Η παιδική ατζέντα του Νοεμβρίου «τριγυρνά» στην πόλη ψάχνοντας τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε νέα και παλιά στέκια. Το κρύο έχει αρχίσει να μας περιορίζει σε χώρους κλειστούς, όμως ζεστούς και φιλόξενους. Εκεί που μας προσκαλούν να γίνουμε δημιουργικοί, να ξεφύγουμε από τους αυστηρούς κανόνες μιας προγραμματισμένης στο λεπτό καθημερινότητας, ακόμα και για τους μικρούς φίλους, να εκφραστούμε με οδηγό τη φαντασία και το συναίσθημα, να χαρούμε, αλλά και να προβληματιστούμε μέσα από όμορφα κανάλια της τέχνης.
«Ο χρόνος κυλάει/και μοιράζεται/πάνω μας»* και αυτό τον μήνα. Ας τον αφήσουμε, φτάνει να παίξουμε μαζί του.
1 → «Οι Άθλιοι» στο Θέατρον
Ένα έργο από το θησαυροφυλάκιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οι «Άθλιοι» του Victor Hugo, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Hugo αποκαλύπτει την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του: «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής».
Το βιβλίο κυκλοφορεί από πολλές εκδόσεις σε διασκευές, ειδικά επιμελημένες για παιδιά και εφήβους. Έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες και έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και στο θέατρο σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα την παράσταση του Λονδίνου που παρουσιάζεται τα τελευταία 40 χρόνια.
• Έως τις 22 Δεκεμβρίου | Σάββατο στις 14:30 και Κυριακή στις 11:30 | Διάρκεια: 135′ | Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540 300
2 → 20 Χρόνια Τραγούδια με την Τατιάνα Ζωγράφου
«Η βαθιά μου ανάγκη είναι μέσω του τραγουδιού και της μουσικής να μιλήσω στα παιδιά για την αγάπη. Πώς δηλαδή με εργαλείο το τραγούδι μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μεταξύ μας, να καλλιεργήσουμε τη συλλογικότητα και να ευαισθητοποιηθούμε πάνω στα κοινωνικά ζητήματα που μας ταλανίζουν. Μπορούμε να αμβλύνουμε με κάποιον τρόπο τις στερεοτυπικές μας σκέψεις; Αν ναι, τότε θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σπουδαίο», λέει η Τατιάνα Ζωγράφου σε πρόσφατη συνέντευξή της για τις μουσικές συναντήσεις που θα κάνει τον Νοέμβριο γιορτάζοντας «20 χρόνια τραγούδια για παιδιά».
Η Τατιάνα Ζωγράφου θα παρουσιάσει με την μπάντα της αγαπημένα τραγούδια των παιδιών από τη δισκογραφία της, μαζί και με τους Ιωάννα Βρακατσέλη (μέτζο-σοπράνο), Κώστα Ζαμπούνη (τενόρος), Γιάννη Φίλια (τενόρος). Ανά συναυλία, καλεσμένοι θα είναι οι: Νένα Βενετσάνου (2/11), Κώστας Θωμαΐδης (9/11), Δημήτρης Ζερβουδάκης (23/11), Encardia και Αναστασία Δουλφή 30/11, και η Χορωδία Νηπιαγωγείου ROLLINO.
• 2-30 Νοεμβρίου | Για παιδιά από 5 ετών | Μουσική Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής: Πέτρου Κόκκαλη 1, τηλ. 210 7282778
3 → «Ψέματα και Aλήθεια Λέν’ τα Παραμύθια» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Δρακοσπηλιές, χρυσοπερίστερα και φίδια πολυκέφαλα, παλάτια κρυσταλλένια και κάστρα σιδερένια, βατραχίνες, ποντικίνες κι αλεπούδες πονηρές, παλικάρια αγαθά και γενναία βασιλόπουλα, καλύβια πάνω σε ποδάρια κότας, νεράιδες, βασιλοπούλες κι άλογα με φτερά, αϊτοί, σταυραϊτοί και της φωτιάς το μαγικό πουλί, το αθάνατο νερό και του πηγαδιού το μυστικό… Όλα μπορούν να συμβούν στα ωραιότερα παραμύθια του κόσμου.
