140 Χρόνια Boutari: Μια Μεγάλη Γιορτή για το Ποιοτικό Κρασί

Με αφετηρία το 1879, η οικογένεια Μπουτάρη ξεκίνησε μια πορεία γενεών στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας που συνεχίζει αδιάκοπα έως και σήμερα, με σεβασμό στην παράδοση, έμφαση στην αυθεντικότητα, αλλά και στη συνεχώς αυξανόμενη ποιότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο λέξεις -Μπουτάρης και Νάουσα- είναι σήμερα έννοιες στενά συνυφασμένες στη συνείδηση του οινόφιλου κοινού. Για να καταλάβουμε όμως το γιατί, σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Το Πρώτο Εμφιαλωμένο Κόκκινο Κρασί στην Ελλάδα

Η ΠΟΠ Νάουσα είναι μια από τις σημαντικότερες οινοποιητικές ζώνες ΠΟΠ στην Ελλάδα, με κρασιά τα οποία παράγονται εξ ολοκλήρου από την ευγενή ελληνική ερυθρή ποικιλία Ξινόμαυρο. Το Ξινόμαυρο έχει υψηλό ποιοτικό δυναμικό και είναι η δεύτερη σε έκταση φυτεμένη ερυθρή ποικιλία στη χώρα μας μετά το Αγιωργίτικο. Πρόκειται για μια πολυδυναμική ποικιλία, παράγει δηλαδή διαφορετικά στιλ κρασιών, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο οινοποιείται, όμως η κλασική εκδοχή της είναι ένα απαλό κόκκινο κρασί με αριστοκρατική φινέτσα, αρκετά τανικό και με υψηλή οξύτητα, που παλαιώνεται σε βάθος δεκαετιών.

Με αφορμή τον εορτασμό των 140 ετών της οινοποιίας Μπουτάρη, η Νάουσσα Μπουτάρη 2017 μας συστήνεται εκ νέου, με την αυθεντική ετικέτα με την οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το πρώτο εμφιαλωμένο κόκκινο κρασί στην Ελλάδα δεν ήταν άλλο από τη Νάουσσα Μπουτάρη, η οποία κυκλοφόρησε το 1906 και αγαπήθηκε όσο λίγα ελληνικά κρασιά, μέσα από μια μακρόχρονη και σημαντική οινική ιστορία. Με αφορμή τον εορτασμό των 140 ετών της οινοποιίας Μπουτάρη, η Νάουσσα Μπουτάρη 2017 μας συστήνεται εκ νέου, με την αυθεντική ετικέτα με την οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά. Επρόκειτο άλλωστε για μια πρωτοποριακή εμπορική κίνηση για την εποχή, τότε που ο τυπικός χώρος κατανάλωσης ήταν οι ταβέρνες και το τυπικό κρασί το χύμα, το οποίο οι εστιάτορες προμηθεύονταν από τους παραγωγούς.

Η ετικέτα, λοιπόν, αυτή έκανε τη διαφορά. Κέρδισε το στοίχημα και από εκείνη τη στιγμή δεν έλειψε στιγμή από την αγορά του κρασιού, ούτε φυσικά από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Συνόδευσε αμέτρητες Κυριακές στα σπίτια της Ελλάδας, αλλά και στα ελληνικά κέντρα του εξωτερικού, καθώς αγαπήθηκε πολύ και από τους Έλληνες μετανάστες.

Μια Νάουσα Με Ισχυρή Αρωματική και Γευστική Προσωπικότητα

Για την παραγωγή του κρασιού αυτού, οι 5 γενιές της οικογένειας Μπουτάρη, από κοινού με τους οινοποιούς, αλλά και τους αμπελουργούς, ενώνουν τις δυνάμεις τους, το μεράκι και την τεχνογνωσία τους, κλείνοντας λίγη από την πολυετή αυτή παράδοση σε κάθε του φιάλη. Ένα κρασί το οποίο αναμιγνύει τα διαφορετικά terroirs της Νάουσας, αποτυπώνοντας τον χαρακτήρα του Ξινόμαυρου συνολικά. Η προσπάθεια και ο στόχος ήταν άλλωστε πάντα το συγκεκριμένο κρασί να είναι το βασικό αποτύπωμα των κρασιών της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, έτσι ώστε, όταν ο καταναλωτής σκέφτεται ποια χαρακτηριστικά έχει μια τυπική Νάουσα, να φέρνει στο νου του, ως σημείο αναφοράς, τη Νάουσσα Μπουτάρη.

