Zeus Ιs Loose: Το Hostel των Ονείρων Μας Στην Καρδιά της Θεσσαλονίκης

Έπρεπε να κάνω επτά Interrail, να πάω σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της Ευρώπης, να μείνω σε απίθανα youth hostels, για να βρω το ιδανικό, στη γενέθλιά μου πόλη. Το hostel που έψαχνα για χρόνια το βρήκα στη Θεσσαλονίκη. Μία εξαιρετική πρόταση που έχει όσα χρειάζεται ένας ταξιδιώτης όλων των ηλικιών, αλλά περισσότερο εκείνοι που βάζουν ένα σακίδιο στην πλάτη, όταν τελειώνει το σχολείο ή πλησιάζει το πτυχίο ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή τους, και αποφασίζουν να γνωρίσουν την Ευρώπη.

Το hostel Zeus Is Loose έχει μια πολυτέλεια που την εκτιμάς μόνο όταν έχεις περάσει μέρες και νύχτες σε τρένα και σε hostels που σου προσφέρουν μόνο τα απαραίτητα. Έχει κοινόχρηστους χώρους όπου σίγουρα θα κάνεις πολλούς φίλους και πιθανόν να “κάψεις” και καμιά μέρα από τις βόλτες σου, αφού δεν θα θέλεις να φύγεις. Με μια ενέργεια που έρχεται από το μακρινό Βυζάντιο και την Παναγία Χαλκέων, μια εκκλησία-μνημείο με την αύρα μιας άλλης εποχής. Καθώς κατεβαίνεις τα σκαλιά για να φτάσεις στον προαύλιο χώρο της, κατεβαίνεις και τους αιώνες. Κάπου στο επίπεδο της εισόδου της Βυζαντινής εκκλησίας ήταν και το επίπεδο της Θεσσαλονίκης εκείνα τα χρόνια. Προστέθηκαν από τότε πολλά – εκτός από μπάζα και πολλά κτίσματα για κάποια εκ των οποίων δεν είναι κανείς Θεσσαλονικιός περήφανος, ήρθαν με ορμή από το παρελθόν και ιστορίες, που καταφέρνει το hostel με το μαγικό όνομα να συλλέξει και να προσφέρει στους ψαγμένους επισκέπτες του.

Ένα Hostel Για Ταξιδιώτες και Ονειροπόλους

Όμως και το όνομα έχει τη δική του ιστορία: “Zeus Is Loose”. Την ιστορία την ανακαλύπτεις μέσα στο χώρο – ένα είδος κρυμμένου θησαυρού. Γιατί η γνώση είναι θησαυρός, και μάλιστα ο πολυτιμότερος. Την έμπνευση για τα στοιχεία μυθολογίας την είχε ο γραφίστας Μάριος Γεωρνταμιλής και οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν το project έδωσαν το ύφος και την αισθητική, μέσα από την επιλογή και των υλικών. Η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου συνεργάστηκε με τον γραφίστα και είχαν κέφι, είχαν διαβάσει λίγο παραπάνω μυθολογία, έτσι είπαν όλα αυτά να τα μοιραστούν με τους τυχερούς θαμώνες του ξενοδοχείου.

Ένα hostel δεν είναι ποτέ μόνο σημείο διαμονής για τους ταξιδιώτες. Είναι πολλά παραπάνω. Πας με τη σιγουριά ότι θα κοιμηθείς και θα κάνεις ένα ζεστό μπάνιο. Αλλά και την προσμονή ότι θα συναντήσεις κάποιους σαν κι εσένα. Αυτό το μαγικό που υπάρχουν και άλλοι, εκείνη τη στιγμή στο χρόνο, που θέλουν τα ίδια πράγματα μ’ εσένα. Που έχουν αφήσει την ησυχία και τη βολή τους και πήραν τους δρόμους. Αυτή η αίσθηση λοιπόν ενώνει πολλούς.

Θα πας λοιπόν για την εμπειρία της συνεύρεσης. Θα βρεθείς σ’ ένα χώρο όπου όλοι θέλουν να μοιραστούν όσα έζησαν – τα βιώματα, τις εικόνες, τις δυσκολίες. Μπορεί να είναι πιο εύκολο πια να μοιραστείς ηλεκτρονικά τα περισσότερα, όμως η φυσική επαφή και επικοινωνία θα είναι πάντα ακατανίκητες. Χάρη σε εκείνες, σαν σε μια ατελείωτη σκυταλοδρομία, δίνει πάσα ο ένας στον άλλο και προχωράει ο κόσμος. Σε αυτό το hostel που έχει τη θετική ενέργεια εκείνων που το δημιούργησαν, που είναι σ’ ένα σημείο όχι απλά κεντρικό για τη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι ομφαλός της πόλης, εκεί όπου όλα είναι κοντά.

Ο ίδιος ο Δίας εγκαταλείπει τον θρόνο του στον Όλυμπο για να έρθει να κατοικήσει στην πιο “χαλαρή” πόλη της Ελλάδας, εξού και το Zeus is Loose. Πολλές από τις δραστηριότητες και τον χαρακτήρα του hostel βασίζονται σε αυτήν την ιδέα. Από εκδρομές στον ίδιο τον Όλυμπο, μέχρι bedtime stories βγαλμένα από τους μύθους τον αρχαίων Ελλήνων. Από μαθήματα μαγειρικής της ελληνικής κουζίνας, μέχρι επικοινωνία με τους “Θεούς” μέσω κοινωνικών δικτύων.

