WeFor: Γυναίκες του 2021

Οι γυναίκες του σήμερα. Γυναίκες σε ρόλο μητέρας, γυναίκες πολιτικοί, γυναίκες παιδαγωγοί, γυναίκες επιστήμονες, γυναίκες γιατροί, γυναίκες με διάφορες ιδιότητες που συνεχώς εξελίσσονται καθημερινά. Είμαστε εδώ είτε ψύχραιμες είτε με έντονή φωνή να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον με ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την πρώτη εκδήλωση του WeFor με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας και με ιδιαίτερη χαρά άκουσα γυναίκες να μιλούν για ό,τι μας προβληματίζει σήμερα και τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης εποχής.

Λίγα Λόγια για τον WeFor

O WeFor είναι ένας νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός νέων ανθρώπων, με σκοπό να μιλήσει για όλα εκείνα τα θέματα που δίνουν ρυθμό στην καθημερινή ζωή, επηρεάζουν την κοινωνία και προβληματίζουν.

Μέσα από διάφορες δράσεις αλλά και μια κεντρική ετήσια εκδήλωση, το WeFor, θα αφιερώνει κάθε χρόνο σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα προς ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση. To θέμα του WeFor για το 2021 είναι η γυναίκα.

Το WeFor, λοιπόν, πραγματοποίησε την πρώτη εκδήλωση του Οργανισμού για την καμπάνια “WeForWomen – Her Name in Bold” υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την φιλοξενία της Τεχνόπολης στο αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”. Με τη βοήθεια του χορηγού Enelgreen Power, την έμπρακτη στήριξή της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων κατάφερε τον σκοπό της.

Η εκδήλωση συντονίστηκε από την Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, ενώ οι 6 ομιλήτριες που έλαβαν μέρος, σκιαγραφώντας η καθεμία τον χαρακτήρα της και τη φύση του κλάδου της έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στη θεματική. Η Νάντια Γιαννακοπούλου για την πολιτική, η Έφη Κουτσουρέλη για την επιχειρηματικότητα, η Σοφία Παπαϊωάννου για τη δημοσιογραφία, η Μυρτώ Δεναξά για την επιστήμη, η Μαρία Χατζηϊωάννου για το στρατό και η Μαρία Ναυπλιώτου για την τέχνη.

Ανέδειξαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και τις συνθήκες εργασίας. Τη ροή της εκδήλωσης συμπλήρωσαν δύο ξεχωριστά workshops. Το KINITRO με το workshop “I Am Remarkable” και ο οργανισμός Women on Top με το workshop “Πώς Μπορείς κι εσύ να Γίνεις Changemaker”.

Μια Συζήτηση με την Έφη Κουτσουρέλη

Είναι εμφανές πως ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων είναι μακρύς. Η Έφη Κουτσουρέλη, συνιδρύτρια του ομίλου Quest, μας μίλησε για το ρόλο της γυναίκας και τη θέση της τόσο στον τομέα της εργασίας, όσο και στην κοινωνία.

Ποιες είναι οι διαφορές των φύλων σήμερα;

Αυτά που ξεχωρίζουν στον εργασιακό χώρο σε ό,τι αφορά την γυναίκα είναι η ευελιξία της, η πολυδεξιότητα της, το ομαδικό της πνεύμα και το μεγάλο πλεονέκτημα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Τα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά όπως η προσαρμοστικότητα, η συλλογικότητα και το “multitasking” είναι εκείνα που την αντιπροσωπεύουν και χρησιμοποιούνται συνήθως στον εργασιακό χώρο, ως ένα είδος τριάθλου ώστε να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις του.

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναίκα στην σύγχρονη Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται περισσότερο ως πατριαρχική;

Υπάρχουν προκαταλήψεις ή στρεβλώσεις που είναι ενσωματωμένες στη νοοτροπία μας. Τις παρατηρούμε και στα δυο φύλα. Όσον αφορά τους άντρες και το εργασιακό τους περιβάλλον, με τις νέες αλλαγές παγκοσμίως βλέπουμε πως θίγονται τα δεδομένα σε μια εποχή που αρχίζει να ευνοεί την γυναίκα. Με αφορμή την παγκοσμιοποίηση, υπάρχει κοινωνική διαφοροποίηση με καινούργιες ιδέες, χωρίς διακρίσεις των φύλων και ισότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η καινούργια κοινωνία έχει ανάγκη από αυτές τις ισορροπίες. Δεν την απασχολεί το χρώμα , το φύλο ή η θρησκεία. Αυτό που βλέπουμε μακροπρόθεσμα είναι ότι η γυναίκα καλείται να έχει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και να στηρίξει τον εαυτό της πριν στηρίξει την οικογένεια της. Η προσαρμογή των αλλαγών στην ελληνική πραγματικότητα είναι ένας αγώνας συνειδητοποίησης των αναγκών και των διαφορών που πρέπει να γίνει αποδεκτός.

