Όπως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, ο Donald Trump ανακοίνωσε χθες την απόσυρση της Αμερικής από τη συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα. Η διαδικασία της αποχώρησης θα πάρει βέβαια γύρω στα 4 χρόνια, όμως σηματοδοτεί μια αποφασιστική αντιστροφή της πολιτικής του Barack Obama επί του θέματος, ο οποίος κατά την προεδρία του είχε αποπειραθεί να ανατρέψει με τη σειρά του τη χρόνια απραξία και υπαιτιότητα των ΗΠΑ όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μη ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ, που είχαν αποχωρήσει και από το Πρωτόκολλο του Κιότο, την προηγούμενη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αθροιστικά ο μεγαλύτερος εκπομπός διοξειδίου του άνθρακα στην ιστορία!
Μπορεί κανείς να “διαβάσει” τη χθεσινή απόφαση με δύο τρόπους. Από τη μία μπορεί να υποστηριχθεί ότι λόγω του προαιρετικού, non-binding χαρακτήρα της Συμφωνίας του Παρισίου, είτε έμεναν οι ΗΠΑ, είτε αποχωρούσαν, χωρίς πραγματική διάθεση να μειώσουν τις εκπομπές τους σύμφωνα με τη δέσμευση του Obama για μείωση περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων τόνων έως το 2025, πρακτικά δεν θα έκανε κάποια διαφορά.
Από την άλλη, εξαιτίας αυτού ακριβώς του προαιρετικού χαρακτήρα της συμφωνίας, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει κάποιος που να ωθεί τους υπόλοιπους να επιτύχουν τους στόχους τους, με το καλό παράδειγμα της δικής του πολιτικής, μέσα από συστηματικές διπλωματικές προσπάθειες. Αλλά και από πλευράς ανταγωνισμού: η κούρσα για καθαρότερες τεχνολογίες είναι και οικονομική.
Το ρόλο αυτό θα πάρει βέβαια τώρα πιθανότατα η Κίνα -τα αποτελέσματα της εξέλιξης αυτής μένει να τα δούμε- ενώ και άλλες χώρες μπορεί να αδράξουν κατά τα επόμενα χρόνια την ευκαιρία και να αναδειχθούν σε πρωταθλητές πράσινης ενέργειας, δεδομένου ότι η Αμερική μοιάζει να αποσύρει τον εαυτό της από την κούρσα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως στιγμή ότι η κούρσα αυτή δεν πρόκειται για μια θεωρητική και αφηρημένη άσκηση. Είναι μια κούρσα επιβίωσης, η οποία αφορά το μέλλον του πλανήτη μας, ενώ οι επιπτώσεις της απραξίας μας είναι ήδη εδώ και προβλέπονται εκθετικά πιο δραματικές στο άμεσο μέλλον. Η σημερινή είναι λοιπόν μια πραγματικά λυπηρή μέρα για τον πλανήτη μας.