Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται;
#ExRay: η στήλη του newsletter μας για το βιβλίο, με τίτλο ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την «ακτινογραφία» αγγλιστί (x-ray), φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.
Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένη αυτού του μήνα είναι η Σώτη Τριανταφύλλου.
Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι συγγραφέας και αρθρογράφος.
Σπούδασε Φαρμακευτική και Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα. Έκανε διδακτορικές σπουδές στην Αμερικανική Ιστορία, στην Ιστορία των Πόλεων και στις Διεθνείς Σχέσεις στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Το τελευταίο της μυθιστόρημα έχει τίτλο «Άκου το Λιοντάρι».
Ποιo είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;
Όταν ήμασταν μικρά είχαμε κάτι υφασμάτινα αγγλικά βιβλιαράκια με ζωγραφιές, ένα από τα οποία ήταν «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», σε διασκευή για νήπια. Δεν ξέρω τι απέγιναν εκείνα τα βιβλιαράκια… Ίσως χάθηκαν σε κάποια μετακόμιση.
Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)
Δεν πηγαίνω σε βιβλιοπωλεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παραγγέλνω on line.
Πηγαίνω όμως σε βιβλιοθήκες. Οι βιβλιοθήκες είναι τα πιο αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο. Όταν νιώθω δυσάρεστα, μπαίνω στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου όπως άλλοι άνθρωποι μπαίνουν σε μια εκκλησία. Αλλά, στην πραγματικότητα, μ’ αρέσουν πολύ και οι εκκλησίες – όταν είναι σιωπηλές, χωρίς παπάδες.
Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο; (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε όμως για να μη γίνει κάποιο λάθος!)
Τον J. M. Coetzee, τον Βρετανό ποιητή Brian Patten, τον Kazuo Ishiguro, τον Douglas Murray, τον Στέλιο Ράμφο. Όχι, όχι κυάνιο! Τηγανητές πατάτες και μπίρες!
Πάντως, νομίζω πως θα απολάμβανα περισσότερο την παρέα συγγραφέων δοκιμίων παρά λογοτεχνίας.
Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;
Είναι μακρά η λίστα.
Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;
Τον «Ευγένιο Ονέγιν» του Pushkin, το «Μετά την Πτώση» του Arthur Miller (χάλια, δεν διαβάζεται!) και το «The Eden Express» του Mark Vonnegut. Επίσης, δίπλα μου στο κομοδίνο υπάρχει ο «Δον Κιχώτης».
Αλήθεια, γιατί γράφετε;
Δεν ξέρω να κάνω πολλά πράγματα, το γράψιμο είναι από τα λίγα που καταφέρνω κουτσά-στραβά.
Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των Γραμμάτων.)
Εννοείτε ποιος ή τι με έχει επηρεάσει; Η φυσική, η χημεία, η μαθηματική σκέψη.
Η αμερικανική εμπειρία, η ιστορία των κοινωνικών κινημάτων, η Ρωσία, το ροκ εντ ρολ, ο βρετανικός πολιτισμός.
Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;
Συν, υπογραμμίσεις, σημειώσεις… Πάντως, διαβάζω περισσότερο ηλεκτρονικά παρά φυσικά βιβλία. Οπότε, έτσι κι αλλιώς, η ανάγνωση γίνεται κάπως χαώδης.
Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;
Να σας πω τι δεν εκτιμώ. Το στιλ «εστέτ», την περιφρόνηση των απλών ανθρώπων, τη δηθενιά. Το να πλασάρουν μέτρια βιβλία ή κακές μεταφράσεις με περισπούδαστο ύφος.
Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;
Με τη σιωπή της νύχτας.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Ισίδωρος Ζουργός
10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης
10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Βίκυ Τσελεπίδου