Zώα Συντροφιάς | Σχέσεις Στοργής – Σχέσεις Ζωής

ζώα συντροφιάς

«Άχου, ένα γατόνι!», «Τι αστείο χάμστερ!». Είναι να μη σταματήσεις για λίγο το σκρολάρισμα στην εικόνα κάποιου χαριτωμένου κατοικίδιου και οι αλγόριθμοι σε έχουν «τσακώσει». To feed σου θα γεμίσει μουσούδες και πατουσάκια. Χαδιάρικες γάτες, αφοσιωμένοι σκύλοι, όμορφα χρυσόψαρα κι άλλα ζώα συντροφιάς θα κατακλύσουν τις οθόνες σου. Δεν θέλει και πολύ. Ίσως αρχίσεις να σκέφτεσαι σοβαρά το… «real thing» και την πιθανότητα να βάλεις ένα κατοικίδιο στη ζωή σου.

ΖώαΓιατί όχι; Ένα κατοικίδιο δεν είναι απλώς ένα ζώο, αλλά σύντροφος, πηγή χαράς, αγάπης και αφοσίωσης. (Εντάξει, αν μιλάμε για γάτες, όλα αυτά σε… γατίσιους όρους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Η συνύπαρξη με ζώα είναι μια πολύτιμη εμπειρία. Έρευνες δείχνουν πως μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς και το στρες ενώ ενθαρρύνει την παραγωγή ορμονών που συνδέονται με τη χαλάρωση και την ευτυχία. Επιπλέον, τα περισσότερα ζώα αποτελούν κίνητρο για να αυξήσουμε τη φυσική δραστηριότητα και την κοινωνικοποίησή μας. Και βέβαια, μας προτρέπουν να βελτιωθούμε στην υπευθυνότητα, τη συνέπεια, την οργάνωση, την ενσυναίσθηση. «Μαθήματα» ζωής για μεγάλους και μικρούς.

Ζώα

Είμαστε όμως έτοιμοι; Το να βάλουμε ένα νέο μέλος στο σπίτι και στη ζωή μας σημαίνει πως δεχόμαστε να δεσμευτούμε και να αναλάβουμε την ευθύνη, τη φροντίδα, την ασφάλεια, την ευημερία του. Δεν μπορούμε να το εγκαταλείψουμε ή να το αγνοήσουμε αν απλώς αλλάξουμε γνώμη ή ζοριστούμε. Προτού λοιπόν καλωσορίσουμε τους τριχωτούς, φτερωτούς κ.λπ. φίλους μας, καλό είναι να… «προσέξουμε για να έχουμε!».

Τρόπος Ζωής

Ας είμαστε σίγουροι πως το καθημερινό πρόγραμμα και ο διαθέσιμος χρόνος μας επιτρέπουν την έγνοια και φροντίδα ενός κατοικίδιου. Διαφορετικά ζώα έχουν διαφορετικές ανάγκες, απαιτήσεις, συνήθειες διατροφής, άσκησης και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης. ΖώαΠ.χ. οι σκύλοι θέλουν τις βόλτες τους και κάποια βασική εκπαίδευση, σε αντίθεση με τις γάτες που είναι πιο ανεξάρτητες και βασικά «θέλουν-ό,τι-θέλουν-όποτε-το-θέλουν». Άλλα μικρότερα ζώα, όπως τα χάμστερ ή τα ψάρια, έχουν λιγότερη ανάγκη «επικοινωνίας», αλλά χρειάζονται επιμελή φροντίδα του χώρου τους.

Το σπίτι όπου ζούμε επίσης θα επηρεάσει την επιλογή μας. Εάν πρόκειται για μικρό διαμέρισμα, ένας μεγάλος, δραστήριος σκύλος θα δυσκολευτεί – το ίδιο κι εμείς. Αν  υπάρχει αυλή, κήπος ή ζούμε στην εξοχή, οι επιλογές αυξάνονται. Σε περίπτωση που είμαστε ενοικιαστές είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι ο κανονισμός του σπιτιού επιτρέπει τα κατοικίδια και να ενημερωθούμε για τυχόν περιορισμούς που αφορούν το μέγεθος ή το είδος του ζώου.

Pet Economics

Η υιοθεσία ενός ζώου συνοδεύεται από άμεσα αλλά και μακροχρόνια έξοδα. Πιθανά πρώτα έξοδα αφορούν στην υιοθεσία, τα βασικά εμβόλια, τη στείρωση, καθώς και τον βασικό εξοπλισμό: μπολ φαγητού, σπιτάκια, κλουβιά, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια, λουριά, περιλαίμια κ.ά.

