When Hub | Εκεί Όπου οι Γυναίκες Έχουν Ίσες Ευκαιρίες

When Hub

Στο κέντρο της Αθήνας δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος, το When Hub, για να καλύψει ένα κενό, να υλοποιήσει αυτό που αποτελούσε χρόνιο αίτημα και διεκδίκηση.

Ένας χώρος όπου γυναίκες, θηλυκότητες, και κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για την έμφυλη ισότητα, μπορούν να δουλέψουν, να αναπτυχθούν, να επιχειρήσουν, να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες και να ενδυναμωθούν μέσα από μια δυναμική κοινότητα αλληλοϋποστήριξης.

Με co-working space, κλειστά γραφεία, meeting rooms, podcast studio, δωμάτιο γονέα-παιδιού και χώρο δημιουργικής απασχόλησης για βρέφη και παιδιά, έτσι ώστε μητέρες και γονείς να μπορούν να δουλέψουν συγκεντρωμένα και να κάνουν τα επαγγελματικά τους όνειρα πραγματικότητα λίγο πιο εύκολα και λίγο πιο συλλογικά.

Το When Hub δημιουργήθηκε από το Women On Top για να στεγάσει όχι μόνο τις δράσεις του οργανισμού αλλά και το όραμά του για τη δημιουργία ενός κόμβου συνεργασίας που μπορεί, με τρόπο συστηματικό, να προωθήσει την έμφυλη ισότητα στην Ελλάδα.

«Θα θέλαμε να είναι ο πρώτος χώρος που έρχεται στο νου κάθε μητέρας και γονιού που χρειάζεται να δουλέψει συγκεντρωμένα και δεν έχει πάντα πρόσβαση σε κάποιο άτομο ή δομή για να απασχολήσει εκείνες τις ώρες το ή τα παιδιά του».

Από το Όραμα στην Πράξη

Το Women On Top είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, την ισότητα και συμπερίληψη στην εργασία. Όραμά του είναι ένας κόσμος στον οποίο όλες οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες για να γίνουν αυτό που μπορούν και θέλουν να είναι.

Η δημιουργία του When Hub δίνει ώθηση σε αυτό ακριβώς το όραμα, διασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική και δημόσια ζωή τους θα βρουν εκεί μια φιλόξενη και δημιουργική στέγη. H επιθυμία τους είναι, μέσα από τους χώρους και τις υπηρεσίες του hub, να αποκτήσουν οι ιδέες υλική υπόσταση.

When Hub

Ρωτήσαμε την ομάδα του When Hub ποιο είναι το όραμά της για το μέλλον; Πώς φαντάζεται ιδανικά τη λειτουργία του.

«Θα θέλαμε να είναι ο πρώτος χώρος που έρχεται στο νου κάθε μητέρας και γονιού που χρειάζεται να δουλέψει συγκεντρωμένα και δεν έχει πάντα πρόσβαση σε κάποιο άτομο ή δομή για να απασχολήσει εκείνες τις ώρες το ή τα παιδιά του. Θα θέλαμε να φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις που φέρνουν ανθρώπους κοντά, με συμπεριληπτικό τρόπο, και να αποτελέσει το ορμητήριο γυναικών και θηλυκοτήτων γεμάτων όρεξη και ιδέες, που είναι ανοιχτές στο να συνδεθούν, να δουλέψουν χωριστά ή μαζί, να αλληλοϋποστηριχθούν και να δημιουργήσουν κάτι που δεν υπήρχε πιο πριν και που θα είναι σημαντικό, για όλες και όλους μας».

Ανοιχτό και Συμπεριληπτικό

When Hub

Συνιδρύτρια του Women on Top, Υπεύθυνη Ερευνητικών Προγραμμάτων & Στρατηγικών Συνεργασιών

Στην ερώτησή μας αν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ των γυναικών στις οποίες απευθύνονται, μας απάντησαν πως, καθώς «το Women On Top απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες κάθε ηλικίας, επαγγελματικής κατάστασης, κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου, εθνικότητας… άρα και το hub μας δεν θα μπορούσε παρά να κάνει το ίδιο!».

Ωστόσο δημιουργούν, όπως μας ανέφεραν, έργα και πρωτοβουλίες που απευθύνονται και σε πιο στοχευμένες ομάδες γυναικών, όπως εκείνες που εργάζονται στον χώρο της τεχνολογίας, ή τις φοιτήτριες, ή τις άνεργες γυναίκες, ή τις γυναίκες που επιχειρούν.