Ποιες είναι οι δεξιότητες που πρέπει να έχει η γυναίκα στη σημερινή εποχή;

Ένα πρόσθετο στοιχείο των δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει η γυναίκα σήμερα είναι οι γνώσεις της στην τεχνολογία, ώστε να αναδείξει τα προσόντα και τις ικανότητές της. Μια κοινωνία που εξελίσσεται τεχνολογικά συνεχώς μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για εκείνη ή ως τροχοπέδη σε αντίθετη περίπτωση. Σε μια ψηφιακή κοινωνία πρέπει να εκσυγχρονίσει τον εαυτό της ώστε να μην υπάρχει ανισότητα.

Σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, πόσες ίσες ευκαιρίες έχει η γυναίκα στον εργασιακό χώρο;

Παρόλο που οι θέσεις ισχύος πολλές φορές δίνονται στο ανδρικό φύλλο, η γυναίκα έχει καταφέρει να έχει δημιουργήσει ανταγωνιστική θέση σε όλους τους τομείς. Αν αυτό τώρα είναι αποδεκτό είναι θέμα προκαταλήψεων, αντιλήψεων και τοποθετήσεων που βρίσκονται στην κουλτούρα μας χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό όμως πως οι γυναίκες έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες σε θέσεις ηγεσίας ανεξάρτητα της τόλμης, της προσωπικότητας ή της μαχητικότητάς τους.

Με προσωπική εμπειρία ύστερα από τόσα χρόνια στο χώρο της επιχειρηματικότητας, δεν ένιωσα ποτέ τη διαφοροποίηση. Παραδόξως, έχοντας αποκτήσει περισσότερη ισχύ στον χώρο μου, βιώνω περισσότερες προκαταλήψεις σε θέματα αλλαγών που χρειάζεται να γίνονται μέσα στις εταιρείες και έρχομαι αντιμέτωπη με δυσκολίες.

Σε εποχή πανδημίας πώς μπορεί η γυναίκα να αντεπεξέλθει στο ρόλο της οικογένειας και της εξισορρόπησης με τους επαγγελματικούς της στόχους;

Δυστυχώς η γυναίκα επωμίζεται το “βάρος” της οικογένειας περισσότερο από τον άντρα στην περίοδο που χρειάζονται και τα δύο μέλη να δουλεύουν με τηλεργασία. Είναι αρκετά δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες και χρειάζεται σίγουρα υποστήριξη από την πολιτεία.

Τι μας προτείνετε για το μέλλον της γυναίκας;

Χρειάζεται να έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες για να πετυχαίνουμε υψηλότερους στόχους. Να μην παραιτούμαστε από την προσπάθεια και να πιστεύουμε στη γυναικεία δύναμη, διότι μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα στο μέλλον.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Η Ρία Σπύρου διαχωρίζει τη ζωή της σε δύο περιόδους: την περίοδο της αναζήτησης –της προσωπικής ανάπτυξης– και την περίοδο του «Τώρα». Στην περίοδο της αναζήτησης, μέσω της συμμετοχής της στο εκπαιδευτικό δράμα του εργαστηρίου Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και των ομάδων γονέων, ανακάλυψε πόσο αγαπά να ακούει ανθρώπινες ιστορίες που μεταφέρουν βαθιές αλήθειες. Στην περίοδο του «Τώρα», με σπουδές στη Διοίκηση Τουρισμού, συνδέει τη δημοσιογραφία με τον Πολιτιστικό Τουρισμό και ερευνά τη φυσική - άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου με τους ανθρώπους που τον διαμορφώνουν. Πιστεύει στην κυκλική οικονομία ως σύνδεση περιβάλλοντος-πολιτισμού-παιδιών. Έχει δύο γιους, αγαπά τη μουσική, τον αθλητισμό και τα ταξίδια. Και είναι πραγματικά χαρούμενη με αυτό!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+