ΖώαΜακροπρόθεσμα, ας έχουμε στο μυαλό μας τα έξοδα για τροφή, κτηνιατρική περίθαλψη και πιθανές θεραπείες, περιποίηση και καλλωπισμό. Οι απροσδόκητες καταστάσεις (ασθένεια, ατύχημα κ.λπ.) μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον έξοδα, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα κόστη: εκπαίδευσης (αν χρειάζεται), ειδικού εξοπλισμού για τις μετακινήσεις του ζώου, φιλοξενίας σε «Pet Hotels».

Μια νέα τάση αποτελεί η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων. Ο αναπτυσσόμενος αυτός κλάδος προσφέρει διάφορα προγράμματα που βοηθούν στην άμβλυνση του κόστους της κτηνιατρικής περίθαλψης, οπότε αξίζει να ερευνηθεί.

«Κοινή Συναινέσει»

Ζώα Ένας νέος συγκάτοικος σίγουρα θα αλλάξει τις υπάρχουσες ισορροπίες στο σπίτι μας. Συνήθως προς το καλύτερο, αλλά μπορεί και όχι. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει όλα τα υπόλοιπα μέλη να συμφωνούν με την απόφαση.

Η διαδικασία γνωριμίας και η περίοδος προσαρμογής είναι αναγκαίες και για το κατοικίδιο και για εμάς. Σίγουρα θα προκύψουν αλλαγές στις συνήθειες και στις καθημερινές ρουτίνες μας και πιθανόν το νέο μέλος να κάνει ζημιές στην αρχή. Ας είμαστε προετοιμασμένοι, όσο γίνεται προνοητικοί και υπομονετικοί.

Ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά, η επιλογή ζώου «φημισμένου» για τη φιλικότητά του θα αποδειχθεί σοφή. Επίσης, οφείλουμε να σεβαστούμε τους χαρακτήρες και τις ιδιαιτερότητες άλλων κατοικίδιων που ενδεχομένως προϋπάρχουν στο σπίτι και ίσως αντιδράσουν στο «new entry».

Ζώα

Μερικές αντιδράσεις μάλιστα μπορεί να είναι ακούσιες. Θυμάμαι την περίπτωση φίλων που από την πρώτη μέρα που υποδέχθηκαν δύο γατάκια στο σπίτι, το παιδί της οικογένειας παρουσίασε έντονα αλλεργικά συμπτώματα και δυστυχώς η υιοθεσία ακυρώθηκε. Οπότε συνιστάται ένας αλλεργικός έλεγχος πριν από την απόφαση.

Άλλα Bασικά Τips

Το προσδόκιμο ζωής των διαφόρων ζώων είναι βασική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, σκύλοι και γάτες ζουν από 10 έως 20 χρόνια, τα πτηνά ακόμη περισσότερο, ενώ τα χάμστερ πολύ λιγότερο.

Ας ενημερωθούμε επίσης για τις ιδιαιτερότητες, τα κοινά προβλήματα υγείας κάθε είδους, καθώς και τις γενετικές/κληρονομικές παθήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν.

Ζώα

Τέλος, είναι απαραίτητο να έχουμε plan B για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως μια ξαφνική αλλαγή στις συνθήκες ζωής μας για οποιονδήποτε λόγο.

Όσον αφορά το ηθικό σκέλος της απόφασής μας, αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας πως η υιοθεσία αδέσποτου ζώου από τοn δρόμο ή από καταφύγιο είναι προτιμότερη από την αγορά, αφού έτσι συμβάλλουμε στη μείωση του υπερπληθυσμού τους, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε σε ένα ζώο μια καλύτερη ζωή.

Σε περίπτωση αγοράς, πάντως, θα πρέπει να ενημερωθούμε για την προέλευση του ζώου (ειδικά αν πρόκειται για εξωτικό είδος), ώστε να αποφύγουμε την υποστήριξη παράνομης εκτροφής, αναπαραγωγής και αιχμαλωσίας.

Ας αποφασίσουμε σοφά, λοιπόν, κι ας έχουμε στο μυαλό μας πως το να αποκτήσουμε κατοικίδιο είναι σαν να μπαίνουμε σε σχέση: απαιτεί δέσμευση, υπομονή και συμβιβασμούς. Η διαφορά; Το ζωάκι δεν θα μας κρατήσει μούτρα αν ξεχάσουμε μια επέτειο, αλλά σίγουρα θα μας το θυμίσει αν αφήσουμε το μπολ του άδειο.


Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ωδή στις Γάτες

Ο «Αρκτούρος» μας Δίδαξε πώς να Συνυπάρχουμε με τη Φύση

«GloWithin» | Έφηβη Δημιουργός Φέρνει στο Φως τις Διατροφικές Διαταραχές

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+