Η Σάσα Βούλγαρη αφηγείται παραμύθια, ντύνοντάς τα με τα παράξενα μουσικά της όργανα. Ξέρει τόσα… κι άλλα τόσα… παραδοσιακά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, που, ζώντας τα κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, τα κάνει σαν δικά της.
• 2, 9, 16, 23 Νοεμβρίου | 12:00-13:30 | Για παιδιά από 5 ετών και μεγάλους (δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύουν παιδιά ή εφήβους) | Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη: Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 210 3611206
4 → Μαγικές Στιγμές-Προβολές στο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας επιστρέφει με περισσότερες από κάθε φορά ταινίες μεγάλου μήκους, προβολές με ζωντανή μεταγλώττιση, αλλά και πολλές πολλές εκπλήξεις μέσα κι έξω από τις αίθουσες. Όπως πάντα, μέρος των προβολών και των δράσεων του φεστιβάλ είναι προσβάσιμο σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και σε παιδιά με ακουστική και οπτική αναπηρία.
Στην καρδιά της δημιουργίας του φεστιβάλ βρίσκεται η άποψη πως «σε μια εποχή που η πραγματικότητα ζητά επίμονα απαντήσεις για τα ζητήματα της νεανικής παραβατικότητας, της διαφορετικότητας, των δικαιωμάτων, της συμπερίληψης και δημοκρατίας, ο παιδικός και νεανικός κινηματογράφος εφοδιάζει εκπαιδευτικούς και γονείς με τα απαραίτητα και κατάλληλα εργαλεία για ένα γόνιμο διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Baby & Me (για βρέφη, μωρά και παιδιά έως 3 ετών, κινούμενα σχέδια σύντομης διάρκειας παράλληλα με τα οποία τα μωρά μπορούν να μπουσουλήσουν, να περπατήσουν ή να τρέξουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα)· Μικρά για τα Μικρά (κινούμενα σχέδια μικρού μήκους για παιδιά ηλικίας από 2 ετών)· Ιστορίες των Ζώων για τα Χριστούγεννα (αστεία, σύγχρονα παραμύθια με ζωάκια που περιπλανώνται στον κόσμο, μοιράζοντας χαρά και γενναιοδωρία στα υπέροχα γιορτινά ταξίδια τους, για παιδιά από 3 ετών).
Εκτός από τους μικρούς θεατές, υπάρχουν προβολές για κάθε ηλικία έως 18 ετών, παράλληλα εργαστήρια, βιωματικά σεμινάρια, αλλά και συζητήσεις για γονείς.
• 18-24 Νοεμβρίου | Σε διάφορες αίθουσες | Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ.
5 → «Η Πράσινη Ιτιά – Αογιάγκι» – Μια Παράξενη Ιστορία του Λευκάδιου Χερν
Στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Βεάκη, ο Δημήτρης Δεγαΐτης (σκηνοθεσία) και η Άνδρη Θεοδότου (διασκευή) συστήνουν για ακόμη μια φορά στους μικρούς θεατές έναν συγγραφέα μακρινό, αλλά και τόσο κοντινό. Την παράξενη ιστορία «Η Πράσινη Ιτιά – Αογιάγκι» του ελληνικής καταγωγής συγγραφέα και ποιητή Λευκάδιου Χερν, κατά κόσμο Γιακούμο Κοϊζούμι, που αποτελεί μέρος του έργου «Καϊντάν», μιας συλλογής ιστοριών και παραμυθιών για την ιαπωνική παράδοση και τους θρύλους της Άπω Ανατολής.
