10 Συμβουλές για Καλύτερο Ύπνο

Στο κινητό σου βρίσκονται όλες οι λίστες σου, τα εισερχόμενά σου, τα project και τα προβλήματά σου. Και φυσικά το να ασχολείσαι μαζί του αργά το βράδυ μπορεί να σε αναστατώσει και να σε κάνει να σκέφτεσαι όλα σου τα προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο, το να προσπαθήσεις να αποσυνδεθείς από τις οθόνες σου πριν πας για ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, να συνδεθείς με τον εσωτερικό σου κόσμο και να ξυπνήσεις ανανεωμένος. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα απόψε. Ποιες θα δοκιμάσεις;

Αγόρασε ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι

Για να χαλαρώσεις κάθε βράδυ, αγόρασε κάτι που πλέον έχει ξεπεραστεί: ένα ξυπνητήρι! Άφησε τα gadget σου να φορτίζουν και κάθε πρωί χρησιμοποίησε ένα ξυπνητήρι.

Άφησε το κινητό σου μακριά από την κρεβατοκάμαρά σου

Απομάκρυνε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από το δωμάτιό σου, όπως την τηλεόραση και το κινητό σου.

Κάνε μια λίστα υποχρεώσεων για την επόμενη μέρα

Πριν απενεργοποιήσεις τις οθόνες σου, σημείωσε οτιδήποτε σημαντικό χρειάζεται να θυμάσαι για την επόμενη μέρα και πρόσθεσέ το στη λίστα σου. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα πλησιάσεις το κινητό σου κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Στη συνέχεια, απενεργοποίησε το laptop σου, βάλε το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης και διάβασε ένα βιβλίο με μία λάμπα με κόκκινο φως για να προκαλέσεις την απελευθέρωση των ορμονών του ύπνου.

Γράψε ημερολόγιο 

Γράφοντας το ημερολόγιό σου, μπορείς να κατευθύνεις την πνευματική σου ενέργεια για να συγκεντρωθείς στις προσωπικές σου αξίες. Η πρόθεση είναι να αποκτήσεις συναίσθηση των σκέψεων και των ενεργειών σου, αντί να δώσεις την προσοχή σου στη διασκέδαση ή σε άλλα εξωτερικά στοιχεία.

Δημιούργησε χρόνο διαβάσματος

Ένα έξυπνο κόλπο είναι να διαβάζεις ένα πραγματικό βιβλίο πριν πας για ύπνο. Το να απομακρυνθείς από το μπλε φως θα σε διευκολύνει να κοιμηθείς και να χαλαρώσεις. Το μυαλό σου δεν θα τρέχει σε κάποιο email, ούτε θα αναρωτιέται τι συμβαίνει στα social media. Η ανάγνωση ενός καλού βιβλίο στο χαρτί θα απελευθερώσει τη φαντασία σου για να μάθεις κάτι καινούργιο, να δραπετεύσεις από την πραγματικότητα και να ηρεμήσεις.

Χρησιμοποίησε τη λειτουργία “Μην ενοχλείτε” 

Προγραμμάτισε το κινητό σου να ενεργοποιεί τη λειτουργία “Μην ενοχλείτε” κάθε βράδυ από τις 8 μέχρι τις 7 το επόμενο πρωί. Δεν χρειάζεται να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις σου, αφού το κάνει το κινητό σου μόνο του.

Απόφυγε το μπλε φως

Αν κοιτάς μπλε φως πριν τον ύπνο, είναι λογικό μετά να μην μπορείς να κοιμηθείς καλά, οπότε μπορεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο app, όπως το twilight app, το οποίο δίνει ένα ζεστό χρώμα στην οθόνη σου και δίνει σήμα στον εγκέφαλό σου ότι είναι ώρα για ύπνο.

Προγραμμάτισε χρόνο για να συνδεθείς 

Για να αποσυνδεθείς πριν τον ύπνο, αφιέρωσε χρόνο για να συνδεθείς. Αυτό είναι ένα χρονικό πλαίσιο, που μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στις συσκευές σου-να βλέπεις εκπομπές, να διαβάζεις τα νέα, να τσεκάρεις το Instagram και το YouTube. Αυτό θα σε βοηθήσεις να προτεραιοποιήσεις το χρόνο σου και να ψυχαγωγηθείς πριν πέσεις για ύπνο.

Επίλεξε τα ρούχα σου για την επόμενη μέρα 

Το να επιλέξεις τα ρούχα που θα φορέσεις την επόμενη μέρα είναι ένας έξυπνος τρόπος να αποσυνδεθείς και να προετοιμαστείς, χωρίς να ασχολείσαι με το κινητό σου.

Κατέβασε ένα app που μπλοκάρει τους περισπασμούς 

Αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις διαφορετικά, δοκίμασε να κατεβάσεις ένα app που θα μπλοκάρει τους περισπασμούς. Μπορείς να το ρυθμίσεις έτσι, ώστε να μην μπορείς να έχεις πρόσβαση στα email σου ή στα social media μεταξύ 4 μ.μ και 10 π.μ. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σου και θα ξυπνάς με περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Επίσης, θα είσαι πιο αποδοτικός.

To άρθρο της Marina Khidekel δημοσιέυθηκε στο Thrive Global στις 23 Ιουνίου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+