Μια Λυπηρή Μέρα για τον Πλανήτη Μας

Όπως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, ο Donald Trump ανακοίνωσε χθες την απόσυρση της Αμερικής από τη συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα. Η διαδικασία της αποχώρησης θα πάρει βέβαια γύρω στα 4 χρόνια, όμως σηματοδοτεί μια αποφασιστική αντιστροφή της πολιτικής του Barack Obama επί του θέματος, ο οποίος κατά την προεδρία του είχε αποπειραθεί να ανατρέψει με τη σειρά του τη χρόνια απραξία και υπαιτιότητα των ΗΠΑ όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μη ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ, που είχαν αποχωρήσει και από το Πρωτόκολλο του Κιότο, την προηγούμενη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αθροιστικά ο μεγαλύτερος εκπομπός διοξειδίου του άνθρακα στην ιστορία!

Μπορεί κανείς να “διαβάσει” τη χθεσινή απόφαση με δύο τρόπους. Από τη μία μπορεί να υποστηριχθεί ότι λόγω του προαιρετικού, non-binding χαρακτήρα της Συμφωνίας του Παρισίου, είτε έμεναν οι ΗΠΑ, είτε αποχωρούσαν, χωρίς πραγματική διάθεση να μειώσουν τις εκπομπές τους σύμφωνα με τη δέσμευση του Obama για μείωση περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων τόνων έως το 2025, πρακτικά δεν θα έκανε κάποια διαφορά.

Από την άλλη, εξαιτίας αυτού ακριβώς του προαιρετικού χαρακτήρα της συμφωνίας, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει κάποιος που να ωθεί τους υπόλοιπους να επιτύχουν τους στόχους τους, με το καλό παράδειγμα της δικής του πολιτικής, μέσα από συστηματικές διπλωματικές προσπάθειες. Αλλά και από πλευράς ανταγωνισμού: η κούρσα για καθαρότερες τεχνολογίες είναι και οικονομική.

Το ρόλο αυτό θα πάρει βέβαια τώρα πιθανότατα η Κίνα -τα αποτελέσματα της εξέλιξης αυτής μένει να τα δούμε- ενώ και άλλες χώρες μπορεί να αδράξουν κατά τα επόμενα χρόνια την ευκαιρία και να αναδειχθούν σε πρωταθλητές πράσινης ενέργειας, δεδομένου ότι η Αμερική μοιάζει να αποσύρει τον εαυτό της από την κούρσα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως στιγμή ότι η κούρσα αυτή δεν πρόκειται για μια θεωρητική και αφηρημένη άσκηση. Είναι μια κούρσα επιβίωσης, η οποία αφορά το μέλλον του πλανήτη μας, ενώ οι επιπτώσεις της απραξίας μας είναι ήδη εδώ και προβλέπονται εκθετικά πιο δραματικές στο άμεσο μέλλον. Η σημερινή είναι λοιπόν μια πραγματικά λυπηρή μέρα για τον πλανήτη μας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+