Ποια όμως είναι η ιστορία της Αογιάγκι; Ο Τομόταμοα, ένας νεαρός πολεμιστής, αγαπητός για την ευγένεια, το χιούμορ και την εξυπνάδα του, φεύγει για μια επικίνδυνη αποστολή μέσα στον χειμώνα. Μια τρομερή χιονοθύελλα τον αναγκάζει να ζητήσει καταφύγιο σε κάποια αχυρένια καλύβα, όπου τον φιλοξενούν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και η όμορφη κόρη τους, η Αογιάγκι, που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Ο Τομόταμοα, την ερωτεύεται και ζητά να την κάνει γυναίκα του. Πόσα όμως δεν έχουν υπολογίσει οι δύο ευτυχισμένοι νέοι;
Η «Αογιάγκι» είναι μια ιστορία για την αγάπη, την ευγένεια, τη γενναιότητα και τη σοφία. Ένα αλληγορικό παραμύθι για την ανάγκη και την υποχρέωση των ανθρώπων να «αγκαλιάσουν» με σεβασμό τη φύση που τους περιβάλλει.
• 10 Νοεμβρίου-29 Δεκεμβρίου | Διάρκεια: 100′ (με διάλειμμα) | Θέατρο Βεάκη: Στουρνάρη 32, τηλ. 210 5223522
6 → Τι Γυρεύει η «Ιζαντόρα Ντακ» στη Λίμνη των Κύκνων;
H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μεταμορφώνεται σε λίμνη των κύκνων για να υποδεχτεί τη νέα της παραγωγή «Ιζαντόρα Ντακ», βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου, η οποία και σκηνοθετεί την παράσταση, και μουσική του Κώστα Βόμβολου. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια εμπνευσμένο από τη ζωή της σπουδαίας χορογράφου και χορεύτριας Isadora Duncan, που μιλάει για τη συμπερίληψη, την αποδοχή, τη δύναμη της συγχώρεσης και την αναγνώριση του μοναδικού «άλλου».
Με σαφείς αναφορές στην πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού, την «ξυπόλυτη χορεύτρια» Isadora Duncan, καθώς και σε κλασικά παραμύθια όπως το «Ασχημόπαπο» του Andersen, η ηρωίδα της παράστασης, η μικρόσωμη πάπια Ιζαντόρα Ντακ με τα πανέμορφα, μοναδικά μπλε φτερά, ζει στη Λίμνη των Κύκνων και προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γίνει μπαλαρίνα.
«Τα φτερά μου είναι μικρά και τα πόδια μου στραβά μα η ψυχή μου να χορεύει μια στιγμή δεν σταματά», τραγουδάει και, όταν τη διώχνει από το μάθημα ο δάσκαλός της, ο κύριος Κουντεπιέ, περιπλανιέται απελπισμένη μέχρι σιγά σιγά να πιστέψει στον εαυτό της και να ανακαλύψει τον δικό της μοναδικό ελεύθερο χορό, σε τέλεια αρμονία με τη φύση, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει το μπαλέτο. Έναν χορό που της επιτρέπει να εκφράσει τα αληθινά της συναισθήματα, που τη βοηθάει να ξεπεράσει τον φόβο, τη μοναξιά και τις δυσκολίες.
• 8 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου | 11:00 (πρωινές παραστάσεις και Σαββατοκύριακα) | Πρεμιέρα 8/11 στις 20: 30 | Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ: ΚΠΙΣΝ – Λ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 213 0885700
7 → Trash Art στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Έχετε παρατηρήσει πόσα χρώματα κρύβει η φύση γύρω μας; Μπορούν απλά στοιχεία της φύσης να αποτελέσουν ένα έργο τέχνης;
Στα φετινά εργαστήρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τα παιδιά παίζουν, χοροπηδούν, παρατηρούν και ανακαλύπτουν τα χρώματα, τα σχήματα, τις μυρωδιές και τους ήχους που κρύβονται στη φύση. Θα ανακαλύψουν κινήματα που εμπνέονται από τη φύση και το περιβάλλον, όπως η land art και η trash art, και, με οδηγό τη φαντασία, θα δημιουργήσουν τα πιο ξεχωριστά έργα. Φέτος οι βόλτες στη φύση θα είναι μοναδικές, ενώ στο τέλος κάθε εργαστηρίου τα παιδιά θα καλούν τους γονείς για να ταξιδέψουν μαζί τους.
• Τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου | Για παιδιά 4-7 ετών | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210 7228321
8 → Τι κρύβει το Φθινόπωρο στο Βοτανικό Πάρκο Αττικής;
Μέσα από ιστορίες, παιχνίδια, εποχιακές κηπουρικές εργασίες και μικρές προκλήσεις, οι μικροί εξερευνητές θα ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φθινοπωρινής φύσης και θα απολαύσουν τη μαγεία της εποχής.
Tο πάρκο είναι ανοιχτό από τις 9:00 έως τις 15:00. Πριν και μετά την οργανωμένη δράση, οι εξερευνητές του πάρκου μπορούν να απολαύσουν την ηρεμία του χώρου και να παίξουν ελεύθερα στον υπαίθριο χώρο δραστηριοτήτων. Το café του πάρκου είναι ανοιχτό κατά τις ημέρες και ώρες που υπάρχουν προγραμματισμένες δράσεις, προσφέροντας σνακ, αφεψήματα, ροφήματα, αναψυκτικά και καφέ. Εντός του πάρκου υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης.
• 10 Νοεμβρίου | 10:00-11:30 και 12:00-13:30 | Για παιδιά 3-7 ετών | Η κράτηση είναι υποχρεωτική εδώ.
9 → Ο Μήνας Ποίησης του Παιδικού Μουσείου
Τρία Σάββατα του Νοεμβρίου στο Παιδικό Μουσείο αφιερώνονται, για άλλη μια χρονιά, σε αγαπημένους ποιητές. Ο κύκλος των εκδηλώσεων γίνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίκαρος και περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια.
– 9 Νοεμβρίου, στις 11:00 | «Το Όνομά μου Είναι… Νίκος Καρούζος»: Δημιουργικό εργαστήριο με αφορμή την ποίηση του Νίκου Καρούζου με προβολές, αναγνώσεις, παιχνίδια και εικαστική δημιουργία. Μαζί με τους δημιουργούς της σειράς των βιβλίων Νίκο Μαθιουδάκη, Μάνο Μπονάνο, Αγγελική Μπόζου.
– 16 Νοεμβρίου, στις 11:00 | «Οι Περιπέτειες της Ρόζας»: Δημιουργικό πρόγραμμα γνωριμίας και εξοικείωσης με την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. με θεατρικό παιχνίδι, κουίζ, αναγνώσεις και εικαστικές δημιουργίες. Με τον εμψυχωτή Χρήστο Χριστόπουλο.
– 23 Νοεμβρίου, στις 11:00 | «Το Όνομά μου Είναι… Κική Δημουλά»: Δημιουργικό εργαστήριο με αφορμή την ποίηση της Κικής Δημουλά, με προβολές, αναγνώσεις, παιχνίδια και εικαστική δημιουργία. Μαζί με τους δημιουργούς της σειράς των βιβλίων.
• Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 3312995-6 και στο e-mail: info@hcm.gr | Για παιδιά από 8 ετών | Παιδικό Μουσείο: Ρηγίλλης και Β. Γεωργίου Β’ 17-19 (Κτίριο Ωδείου Αθηνών)
10 → Η 17η Νοεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη
Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Πινακοθήκης εισάγουν τα παιδιά σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας μας και σε μια εποχή που γέννησε εξαιρετικά έργα τέχνης και όμορφες μουσικές.
Στο νέο διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «17 Νοεμβρίου 1973», γιαγάδες, παπούδες και εγγόνια θα έχουν την ευκαιρία να αφουγκραστούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και να ανιχνεύσουν τα γεγονότα που εξιστορούν τα έργα τέχνης ενώ κουβεντιάζουν σιωπηλά στις αίθουσες του μουσείου. Στις 10 και στις 16 Νοεμβρίου, στις 11:00, για γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια 8-17 ετών.
