4+1 Προτάσεις για Βιβλιοφάγους

Τέσσερα συν ένα βιβλία αποτελούν τις προτάσεις μου για αυτή την εβδομάδα. Τέσσερα βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη, που μας ταξιδεύουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρέα με τον Ernest Hemingway, στην Ελλάδα της οθωμανικής κυριαρχίας και από εκεί στη “μικροϊστορία” της χώρας με την πένα του Μίμη Ανδρουλάκη, αλλά και σε μια σειρά από εγκλήματα σε μια Ρώμη σύγχρονη μα σκοτεινή. Τέλος, η πέμπτη και διαφορετική πρόταση μας είναι το graphic novel του Ερωτόκριτου από τις εκδόσεις Polaris, που πνέει νέο αέρα στο περίφημο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Διαφορετικά μεταξύ τους αλλά εξίσου γοητευτικά. Άλλωστε, εμείς οι βιβλιόφιλοι δεν έχουμε τέτοιες αγκυλώσεις.

Ο Πόλεμος του Ernest Hemingway, Οι Περιπέτειές του ως Ανταποκριτή στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

του Terry Mort, σε μετάφραση του Γιώργου Λαμπράκου, από τις Εκδόσεις Πατάκη

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια  ιστορική μελέτη του Terry Mort, σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου με πολλά στοιχεία για τη δράση του Ernest Hemingway. Ξεκινώντας από τον Ισπανικό Εμφύλιο, όπου ο Hemingway γνωρίζει τη μέλλουσα σύζυγό του, την ανταποκρίτρια πολέμου Martha Gellhorn, το βιβλίο μας ταξιδεύει στη συνέχεια  στο Λονδίνο και στις εμπόλεμες ζώνες της Γαλλίας, με τον Ηemingway να αψηφά τον κίνδυνο, όπως συνήθιζε και να είναι παρών σε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η D-Day, η απελευθέρωση του Παρισίου, αλλά και σε πτήσεις πάνω από τη Γερμανία με σκοπό το βομβαρδισμό πόλεων, όπως και στην τραγωδία του Χούρτγκενβαλντ, όπου το αγαπημένο του 22ο σύνταγμα έχασε σχεδόν όλους τους άνδρες του. Ο Hemingway ήταν ήδη καταξιωμένος συγγραφέας στο ξέσπασμα του πολέμου και οι ανταποκρίσεις του είναι γνωστό ότι δεν ήταν πλήρεις ή είχαν ακόμα και μικρά λάθη, καθώς κρατούσε υλικό για τα μυθιστορήματά του και ίσως αδιαφορούσε για την καθαρή δημοσιογραφία. Το βιβλίο, ενώ καταγράφει τις κινήσεις του Hemingway, τελικά “ξεπερνά” το διάσημο συγγραφέα και τη δράση του, αποτελώντας μια περιήγηση με πολύ προσεγμένες πληροφορίες και αναφορές σε γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ελλάδα 1453-1821, οι Άγνωστοι Αιώνες

του David Brewer, σε μετάφραση του Νίκου Γάσπαρη, από τις Εκδόσεις Πατάκη

Ο David Brewer, σε μετάφραση του Νίκου Γάσπαρη, καταγράφει τα γεγονότα από την πτώση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την Επανάσταση του 1821, ρίχνοντας φως σε πτυχές της ζωής και των θεσμών. Περιγράφει τη συνέχεια των κοινωνικών δεσμών, των συνηθειών που κρατούσαν από την αρχαιότητα στον ελλαδικό χώρο, επιδιώκοντας να ξεδιαλύνει αν η ζωή υπό την οθωμανική διακυβέρνηση ήταν όντως “σκλαβιά” και αν οι Έλληνες είχαν ένα ποσοστό ελευθερίας που φυσικά ήταν στη διακριτική ευχέρεια των Οθωμανών να το αφήσουν ή να το περιορίσουν. Τοποθετεί την ελληνική ιστορία στο ευρύτερο διεθνές της πλαίσιο και αναδεικνύει τις δυναμικές της εξουσίας, όπως αναπτύχθηκαν, όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων και των Οθωμανών, αλλά και μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, τόσο ορθόδοξων όσο και καθολικών, σε όλη την Ευρώπη.

Νύχτα με Πέντε Φεγγάρια

του Μίμη Ανδρουλάκη, από τις Εκδόσεις Πατάκη

Ο μοναδικός, sui generis Μίμης Ανδρουλάκης καταγράφει με το δικό του, ιδιαίτερο τρόπο ως μυθιστόρημα τη δεκαετία της κρίσης που περάσαμε, αλλά και την ιστορία της χώρας πίσω στους πρόσφυγες του Πόντου, την κατοχή, το 1969 αλλά και το 1989. Καυστικός και ειρωνικός όταν πρέπει, μαλακός και νοσταλγικός όταν θέλει. Η πολιτική και η ιστορία διεκδικούν τον πρώτο λόγο στο βιβλίο του Ανδρουλάκη, όπως συμβαίνει πάντοτε στο λογοτεχνικό του έργο. Αληθινά γεγονότα θα μπερδευτούν με αληθοφανείς πλειστηριασμούς εν μέσω κρίσης, ενώ η Λίνα, η πρωταγωνίστρια, θα αναζητήσει κάτι το διαφορετικό στη ζωή της, επαγγελματικά και ερωτικά, με την ιστορία της πόντιας προγιαγιάς της να της τυραννάει το μυαλό. Οι άντρες και οι γυναίκες -μα κυρίως οι γυναίκες- θα συνθέσουν ένα πλήθος ιστοριών, κομμάτια της μεγάλης ιστορίας, με τη Βόρεια Ελλάδα ως σκηνικό.

Έτσι Σκοτώνουν

του Mirko Zilahy, σε μετάφραση Μαρίας Οικονομίδου, από τις Εκδόσεις Πατάκη

Ρώμη, Σεπτέμβριος 2008. Μακριά από τη μεγάλη τουριστική και θρησκευτική πόλη, σε μια Ρώμη μακριά από τα φώτα, εμφανίζονται τα σώματα των θυμάτων ενός κατ’ εξακολούθηση δολοφόνου.
Υπάρχει μόνον ένας άνθρωπος ικανός να οδηγήσει μια τόσο λεπτή έρευνα: ο επιθεωρητής Enrico Mancini, ο μόνος αστυνομικός που έχει παρακολουθήσει μαθήματα σχετικά με τα εγκληματικά προφίλ στα κεντρικά γραφεία του FBI στο Quantico. Ο Mancini δεν είναι στη καλύτερη φάση της ζωής του, ή μάλλον περνάει από τη χειρότερή του στιγμή, όμως θα αναγκαστεί να αναλάβει την υπόθεση. Βρίσκεται, λοιπόν, να κυνηγάει “τη Σκιά”, έναν ασυνήθιστο και περίεργο δολοφόνο που αφήνει στα σώματα των θυμάτων του ενδείξεις, όχι για να ικανοποιήσει τα περίεργα  ένστικτά του, αλλά με Μακιαβελικό τρόπο. Όλα γι’ αυτόν έχουν νόημα, όλα είναι σύμβολα και χρειάζεται ένα τελευταίο κομμάτι για να ολοκληρώσει το παζλ: ο ίδιος ο ντετέκτιβ μας, ο Enrico Mancini.

Ερωτόκριτος του Βιντσέντζου Κορνάρου

των Γιώργου Γούση, Δημοσθένη Παπαμάρκου και Γιάννη Ράγκου, από τις Εκδόσεις Polaris

Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, το έμμετρο ερωτικό μυθιστόρημα, ένα έργο που γράφτηκε στην ακμή της κρητικής λογοτεχνίας που προσδιορίζεται από το 1590 ως το 1669 και θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα αναγνώσματα, κυκλοφόρησε σε graphic novel από τις εκδόσεις Polaris και ήδη μετράει 10.000 αντίτυπα. Το εγχείρημα ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι συγγραφείς Δημοσθένης Παπαμάρκος και Γιάννης Ράγκος, ενώ το σχεδιασμό ανέλαβε ο κομίστας Γιώργος Γούσης. Η ιστορία της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου είναι στημένη σε ένα σύμπαν όπου σμίγουν διαφορετικές εποχές και ο χρόνος δεν είναι συγκεκριμένος. Το graphic novel καταφέρνει να επανασυστήσει τον Ερωτόκριτο, διευκολύνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, καθώς ο καθένας θα γοητευθεί με διαφορετικά στοιχεία, ενώ η πλοκή της ιστορίας χωράει σε 86 σελίδες. Οι διάλογοι είναι καθαροί, αλλά και τα σχέδια αποδίδουν με φοβερό τρόπο τη σκοτεινιά της εποχής, τις μάχες, τους χώρους και τελικά την υπερπήδηση των ταξικών εμποδίων, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, με σεβασμό στον τρόπο γραφής του Κορνάρου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+