Έρως, η κινητήριος δύναμη του ανθρώπου στους αιώνες. Οποιοδήποτε έργο υμνεί τον έρωτα, αυτόματα εξασφαλίζει την διαχρονικότητά του, είτε αυτό είναι κάποιο θεατρικό έργο, λογοτεχνία ή ποίηση, είτε είναι κάποια μουσική σύνθεση ή χορογραφία.
This is not Romeo & Juliet
Υπάρχει πιο ωραία εικόνα από το να βλέπεις δύο ερωτευμένους, να βιώνουν το συναίσθημα της αγάπης με τον πιο ανιδιοτελή και απόλυτο τρόπο; Νομίζω πως όχι, ειδικά όταν η εικόνα αυτή, έχει ποιητικά δοθεί από από τον Σαίξπηρ στο έργο του Ρωμαίος και Ιουλιέτα.
Σε αυτή τη νεφελώδη, σπαρακτική Σαιξπηρική ιστορία αγάπης του παγκόσμιου δραματολογίου, βασίζεται η δραματουργική και σκηνοθετική σύλληψη του Αργύρη Πανταζάρα, “This is not Romeo & Juliet”, που πρόκειται να προβληθεί on demand στις 14 Φεβρουαρίου, μέσω της πλατφόρμας του https://poreiatheatre.com.
Ο Αργύρης Πανταζάρας μαζί με την Έλλη Τρίγγου μπαινοβγαίνουν με άνεση στους ρόλους του Σαιξπηρικού ζευγαριού και στην ίδια τη βιωματική σχέση τους.
Ο τραγικός έρωτας που καταδίκασε στην αιωνιότητα τους Σαιξπηρικούς ήρωες, αποτελεί πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης για τον Πανταζάρα που προ(σ)καλεί το κοινό να παρακολουθήσει το παιχνίδι του έρωτα για δυο, υπερβαίνοντας το χωροχρονικό φράγμα.
Για την Ελένη
Online θα προβληθεί από το Θέατρο Σταθμός μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, η παράσταση “Για την Ελένη” του Μάνου Καρατζογιάννη, έργο που παρουσιάζει την τραγική ιστορία της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, θύμα των Δεκεμβριανών και που βασίζεται τόσο στο περίφημο μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου “Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές” όσο και σε αρχειακό υλικό.
Στην παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, πρωταγωνιστεί η Μαρία Κίτσου ως Ελένη Παπαδάκη, που αφηγείται το «εμφύλιο κύτταρο του θεάτρου, του τόπου, του καιρού της», με τον Μάριο Μακρόπουλο στο βωβό ρόλο του εκτελεστή της. Πληροφορίες εδώ