Τα παιδιά που το εμπνεύστηκαν (o Λουκάς Χατζηελευθεριάδης, η Πηνελόπη Μυλωνά, ο Κώστας Χατζηελευθεριάδης και ο Νίκος Τσιούμας), το ονειρεύτηκαν κάπως έτσι. Πάντα βέβαια το αποτέλεσμα είναι λίγο καλύτερο από εκείνο που είχαν στο μυαλό τους. Φυσικά, μετά από όσα έζησαν και τις δυσκολίες που συνάντησαν, κατανοούν ότι αφού έγινε αυτό, όλα μπορούν να συμβούν στον κόσμο. Άρα είναι οι πιο κατάλληλοι για να διευθύνουν και να λειτουργούν ένα hostel με ταξιδιώτες και ονειροπόλους. Που είναι σε μια διαρκή αναζήτηση και που ξέρουν ότι οι δυσκολίες είναι καθημερινότητα. Που θα τους βγάλουν όμως καλύτερους.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα δωμάτια έχουν πολυτελή προσέγγιση. Τα μπάνια είναι καλύτερα από το μέσο τετράστερο – σε επίπεδο design αφήνουν ακόμα και ξενοδοχεία υψηλότερου επιπέδου πίσω.  Και ο κοινόχρηστος χώρος, είπαμε, ο λόγος για να μείνεις λίγες μέρες παραπάνω. Απευθύνεται σε ξένους επισκέπτες, αλλά και σε εγχώριους. Για τους Έλληνες που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία και να είναι λίγο πιο απαιτητικοί όταν θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη και θα μένουν σε αντίστοιχα (σε τιμή) hostels.

Το ίδιο το concept του Zeus is Loose, το ότι ο Δίας είναι χαλαρός, ήρθε σαν έμπνευση από ένα από τα παιδιά-ιδιοκτήτες, παίρνοντας υπόψιν ότι η αρχαία Ελλάδα είναι ένα ισχυρό brand του κόσμου. Από την αγάπη για την ελληνική μυθολογία και το πόσο ψυχαγωγικοί, αλλά και ανθρώπινοι είναι οι χαρακτήρες της -ας μην ξεχνάμε και τον Ξένιο Δία- γεννήθηκε το concept.

Επιδιώκει να φέρει τους αγαπητούς σε όλο τον κόσμο Θεούς του Ολύμπου στον 21ο αιώνα. Με ένα ανάλαφρο και κωμικό ύφος, γίνονται οι οδηγοί της πόλης για έναν ταξιδιώτη. Ο ίδιος ο Δίας εγκαταλείπει τον θρόνο του στον Όλυμπο για να έρθει να κατοικήσει στην πιο “χαλαρή” πόλη της Ελλάδας, εξού και το Zeus is Loose. Πολλές από τις δραστηριότητες και τον χαρακτήρα του hostel βασίζονται σε αυτήν την ιδέα. Από εκδρομές στον ίδιο τον Όλυμπο, μέχρι bedtime stories βγαλμένα από τους μύθους τον αρχαίων Ελλήνων. Από μαθήματα μαγειρικής της ελληνικής κουζίνας, μέχρι επικοινωνία με τους “Θεούς” μέσω κοινωνικών δικτύων.

Ραντεβού με τον Πάνα για Λίγο Νέκταρ

Πάνω απ’ όλα αυτά βρίσκεται κι ένα καφέ-μπαρ που έρχεται να απογειώσει την εμπειρία των επισκεπτών, το The Nectar Distillery (το αποστακτήριο του νέκταρ), του θεϊκού ποτού των Ολύμπιων. Το μπαρ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής ιδέας κι είναι προσβάσιμο τόσο από τους ενοίκους του hostel, όσο και σε όποιον άλλον θέλει να ζήσει κάτι διαφορετικό σ’ έναν χώρο που είναι ιδανικός για συναντήσεις, για να εργαστεί με έμπνευση από τη θέα και το περιβάλλον. Η μουσική είναι ταιριαστή με το χώρο και προσαρμόζεται και στα δεδομένα της περιοχής, αλλά και της συνολικής αισθητικής του.

Σήμα του μπαρ δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον παιχνιδιάρη θεό Πάνα. Τα cocktails είναι εμπνευσμένα κι αυτά από χαρακτήρες της ελληνικής μυθολογίας, τους οποίους με πολλή μαεστρία ο Δημήτρης Καϊταλίδης κατάφερε να βάλει σε ένα ποτήρι. Και οι συνταγές ακόμα περιέχουν συστατικά της ελληνικής φύσης, τα οποία δεν φανταστήκατε πως θα τα δείτε σε ένα cocktail.

Συνδυάστε και την καλύτερη θέα στην πόλη, όπου το μπαλκόνι κοιτάει την Πλατεία Δικαστηρίων, τα Κάστρα, την Μονή Βλατάδων, ακόμα και τον Χορτιάτη, κι έχετε ανακαλύψει το μυστικό μιας υπέροχης βραδιάς. Από νωρίς το πρωί για καφέ, μέχρι το βράδυ ζεις στον έβδομο όροφο μίας ανακαινισμένης πολυκατοικίας του ’60, γαστρονομικές και χαλαρωτικές εμπειρίες.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+