυημένος στην τέχνη είτε όχι, υπάρχουν κάποιες εκθέσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις και να κατανοήσεις αμέσως το πνεύμα τους.  Μια τέτοιας μορφής έκθεση είναι και η Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή του πασίγνωστου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh.

Με το που εισέρχεσαι στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, έρχεσαι σε επαφή με κάποια βιογραφικά στοιχεία του Van Gogh, ώστε να κατανοήσεις καλύτερα την αφετηρία των έργων του και τη φιλοσοφία της ζωής του γενικότερα. Πλεγμένος στα πάθη, όπως πολλοί καλλιτέχνες της εποχής του, δημιουργεί τους πίνακες του -800 συνολικά- με μοναδική ένταση στο χρώμα.

Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση των έργων ενός τόσο σπουδαίου ζωγράφου γίνεται ψηφιακά, ντύνεται με μουσική, με τα έργα να εναλλάσσονται, ενώ βρίσκεσαι σε ένα σταθερό σημείο και παρακολουθείς. Η τεχνολογία Sensory4 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, επιτρέπει την τρισδιάστατη παρουσίασή τους, με παράλληλες αναφορές στα λεγόμενα του Van Gogh – τα αποφθέγματα της ζωής του.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια πρωτοποριακή απεικόνιση, με έντονες εναλλαγές, που σε γεμίζει συναισθήματα και σκέψεις και σε φέρνει λίγο πιο κοντά στην τέχνη, αφού σε εισάγει καθολικά μέσα σ’ έναν κόσμο διαδραστικό και όχι στατικό, όπως μπορεί να είναι πολλές φορές η εμπειρία του να κάθεσαι και να παρατηρείς κάποιον πίνακα.

Ένα στοιχείο που μου τράβηξε την προσοχή; Η έκθεση “Van Gogh Alive” ήταν κατάμεστη από παιδιά, που είχαν “χαθεί” ολοκληρωτικά στην φαντασμαγορική εμπειρία, γεγονός που με έκανε να σκεφτώ το μέγεθος της σημασίας αυτής της πρωτοβουλίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: αν θέλεις να φέρεις κάποιον σε επαφή με την τέχνη, υπάρχει πια πλήθος εργαλείων που μπορείς να επιστρατεύσεις για να κάνεις αυτή την πρώτη εμπειρία πραγματικά αξέχαστη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Out (& About)
Out (& About)

Η Ζανίνα Βάσση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην Γλωσσολογία και απέκτησε τον πρώτο μεταπτυχιακό της τίτλο στην "Τεχνογλωσσία", προσφερόμενο από την συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Πολυτεχνείο, με κεντρικό περιεχόμενο την "συνάντηση" της γλώσσας με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Την φιλοερευνητική της διάθεση ακολούθησε σημαντικός αριθμός δημοσιεύσεων σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Το 2012 αποφάσισε να ιδρύσει τον δικό της εκπαιδευτικό οργανισμό με την επωνυμία "Παίδευσις" και να εργαστεί στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα με μεγάλη επιτυχία. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός οδήγησε με την σειρά του στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου "Παίδευσις", που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα. Το βιβλίο με τίτλο "Η Ελίζα εξερευνά τα Αρχαία Ελληνικά" αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και εισάγει με απλό και ευχάριστο τρόπο την αρχαία ελληνική γλώσσα σε μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Η διάθεση εξωστρέφειας, την οδήγησε στο Queen Mary College του Λονδίνου όπου πραγματοποίησε σεμινάρια για την γλώσσα και την σχέση της με την πολιτιστική κουλτούρα. Οι παραπάνω εμπειρίες και γνώσεις την φέρνουν ως εξωτερική συνεργάτιδα στο Μουσείο Ηρακλειδών για το οποίο δημιουργεί και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2015 γίνεται δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών με τίτλο "Κοινωνικές Νευροεπιστήμες, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση", ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και καινούργιο πεδίο έρευνας. Το ενδιαφέρον της για την αρθρογραφία ξεκίνησε πολύ νωρίς ως ανάγκη έκφρασης για όσα μας αφορούν καθημερινά. Άρθρα της για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με θέμα και κέντρο τον άνθρωπο και την βελτίωση του τρόπου ζωής του. Τώρα γράφει για την αθηΝΕΑ τη στήλη "Out (& About)". Αγαπά τα καλοκαιρινά ταξίδια, τα καλά βιβλία, τους ιδιαίτερους ανθρώπους, τις σοφές σκέψεις και τις ρηξικέλευθες προτάσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+