Όσο για το ίδιο το hub και το co-working space που περιλαμβάνει, «αυτό απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που εργάζονται εξ αποστάσεως για κάποια εταιρεία ή οργανισμό, σε αυτοαπασχολούμενες και μικρές επιχειρηματίες, σε γυναίκες που αναζητούν εργασία και θέλουν να αφιερώσουν συγκεντρωμένα χρόνο στην αναζήτηση αυτή, και φυσικά σε όλες όσες έχουν ανάγκη τις δράσεις που θα υλοποιούνται στον χώρο».

When Hub

Συνιδρύτρια του Women on Top, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης & Εκπαιδευτικών Παρεμβάσεων

Kάθε γονιός, ωστόσο, ανεξαρτήτου φύλου, μπορεί να δουλέψει στο When Hub συγκεντρωμένα, γνωρίζοντας πως το παιδί του (ή τα παιδιά του) απασχολούνται δημιουργικά, σε μια αίθουσα κοντά του.

Όπως μας ανέφεραν: «Σχεδιάζουμε και δράσεις σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, που δουλεύουν με συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, όπως προσφύγισσες και μετανάστριες, ανάπηρες γυναίκες, μόνες μητέρες κ.λπ., έτσι ώστε να αναπτύξουμε προγράμματα που απευθύνονται στις ανάγκες τους και να γίνει το hub ένας χώρος που, με τη βοήθεια και της δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, θα μπορέσει να υποστηρίξει και πρακτικά κάθε γυναίκα που θέλει να ενδυναμωθεί, επαγγελματικά ή και οικονομικά».

Ένας Χώρος Υποστήριξης

Στο hub θα υλοποιούνται πλέον όλες οι διά ζώσης δράσεις του Women On Top, είτε αφορούν την εύρεση εργασίας, είτε την επιχειρηματικότητα, είτε τον οικονομικό εγγραμματισμό και όχι μόνο.

«Ένα από τα εργαλεία ενδυνάμωσης που χρησιμοποιούμε ως οργανισμός είναι η δημιουργία κοινοτήτων γυναικών, μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσής μας, μέσα από εκδηλώσεις δικτύωσης, speed-mentoring events, συναντήσεις ενδυνάμωσης έφηβων κοριτσιών και όχι μόνο. Και τα ζευγάρια που βρίσκονται σε συνεργασίες mentoring θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν χώρους του hub για τις συναντήσεις τους, αν το θέλουν.

Όσο για τα επιμορφωτικά μας προγράμματα, αυτά επικεντρώνονται στην αναζήτηση εργασίας, την επιχειρηματικότητα, την ηγεσία, τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό, τις ψηφιακές δεξιότητες και τον κλιματικό εγγραμματισμό. Όσα από αυτά δεν υλοποιούνται διαδικτυακά, θα φιλοξενούνται βέβαια στο When Hub».

When Hub

Δικτύωση και Συνεργασία

Το Women On Top πιστεύει πως η δικτύωση και η ανάπτυξη κοινοτήτων από γυναίκες και θηλυκότητες που αλληλοϋποστηρίζονται είναι ένα βασικό εργαλείο ενδυνάμωσης γυναικών σε κάθε ηλικία.

«Οι σχέσεις mentoring που βοηθάμε να δημιουργηθούν αποτελούν το “πρώτο κύτταρο” αυτής της συνεργασίας. Βλέπουμε, όμως, ότι τα μέλη της ευρύτερης κοινότητας του Women On Top συνδέονται, επικοινωνούν και αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ τους πολύ εύκολα, από τη στιγμή που θα συναντηθούν. Ίσως επειδή ξέρουν ότι οι αξίες του οργανισμού τις ενώνουν».

Γιατί είναι χρήσιμο το When Hub; Γιατί το Λένε και οι Αριθμοί…

When HubΤο When Hub μοιάζει με μικρή όαση στην πόλη. Ένας χώρος όπου οι γυναίκες μπορούν να βρουν αυτό που μια έρημος προκαταλήψεων, στερεοτύπων, έμφυλων ανισοτήτων, προκαθορισμένων ρόλων τους τους στερεί ακόμα και σήμερα. Να μπορούν να εργαστούν απερίσπαστα, με σκοπό την επαγγελματική τους ανάπτυξη και ισότητα στην εργασία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ετήσιες απώλειες πλούτου λόγω των έμφυλων ανισοτήτων ξεπερνούν τα 150 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η παροχή φύλαξης για τα παιδιά σε εργαζόμενους γονείς αυξάνει αποδεδειγμένα την απασχόληση των γυναικών κατά 10-30%. Στις ΗΠΑ, η ελλιπής πρόσβαση σε υπηρεσίες φύλαξης και απασχόλησης για τα παιδιά ευθύνεται για περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένους μισθούς.

Το 2015, οι γυναίκες με πλήρη απασχόληση κέρδιζαν κατά μέσο όρο περίπου 10% λιγότερα από τους άνδρες. Οι μητέρες κέρδιζαν 15% λιγότερα από τους άνδρες και 5% λιγότερα από τις γυναίκες χωρίς παιδιά.

When HubΣε έρευνα του Harvard Business Review, που έγινε σε 2.500 εργαζόμενους γονείς το 2021, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων/ουσών είχε χρειαστεί να αφήσουν τη δουλειά τους ή να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους αποκλειστικά λόγω έλλειψης αξιόπιστης φύλαξης και απασχόλησης για τα παιδιά τους. Μόνο το 30% των εργαζόμενων γονέων είχε πρόσβαση σε κάποια μορφή εφεδρικής φροντίδας για τα παιδιά (και, φυσικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ νοικοκυριών χαμηλού και υψηλού εισοδήματος).

Το 26% των γυναικών που έμειναν άνεργες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη επιλογών για τη φύλαξη και απασχόληση των παιδιών τους.

Ερευνητικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι απουσίες εργαζομένων και η συχνή αλλαγή εργασίας μειώνονται όταν οι επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά τους. Ωστόσο, από την αξιολόγηση 1.700 εταιρειών, προέκυψε ότι οι υποδομές φύλαξης και απασχόλησης παιδιών ήταν το σπανιότερα προσφερόμενο προνόμιο για τις οικογένειες.

Μια Μεγάλη Πρόκληση

When Hub

«Είναι η βιωσιμότητα του χώρου μια μεγάλη πρόκληση, ένα μεγάλο στοίχημα;», ρωτήσαμε την ομάδα του When Hub.

«Το μέγεθος της αγοράς στην Ελλάδα, η δυσπιστία που συχνά συναντούν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, αλλά και η απροθυμία, πολλές φορές, του οικοσυστήματος στη χώρα μας να προτεραιοποιήσει τα θέματα της έμφυλης ισότητας, κάνουν συχνά την πρόκληση αυτή πολύ μεγάλη. Όμως η ποιότητα της δουλειάς μας, η ανάγκη που υπάρχει να επενδύσουμε σε αυτό το κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που καλλιεργούμε όλα αυτά τα χρόνια φέρνουν κοντά μας πολύ αξιόλογους και πολύτιμους συνεργάτες που μας στηρίζουν καθημερινά στο να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα», μας απάντησαν.

Το When Hub έκανε με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια του χώρου και ήδη, με την ίδια επιτυχία, έχει αρχίσει να φιλοξενεί μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις. Ένα «κύτταρο» ίσων ευκαιριών στην πόλη, συμπερίληψης, αλληλοϋποστήριξης, ενδυνάμωσης, εγγραματισμού γεννήθηκε στην πόλη.

Θελήσαμε να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από το όνομα που επέλεξαν και μας είπαν πως στην αρχή βρισκόταν το Women’s Hub for Empowerment & Networking, όμως το όραμά τους ήταν μεγαλύτερο από αυτόν τον προσδιορισμό. Έτσι αποφάσισαν να κρατήσουν το When, χωρίς άλλες λέξεις κρυμμένες πίσω του.

«Έτσι κι αλλιώς», μας είπαν, «έχει μεγάλη συμβολική αξία από μόνο του για τα θέματα της έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης και με την έννοια του “Πότε;” και με την έννοια του “Όταν…”!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Οι Γυναίκες Φροντίζουν τον Εαυτό τους Πάντα Τελευταίο

Γιατί το Νομικό Επάγγελμα Φορά Συχνά Γραβάτα

Τα Βράδια η Jess Wade Διορθώνει τις Διακρίσεις της Wikipedia

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+