Την Κυριακή 4 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από το Open Day με θεματική το “Μάη του ’68”, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μια πτυχή του έργου του διεθνούς καλλιτέχνη Yves Klein.

Συγκεκριμένα, στο φουαγιέ Ισογείου στις 16:30 θα παρουσιαστεί η σύνθεση του Klein “Symphonie Monotone” (1960), ενώ στον ίδιο χώρο θα προβάλλεται παράλληλα το “IKB” (i.e. International Klein Blue), το χρώμα που κατοχύρωσε ο καλλιτέχνης την ίδια χρονιά.

Ο Yves Klein (1928-1962), ο οποίος ανήκε στην ομάδα “Nouveaux Réalistes”, συνέθεσε την πρώτη του “Μονότονη Συμφωνία” το 1947. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τη σύνθεση αυτή στη σειρά “ζωντανών” έργων με τίτλο “Anthropométries” το 1957. Στα έργα αυτά, που αποτελούσαν μία αρχική μορφή performance, ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε γυμνά γυναικεία μοντέλα ως “ζωντανά πινέλα”, τα οποία καλύπτονταν με το ΙΚΒ μπλε χρώμα και κατόπιν οδηγιών του ιδίου, πίεζαν τα σώματά τους στον καμβά και το χαρτί που κάλυπτε τον τοίχο και το πάτωμα.

Προκειμένου να πάρετε μια γεύση από τις “Ανθρωπομετρίες” του Klein, αξίζει να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη ενός από τα μοντέλα του καλλιτέχνη για την Tate Modern. #MustSee

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών, κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της "pARTicle".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+