Με οδηγό τις μουσικές από τον δίσκο του Μάνου Λοΐζου «Ένα Κοπάδι Πυγολαμπίδες», τα παιδιά περιηγούνται στην περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Δημοκρατία», σε επιμέλεια της διευθύντριας του μουσείου Συραγώς Τσιάρα. Πώς συνδέονται τα «Λίγα Γαρούφαλλα» (1983) του Λοΐζου με τα «Γαρύφαλλα» (1969) του Βλάση Κανιάρη; Ποια είναι η «δική του ιστορία» που είχε ο «Δρόμος» και πώς αποτυπώνεται στο έργο του Μάριου Βατζιά «Πολυτεχνείο» (1975); Τι σχέση έχει το έργο της Νίκης Καναγκίνη «Η Σιωπή δεν Είναι Χρυσός» (1974) με τη μελωδία του «Ακορντεόν»; Στις 16 Νοεμβρίου, στις 12:30, για παιδιά 6-8 ετών (με συνοδό).
• Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου: Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, τηλ. 214 4086201
11 → Η 17η Νοεμβρίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ
Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα με αφορμή τη 17η Νοεμβρίου υλοποιεί και η Εθνική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία», που διοργανώνει μαζί με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
Το πρώτο, «Τομή ’74: Τι Θυμάμαι, τι Γνωρίζω, τι Νομίζω!», αφορά μία διαγενεακή συνάντηση με θέμα διάφορες όψεις της Μεταπολίτευσης, που εστιάζει σε επιμέρους τεκμήρια. Εάν επιθυμείτε να μοιραστείτε τις αναμνήσεις σας από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, δηλώστε συμμετοχή μαζί με ένα νεότερο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο.
• 24 Νοεμβρίου | 11:00-13:00 | από 17 ετών και άνω | Δήλωση συμμετοχής: edu@nlg.gr
Το δεύτερο, «Τομή ’74: Παιδιά – Βιβλία – Δημοκρατία», είναι μια πρόσκληση σε μια περιήγηση που… ψιθυρίζει ιστορίες απαγορευμένες. Καλούν μικρούς ντετέκτιβ σε μια αποστολή γεμάτη μυστήριο και ανατροπές, για να γίνουν «κατάσκοποι» μιας άλλης εποχής και να ξεκλειδώσουν τα μυστικά μιας πολύ σκοτεινής περιόδου. Θα ανακαλύψουν βιβλία, τραγούδια, ποιήματα και ταινίες που τότε ήταν απαγορευμένα και στο τέλος της περιπέτειας θα φτιάξουν τα δικά τους συνθήματα και θα υψώσουν πανό για τη Δημοκρατία.
• 24 Νοεμβρίου | 12:30-14:00 | Για παιδιά 10 έως 12 ετών | Δήλωση συμμετοχής: edu@nlg.gr
12 → Το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ Επιστρέφει!
Την 1η Δεκεμβρίου, το Παγοδρόμιο αναδύεται για άλλη μια χρονιά στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ και καλεί όλους τους πατινέρ, έμπειρους και μη, να χορέψουν στον πάγο ακούγοντας αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Οι επισκέπτες συναντούν το Παγοδρόμιο, όπως πάντα, στη βόρεια όχθη του Καναλιού. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
• Η είσοδος είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας (μέγιστη διάρκεια παραμονής στην πίστα: 40′) | Για ενήλικες και παιδιά από 5 ετών και άνω | Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ | Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 216 8091000
* Οι στίχοι στην εισαγωγή είναι του Αλέξιου Μάινα από το ποίημα «Τα Ξανθά Δάση του Venusberg».
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Γεννιόμαστε ή Γινόμαστε Δημιουργικοί;
Η Εύη Καίσαρη και η Καλλιέργεια των Συναισθημάτων Μετά Μουσικής