Σε αντίθεση δε με την άποψη που επικράτησε κάποια περίοδο ότι το Ξινόμαυρο από τη Νάουσα είναι ένα δύσκολο κρασί, στυφό και ξινό, η Νάουσσα Μπουτάρη έχει μια πολύ ισχυρή αρωματική και γευστική προσωπικότητα, η οποία όμως είναι απόλυτα φιλική προς τον καταναλωτή. Το 2017 ήταν μια πολύ καλή αμπελουργική χρονιά, τα παλιά αμπέλια στη Νάουσα έχουν βελτιωθεί και εξελιχθεί, ενώ υπάρχουν και νέα αμπελοτόπια με ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες, αποτέλεσμα πειραματισμών που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, η εξέλιξη των οινοποιητικών τεχνικών έχει βοηθήσει να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του Ξινόμαυρου, ενώ συγχρόνως αποκτά και μια πιο ευχάριστη υφή, εντονότερα αρώματα και πιο γεμάτο στόμα.

Η Νάουσσα 2017 προσεγγίζει έτσι ένα πιο μοντέρνο στιλ Νάουσας που είναι πιο ευκολόπιοτο. Εμφανίζει πολύ βαθύ κόκκινο, χορταστικό χρώμα, ενώ αρωματικά αναδίδει ένα πλούσιο μπουκέτο ώριμων κόκκινων φρούτων, βατόμουρων, λιαστής ντομάτας και δαμάσκηνων, τα οποία συνυπάρχουν με τα αρώματα της κανέλλας, του πιπεριού και της μαύρης ελιάς που χαρακτηρίζει τα πολύ τυπικά Ξινόμαυρα. Είναι πιο γεμάτη σε όγκο και δομή από τις προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα να προορίζεται για μακρόχρονη παλαίωση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την απολαύσετε και άμεσα, με το καθημερινό φαγητό και τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Ένα Ξεχωριστό, Επετειακό Μοσχοφίλερο

Στο πλαίσιο της επετείου των 140 ετών, η οινοποιία Μπουτάρη μόλις κυκλοφόρησε και ένα επετειακό Μοσχοφίλερο, από μια παρτίδα διαλεχτών σταφυλιών του κτήματος Μπουτάρη στη Μαντινεία. Το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Spéciale παράχθηκε από διαλεχτά σταφύλια ενός ιδιόκτητου αμπελότοπου. Το πλούσιο έδαφος, τα παλιά κλήματα πλέον των 47 ετών και το ευνοϊκό για την ποικιλία κλίμα του οροπεδίου, έδωσαν σταφύλια άριστης ωριμότητας και ένα κρασί που συγκεντρώνει με ένταση τα βασικά χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου, όπως οι ανθώδεις και φρουτώδεις νότες στο άρωμα, αλλά και η φρεσκάδα και η αρμονία στη γεύση.

Έχει λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με γκρι ανταύγειες, ενώ αναδίδει ένα ιδιαίτερα αρωματικό προφίλ που συνδυάζει χαρακτήρες όπως το γιασεμί, το αχλάδι, ο ανανάς και τα εσπεριδοειδή, με νότες μέντας και κερήθρας. Είναι δροσερό, γεμάτο και εξαιρετικά ισορροπημένο, με τραγανή οξύτητα, ανεπαίσθητη γλυκύτητα και φρουτώδη επίγευση που διαρκεί. Συνοδεύει αρμονικά πληθώρα εδεσμάτων, όπως ευωδιαστές σαλάτες, πιάτα ψητών λιπαρών ψαριών, αλλά και θαλασσινών. Είναι επίσης απολαυστικό δίπλα σε πλατώ κίτρινων τυριών ή φρούτων, αλλά και ως απεριτίφ.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο τρίτο τεύχος του Carpe Vinum του θεματικού e-book της αθηΝΕΑς για το κρασί και τη γαστρονομία, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER