Το λουκέτο στον πολιτισμό άνοιξε κατά τη θερινή περίοδο και οι πόρτες των θεάτρων και των φεστιβαλικών χώρων έχουν προετοιμαστεί, προγραμματίζοντας παραστάσεις και δράσεις. Μεταξύ αυτών το Εθνικό Θέατρο, που ανακοίνωσε επισήμως σε διά ζώσης συνάντηση το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, τόσο για το καλοκαίρι του 2021 όσο και για την πρώτη περίοδο του χειμώνα 2021-22.
Οι Παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια παρουσίασε τόσο τις καλοκαιρινές παραγωγές των σκηνοθετών Κωνσταντίνου Ρήγου (“Ιππείς” του Αριστοφάνη) και Γιάννη Μόσχου (“Φοίνισσες” του Ευριπίδη), όσο και άλλες δράσεις όπως το Θέατρο Express, που θα περιοδεύσει ξανά σε δήμους της Αττικής το φετινό καλοκαίρι με τις “Ιστορίες Καθ’ Οδόν Νο2” σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη.
Το πρόγραμμα για τη χειμερινή σεζόν παρουσιάζει ενδιαφέρον με το “Φουέντε Οβεχούνα” του Lope de Vega σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, να σηκώνει αυλαία στην Κεντρική Σκηνή τον Οκτώβριο και το “Πονηρό Πνεύμα” του Noël Coward σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά τον Φεβρουάριο του 2022.
Για πρώτη φορά στη Κεντρική Σκηνή του Μικρού Εθνικού που είναι υπεύθυνη η Σοφία Βγενοπούλου θα ανέβει το έργο “Το Αγόρι στο Θεωρείο” της Αγγελικής Δαρλάση, σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.
Στη σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” θα δούμε το “Λεωφορείον ο Πόθος” του Tennessee Williams σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου (Οκτώβριος 2021) και τον “Ματωμένο Γάμο” του Federico García Lorca, σε σκηνοθεσία Μαρία Μαγκανάρη (Ιανουάριος 2022).
Τον Νοέμβριο θα ανέβει στη σκηνή “Ελένη Παπαδάκη” σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, “Η Φάρμα των Ζώων” του George Orwell και τον Φεβρουάριο του 2022, στην ίδια σκηνή, έχει προγραμματιστεί ο “Τρωίλος και Χρυσηίδα” του William Shakespeare σε σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά.
Τον Δεκέμβριο, στη σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη” θα ανέβει, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, η “Αιολική Γη” του Ηλία Βενέζη, το μυθιστόρημα που ανασυνθέτει τη ζωή στη Μικρά Ασία φτάνοντας μέχρι και τον ξεριζωμό από τη γενέθλια γη του συγγραφέα.
Μετά από ένα χρόνο, το Φεστιβάλ “Στη Σκιά των Βράχων” που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί ξανά τις καλλιτεχνικές παραγωγές.
Για πρώτη φορά στη Κεντρική Σκηνή του Μικρού Εθνικού όπου είναι υπεύθυνη η Σοφία Βγενοπούλου θα ανέβει το έργο “Το Αγόρι στο Θεωρείο” της Αγγελικής Δαρλάση, σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη. Όσον αφορά το Εφηβικό Θέατρο, θα υλοποιηθούν καλλιτεχνικές εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο “Νέες Φωνές” και στόχο την ενίσχυση της εφηβικής έκφρασης, δημιουργώντας “μια κοινότητα καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και εφήβων που συνεργάζονται και συν-δημιουργούν”.
Από το φθινόπωρο, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, θα ακουστούν, με ραδιοσκηνοθεσία, οι νέες Ραδιοφωνικές Παραστάσεις του Εθνικού στο Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα. Οι ραδιοφωνικές θεατρικές μεταδόσεις θα περιλαμβάνουν αξιόλογα έργα όπως “Ο Γλάρος” του Anton Chekhov, “Με Δύναμη από την Κηφισιά” των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Φαβιαρά και “Οι Δανειστές” του August Strindberg.
Θέατρο και Μουσική
Μετά από ένα χρόνο, το Φεστιβάλ “Στη Σκιά των Βράχων” που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί ξανά τις καλλιτεχνικές παραγωγές, συμβάλλοντας στη διατήρηση του Πολιτισμού, τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
Η αρχή θα γίνει στις 14 Ιουνίου με ένα αφιέρωμα στις “Γυναίκες Μαχήτριες της Ελληνικής Επανάστασης”. Θα ακολουθήσει η μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή με την “Καντάτα Ελευθερίας” (16 Ιουνίου), ένα σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο σε ποίηση Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη. Τραγουδούν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη. Η είσοδος σε αυτές τις μουσικοθεατρικές παραστάσεις είναι ελεύθερη, όπως και σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες του φεστιβάλ.
Η αναφορά στην Επανάσταση του ΄21 είναι εμφανής στην “Ναπολεοντία” του Ανδρέα Στάικου, στην επιθεώρηση “1821” των Φοίβου Δεληβοριά – Δημήτρη Καραντζά (13 & 14 Ιουλίου), που ήδη έχει παίζεται στο Βεάκειο με συμμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών (Ε. Κοκκίδου, Ν. Καραθάνος, Γ. Γάλλος, Γ. Νιάρρος, Μ. Οικονόμου κ.ά), καθώς και το νέο έργο του Λάκη Λαζόπουλου “Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη”.
Από το πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν απουσιάζουν παραστάσεις αρχαίου δράματος (“Ιφιγένεια εν Ταύροις” σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη) και σύγχρονου ρεπερτορίου από το Εθνικό Θέατρο (“Ιππείς” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, “Φοίνισσες” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου), το ΚΘΒΕ (“Ελένη” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου), το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (“Βάκχες” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη) κι από το Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, που θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ Αθηνών–Επιδαύρου.
Στη Σκιά των Βράχων αναμένεται να τραγουδήσουν αγαπημένοι καλλιτέχνες όπως οι Τάνια Τσανακλίδου, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Χαρούλης (δίνοντας τρεις συναυλίες στο χώρο), Ματούλα Ζαμάνη, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη,Υπόγεια Ρεύματα, Magic De Spell, κ.ά.
Περισσότερο θέατρο στην αθηΝΕΑ:
10ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών “Τα 12 Κουπέ” στο Τρένο στο Ρουφ
Άνθρωποι Και Ποντίκια: Κινηματογραφικό Θέατρο 2 και 6 Ιουνίου