Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται; Η στήλη #ExRay του newsletter μας για το βιβλίο –ο τίτλος της οποίας είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την ακτινογραφία αγγλιστί (x-ray)– φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.
Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένος αυτού του μήνα, ο Νίκος Βεργέτης.
Ο Νίκος Βεργέτης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από τις εκδόσεις Κέλευθος κυκλοφορούν τα βιβλία του «χόλι μάουντεν» (2017) και «Ιπποκράτους και Ασκληπιού Γωνία» (2019), από τις εκδόσεις Έρμα το «Τορκί Μπαρ» και από τις εκδόσεις Κυψέλη το «Τετάρτη, μετά το Φρουμέλ» (2023). Επίσης, ο Νίκος Βεργέτης είναι ο άνθρωπος πίσω από τις εκδόσεις Κυψέλη, που βγήκαν στον δρόμο τον Οκτώβριο του 2020 και ακόμα συνεχίζουν…
Θα κάνω μια ιδιαίτερη, προσωπική αναφορά, καθώς το «χόλι μάουντεν» και το διάβασα και το είδα στο θέατρο όταν χρειάστηκε να ξαναπιάσω ένα χαμένο νήμα… Και το έπιασα. Οπότε η χαρά είναι διπλή για αυτήν τη συνέντευξη!
Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;
Το υπέροχο «Ερίκ Καστέλ» του Raymond Reding. Ένα κόμικ για τη ζωή και τις περιπέτειες ενός ποδοσφαιριστή (σωσίας του Γιόχαν Κρόιφ) που έπαιζε στην Μπαρτσελόνα. Με θυμάμαι πιτσιρικά να διαβάζω τα τεύχη το ένα μετά το άλλο και ένα εκατομμύριο δρόμοι να ανοίγονται μπροστά μου. Μεγαλώνοντας, σιγά σιγά οι δρόμοι άρχισαν να κλείνουν.
Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)
Θα ήθελα να πω κάποιο συνοικιακό, αλλά είναι η Πολιτεία λόγω των υπέροχων Γιώργου Θωμόπουλου και Παντελή Ροδοστόγλου.
Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο; (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε όμως για να μη γίνει κάποιο λάθος!)
Θα προτιμούσα για οικοδεσπότη τον Hunter S. Thompson. Νομίζω θα ανέβαζε τη φιλοξενία σε άλλο επίπεδο. Από εκεί και πέρα, τους Sarah Kein, Samuel Beckett, Tάσο Λειβαδίτη, Jack London, Roberto Bolano κ.λπ. κ.λπ.
Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;
Θα ήθελα να πω αυτό που δεν έχω γράψει ως τώρα, αλλά είναι το «Έγκλημα και Τιμωρία» και καμιά πεντακοσαριά ακόμα.
Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;
To ευρηματικότατο «Δεσμοφύλακας» του Αχιλλέα ΙΙΙ (εκδόσεις Νεφέλη).
Αλήθεια, γιατί γράφετε;
Γιατί μπορώ. Αστειεύομαι… Το γράψιμο το αισθάνομαι ως μια κραυγή επικοινωνίας, ενίοτε απεγνωσμένη. Και ως ένα φόρο τιμής σε ό,τι αγαπώ. Τέλος, γράφω επειδή μου αρέσουν πολύ οι ιστορίες, ανεξάρτητα από το αν είναι αληθινές ή όχι.
Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των Γραμμάτων.)
Οι άνθρωποι που αγαπώ.
Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;
Σίγουρα όχι το πρώτο. Μεταξύ β. και γ. μάλλον το β.
Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;
Το να σέβεται τους δημιουργούς και να ρισκάρει για αυτούς επειδή πιστεύει σε αυτούς. Και όχι να τους παίρνει τα φράγκα για να είναι εξασφαλισμένος σε περίπτωση αποτυχίας. Και να είναι διατεθειμένος, όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν, να κλείσει τον εκδοτικό και να βρει μια άλλη δουλειά προκειμένου να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του. Ή έστω να είναι συνεπής με αυτά που λέει και αυτά που κάνει. Για παράδειγμα, όταν παίρνει χρήματα από τους συγγραφείς, αν μη τι άλλο να μην ανεβάζει μπανεράκια «support art workers». Είναι κάπως προκλητικό.
Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;
Μουσική!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Λένα Διβάνη