“Audre Lorde: The Berlin Years 1984-1992”. 1η Ιουλίου στο Goethe-Institut Athen

Το Goethe-Institut Athen επέστρεψε στο ανακαινισμένο κτίριο της οδού Ομήρου και πραγματοποιεί την πρώτη του εκδήλωση. Όλοι οι χώροι του Goethe-Institut Athen έχουν ανακαινιστεί, έχουν αποκτήσει νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και είναι ωραιότεροι απ’ ό,τι πριν. Ένας κομψός διάδρομος, ένα catwalk στο ισόγειο και μια σκάλα που συνδέει το φουαγιέ με τον πρώτο όροφο προσφέρουν αναπάντεχες οπτικές γωνίες.

Η πανδημία του κορωνοϊού συνέπεσε με την επιστροφή στο κτίριο της οδού Ομήρου και δυστυχώς, οι άνθρωποι του ινστιτούτου δεν μπορέσανε να μας υποδεχθούν όπως ήθελαν. Το Ινστιτούτο ανταποκρίθηκε άμεσα στα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή τα μαθήματά έγιναν διαδικτυακά και λειτούργησαν  ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως το «Goethe on Demand» που δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς δωρεάν γερμανικές ταινίες online, το «Ώρα να ακούσουμε ιστορίες» με αφηγητές από όλον τον κόσμο και από όλους τους τομείς της τέχνης, το διεθνές ψηφιακό πολιτιστικό ημερολόγιο «Kulturama», το «Danachgedanken  (Ύστερες σκέψεις)» όπου διανοούμενοι και καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας στοχάζονται πάνω στην τρέχουσα κατάσταση και την εποχή μετά την πανδημία καθώς και πολλά άλλα.

Από την 1η  Ιουνίου το Ινστιτούτο ξεκίνησε τη σταδιακή επαναλειτουργία του, τηρώντας αυστηρά τις επίσημες οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι πρώτοι εξεταζόμενοι έχουν ήδη περάσει την πόρτα του κτηρίου της Ομήρου, τα μαθήματα συνεχίζονται διαδικτυακά και η Βιβλιοθήκη προετοιμάζει την επαναλειτουργία της για τις αρχές του φθινοπώρου.

Την 1η  Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη εκδήλωση στο ανακαινισμένο αίθριό μας, τηρώντας βεβαίως τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Στις  8, 9 και 15 Ιουλίου θα ακολουθήσουνε τρεις ακόμα εκδηλώσεις στο αίθριο και το Goethe-Institut Athen μας περιμένει. Λεπτομέρειες για αυτές θα ανακοινωθούν σύντομα.

H εκδήλωσή μας:

Audre Winterfeldmarkt j

AUDRE LORDE: The Berlin Years 1984-1992. Προβολή και συζήτηση, 1 Ιουλίου, 20:00
Μέρος του Gossips (“Κουτσομπολιά”) μια σειράς προβολών, συζητήσεων και δράσεων σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη. Χώρος: Αίθριο Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα)

Το GOSSIPS “Κουτσομπολιά” είναι μια συνεργασία μεταξύ του Goethe-Institut Athen και του State of Concept. Το πρόγραμμα είναι μια θεματική πρόταση της Φωκιανάκη που ξεκίνησε μετά από πρόσκληση του Het Neuwe Instituut Rotterdam στην επιμελήτρια το 2019. Tο αθηναϊκό του κεφάλαιο που θα λάβει χώρα το 2020 και το 2021, εγκαινιάζεται την 1η  Ιουλίου στο Goethe-Institut.

Επηρεασμένο από τα κείμενα της Silvia Federici  το GOSSIPS “Κουτσομπολιά” αποσκοπεί στο να απαντήσει ερωτήματα σχετικά με τις εκφάνσεις του φεμινισμού και το μέλλον τους. Στοχεύει στο να φέρει κοντά τις γυναίκες, να αναδημιουργήσει και να ερμηνεύσει την αρχική έννοια του “κουτσομπολιού” σαν ένα σύστημα αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ γυναικών, καθώς και  έναν τρόπο επανανοηματοδότησης γυναικείων διαδικασιών σκέψης. Στοχεύει επίσης στο να συγκεντρώσει διαφορετικούς φεμινιστικούς λόγους και να δημιουργήσει μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορέσει να υπάρχει εκφορά λόγου, η οποία αντιστέκεται και αντιμετωπίζει εκ νέου όλες τις λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσουν και να υποβαθμίσουν τις γυναίκες (Federici) καθώς και να τις αποδομήσει, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους.

Το νέο αυτό κεφάλαιο ξεκινάει με την προβολή του ντοκιμαντέρ “Audre Lorde: The Berlin Years 1984-1992” που αφορά σε μία από τις σημαντικότερες Αφροαμερικανίδες ποιήτριες και θεωρητικούς του φεμινισμού, την Audre Lorde . Το ντοκιμαντέρ είναι δημιουργία της Γερμανίδας κοινωνιολόγου Dagmar Schultz, η οποία δούλευε χρόνια με την Lorde από το 1984 όταν και την προσκάλεσε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Freie Universität του Βερολίνου. Έκτοτε διατηρούσε μαζί της στενές φιλικές σχέσεις, βιντεοσκοπώντας αρκετό υλικό από την περίοδο που η Lorde έζησε στο Βερολίνο, από το οποίο προέκυψε και το ντοκιμαντέρ. Η ταινία, παραγωγής 2012, έχει προβληθεί σε 75 φεστιβάλ παγκοσμίως και έχει κάνει πρεμιέρα στην Μπερλινάλε την ίδια χρονιά.

Το φιλμ αποτυπώνει μία κομβική στιγμή της ιστορίας του Βερολίνου και επικεντρώνεται στη εξέλιξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών και αλληλέγγυων δομών της Αφρο-γερμανικής κοινότητας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο. Είναι μία αξιοσημείωτη ιστορική μαρτυρία, με την Lorde να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την ενδυνάμωση, παρέχοντας νέα θεωρητικά εργαλεία στην Αφρο-γερμανική κοινότητα για τον αυτοπροσδιορισμό της, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε μία εμπνευστική και αντιπροσωπευτική φιγούρα για τις διαθεματικές φεμινιστικές συλλογικότητες που διαμορφώθηκαν στο Βερολίνο εκείνη την περίοδο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τα ερωτήματα που τίθενται από τη Lorde και το ντοκιμαντέρ σχετικά με την εθνική ταυτότητα, τον διαθεματικό φεμινισμό, τον ρατσισμό και τους τρόπους με τους οποίους αυτά γίνονται αντιληπτά στη Γερμανία και την Ελλάδα αντίστοιχα. Η συζήτηση θα γίνει με την Dagmar Schultz (σκηνοθέτη της ταινίας, διαδικτυακά) και την Τζάκυ Αμπουλιμέν στα Αγγλικά. Συντονίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη.

Η Τζάκυ Αμπουλιμέν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Αφρικανούς μετανάστες γονείς και έχει μακρά εμπειρία στη διεκδίκηση δικαιωμάτων των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι Υπεύθυνη Συνηγορίας στο Generation 2.0 RED, όπου η δουλειά της εστιάζει σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, πολιτικής συμμετοχής και πολιτικού ακτιβισμού. Είναι απόφοιτη από το Τμήμα Σπουδών Ανάπτυξης και Ειρήνης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ και πιστεύει στις άπειρες δυνατότητες μιας ενεργούς φαντασίας.

Καθώς τηρούνται αυστηρά οι επίσημες οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι θέσεις είναι περιορισμένες.
H είσοδος είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο: iris.asimakopoulou@goethe.de.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+