Αν σε μερικούς μήνες από σήμερα έχουμε επιστρέψει αισίως στην κανονικότητα της ζωής μας πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, δε θα είναι ωραία να θυμόμαστε και τα βιβλία που διαβάσαμε – πέρα από τις σαπουνόπερες που είδαμε στο Netflix; Αν συμφωνείτε, σας προτείνω 10 από τα αγαπημένα μου βιβλία για τις μέρες που Μένουμε Σπίτι, που μπορείτε να τα βρείτε και σε ηλεκτρονική μορφή για το Kindle σας ή σε μορφή audiobook. Καλή ανάγνωση και αν διαβάσετε κάποιο από αυτά, στείλτε μου τις εντυπώσεις σας μέσω email – ευκαιρία ψάχνω για διαδικτυακή κοινωνικοποίηση δεδομένων των συνθηκών!
Σε μια χρονική στιγμή που τα σύνορα χωρών κλείνουν παγκοσμίως, η Λένα Διβάνη μας ταξιδεύει σε μακρινές γωνιές του πλανήτη μας. Μας βοηθάει να ονειρευτούμε τα μέρη που θα επισκεφτούμε και τις βουνοκορφές που θα κατακτήσουμε, όταν αισίως επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Δική μου αγαπημένη, η αφήγηση της πεζοπορίας της στη Νέα Ζηλανδία.
Εκτός από αγαπημένος συγγραφέας, ο Murakami είναι και δεινός δρομέας. Αν αγαπάτε το τρέξιμο, θα αγαπήσετε αυτό το βιβλίο και την ευκαιρία που μας δίνει ο συγγραφέας να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από προσωπικές ιστορίες για το τρέξιμο και τους υπερμαραθωνίους που συχνά επιλέγει να τρέξει.
Ένα βιβλίο που έπιασα με δυσπιστία αλλά δεν μπορούσα να αφήσω από τα χέρια μου. Η Michelle Obama δίνει μαθήματα ζωής και καριέρας, πραγματεύεται τις σχέσεις, την σημασία της εκπαίδευσης και της οικογένειας μέσα από προσωπικές ιστορίες από την παιδική της ηλικία, την σχέση της με τον Barack Obama και τη ζωή τους στο Λευκό Οίκο.
Ένα όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο από τον βουδιστή μοναχό που έγραψε και το Όσα Μπορείς Να Δεις Μόνο Όταν Δεν Βιάζεσαι. Το βιβλίο μας προτρέπει μέσα από μικρές ιστορίες να αγαπήσουμε τον εαυτό μας ακριβώς όπως είναι, μιλάει για τη δύναμη της αγκαλιάς, για τις διαπροσωπικές σχέσεις και κυρίως τη σχέση με τον εαυτό μας. Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που μπορείτε να διαβάσετε ξανά και ξανά, όποτε θέλετε ένα όμορφο μήνυμα ελπίδας.
Πολλά έχουν γραφτεί γι’ αυτή την αυτοβιογραφία και αν δεν την έχετε διαβάσει ακόμα, σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα! Η συγγραφέας αφηγείται την πρωτόγνωρη πραγματικότητα που έζησε μεγαλώνοντας στα βουνά του Άινταχο σε μια οικογένεια φονταμενταλιστών Μορμόνων, χωρίς να έχει πατήσει το πόδι της σε σχολείο ή να γνωρίζει βασικά ιστορικά γεγονότα, και πώς κατάφερε να ξεφύγει από αυτή την πραγματικότητα με τη δύναμη της μόρφωσης.
Ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο με σκοπό να γίνω αστέρι στο personal finance. Αστέρι σίγουρα δεν έγινα, αλλά έμαθα πολλά σημαντικά μαθήματα για το πώς να διαχειρίζομαι το εισόδημά μου, να αποταμιεύω και να ξεκινήσω να επενδύω (ανεξαρτήτως του μεγέθους του κεφαλαίου). Συγχρόνως, γέλασα πολύ με τις ιστορίες του αφηγητή και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να μάθει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα οικονομικά του, αλλά βαριέται ό,τι έχει σχέση με χρηματοοικονομικά.
Παλιό αλλά αγαπημένο! Μια τετραλογία που πραγματεύεται τη φιλία στο βάθος χρόνων. Ο αναγνώστης έχει τη σπάνια τύχη να παρακολουθήσει την εξέλιξη των χαρακτήρων του βιβλίου στο πέρας μιας ολόκληρης ζωής, να διαβάσει τι γίνεται μετά το “happy ending” και να δεθεί μ’ έναν τρόπο πρωτόγνωρο με τους πρωταγωνιστές. Μια ιστορία αγάπης, με φόντο τις φτωχογειτονιές και τη μαφία της Νάπολης, την Ιταλία του Μουσολίνι, τη φιλοδοξία, τις χαρές και τις λύπες της ζωής.
Ένας πρακτικός οδηγός για την ενσυνειδητότητα, ένα είδος διαλογισμού, από τον μοναχό Thich Nhat Nahn. Απλά γραμμένο, με πολλά παραδείγματα σχετικά με το πώς να εντάξετε αρμονικά την πρακτική αυτή στην καθημερινότητά σας, για να απολαμβάνετε το παρόν και να περιορίσετε το άγχος.
Μια ιστορία έρωτα που είναι σχεδόν μεταδοτική. Η περιγραφή των συναισθημάτων μεταξύ των δύο ανδρών συγκινεί και φαντάζει τόσο αληθινή που σχεδόν μπορείς να την αγγίξεις. Παράλληλα, η ιστορία εκτυλίσσεται στην όμορφη εξοχή της Βόρειας Ιταλίας, που ευχόμαστε να αναρρώσει γρήγορα από την τραγωδία που βιώνει.
Ο Irvin Yalom μοιράζεται αληθινές ιστορίες ψυχοθεραπείας από ασθενείς που τον σημάδεψαν κατά τα τελευταία χρόνια του ως ψυχαναλυτής. Μας δίνεται η ευκαιρία να διαβάσουμε τις σκέψεις του ιδίου για κάθε ασθενή, και των καταστάσεων που τους προβληματίζουν, καθώς μοιράζεται τις ανησυχίες του σχετικά με τη ζωή και το θάνατο που νιώθει ότι πλησιάζει.