To 50 Great Greek Wines | 2023 Έρχεται με Καινοτόμες Αλλαγές

Η εξέλιξη, κάθε είδους εξέλιξη, αποτελεί φαινόμενο που υλοποιείται σταδιακά και σε μεγάλο βάθος χρόνου και είναι όμορφο, όταν είναι θετική, να την παρατηρείς, πόσο μάλλον όταν βαδίζεις πλάι της.

Τις προάλλες βρέθηκα στο εστιατόριο ΦΙΤΑ όπου, σε μια ειδική εκδήλωση, το 50 Great Greek Wines (50 GGW), η ολοκληρωμένη και δημιουργική πλατφόρμα προβολής και διαλόγου του ελληνικού κρασιού, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του για τρίτη συνεχή χρονιά.

Χάρηκα τη συνάντησή μου με τον Γιάννη Καρακάση MW, εμπνευστή και ιδρυτή των 50 GGW, αλλά και τον Γρηγόρη Μιχαήλο Dip WSET, στον ρόλο του development manager, σε μια πολύ ευχάριστη βραδιά, με ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Κι εκεί που απολάμβανα τα εθιστικά τσιπς πατάτας που βουτούσα στη λαχταριστή ταραμοσαλάτα και έσβηνα γευστικά με την καταπληκτική Ρομπόλα Panochori Old Vines του Πάνου Σαρρή παρακολουθώντας την παρουσίαση, έφερα στο νου εικόνες από το παρελθόν που έχουν καθορίσει τη μέχρι τώρα πορεία όλων μας στον χώρο του κρασιού.

Φλας μπακ στα διαλείμματα με τις πλάκες και τις άπειρες συζητήσεις γύρω από το κρασί έξω από την αίθουσα διδασκαλίας του WSPC όταν ακόμα βρισκόταν στην Αμφιθέας, στις προπονήσεις γευσιγνωσίας που κατέληγαν σε wine party, στις βραδιές σεμιναρίων από τους τότε υπερδραστήριους wine commanders στο ιστορικό Paradiso και σε άλλες πολλές στιγμές που μας πήγαιναν ένα βήμα παρακάτω κάθε φορά. Κάπως έτσι συγκινήθηκα και σκέφτηκα τι συναρπαστικό είναι να βλέπεις την εξέλιξη κάποιων ανθρώπων που προχωρούν ακάθεκτοι με οδηγό το πάθος και την αγάπη σε ένα αντικείμενο, εν προκειμένω στο ελληνικό κρασί!

Για να επανέλθω στο θέμα μας όμως, το 50 GGW είναι η αποτύπωση της σύγχρονης εικόνας του ελληνικού κρασιού μέσα από τα 50 καλύτερα κρασιά του διαγωνιστικού μέρους, όπως κρίνονται από μια εκλεκτή ομάδα κριτών παγκόσμιου βεληνεκούς.

Νέα Εποχή για το Ελληνικό Κρασί

Στόχος είναι η προώθηση μια νέας εποχής για το ελληνικό κρασί, που θα αναδεικνύει την αυθεντικότητα και την εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής, έναν περίπλοκο συνδυασμό αυτές τις μέρες, με έμφαση στην εξωστρέφεια μέσα από συνεχείς προωθητικές δράσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Tο διαγωνιστικό σκέλος θα λάβει χώρα στις ιστορικές κάναβες του Selene στη Σαντορίνη στις 25-28 Σεπτεμβρίου, ενώ η εκδήλωση απονομής, όπου θα ανακοινωθούν τα 50 καλύτερα κρασιά από αυτά που συμμετείχαν, θα πραγματοποιηθεί στο Grand Resort Lagonissi στις 20 Oκτωβρίου 2023.

Ο Γιάννης Καρακάσης MW μας παρουσίασε εκτενώς τη φετινή έκδοση του 50 Great Greek Wines, επισημαίνοντας με προσοχή τις καινοτόμες αλλαγές που θα ενσωματωθούν. Από τη φετινή χρονιά, η ανακοίνωση των 50 νικητών θα γίνεται πλέον όχι βάσει κατάταξης αλλά αλφαβητικά, με την αρίθμηση να υπάρχει μόνο στους νικητές των επιμέρους κατηγοριών, οι οποίες ανανεώνονται και ενισχύονται.

Επιπροσθέτως, το 50 GGW | 2023 δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε κρασιά του πολλά υποσχόμενου κυπριακού αμπελώνα. Τέλος, θεσμοθετούνται και τα Greek Industry Awards σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν άνθρωποι, θεσμοί και πρωτοβουλίες που κινούνται είτε εντός είτε περιφερειακά του κλάδου του κρασιού και οι δράσεις τους εμπεριέχουν το στοιχείο του Greatness.

Ο Γιάννης Καρακάσης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με προσήλωση στις αξίες μας, συνέπεια και μεθοδικότητα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την αύξηση της φήμης του ελληνικού αμπελώνα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Πάντοτε σε ανοιχτή επικοινωνία με τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τις αγορές, τολμάμε μια σειρά αλλαγών που θα φέρουν το 50 GGW ακόμα πιο κοντά στους στόχους του. Όλη η ομάδα του 50 GGW παραμένει έντονα ενθουσιασμένη για αυτά που έρχονται και θα δούμε το επόμενο διάστημα».

Το line-up του 50 GGW | 2023 ενισχύεται με ακόμα περισσότερες και κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες από το παγκόσμιο οινικό στερέωμα, γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα κρασιά θα αξιολογηθούν από τους:

– Julia Harding MW (senior editor and writer στο JancisRobinson.com)

– Μark Andrew MW (Noble Rot Magazine & Restaurants)

– Lenka Sedlackova MW (senior brand manager Bancroft)

– Wojciech Bońkowski ΜW (wine writer)

– Caro Maurer MW (journalist and wine educator)

– Demetri Walters MW (wine consultant)

– Christophe Heynen MW (serial entrepreneur in the wine business).

H διακεκριμένη master of wine Julia Harding δήλωσε: «Έχοντας δοκιμάσει πολλά από τα 50 GWW το 2022, ανυπομονώ να συμμετάσχω στη φετινή διαδικασία και να έχω την ευκαιρία να δοκιμάσω πολλά από τα κρασιά που έχουν υποβληθεί. Είναι μια υπέροχη “περίληψη” των ελληνικών κρασιών».

Ένα Καθαρό Μήνυμα

Η αρχαία ελληνική μυθολογία αποτελεί την πηγή έμπνευσης για την τρίτη σειρά επικοινωνίας των 50 GGW. Ο Ποσειδώνας, ο Άτλαντας και ο Διόνυσος απεικονίζονται συμβολικά μέσα από μια σειρά τριών εικαστικών, παρουσιάζοντας το ταξίδι, την τόλμη, την υπομονή και τη χαρά που ζει σε κάθε εσοδεία ο δημιουργός ενός οίνου.

Στόχος του 50 Great Greek Wines είναι να μπει η σφραγίδα Ελληνικό Κρασί και Greatness σε όσες περισσότερες αγορές γίνεται, συμβάλλοντας μέσα από την πλατφόρμα του 50 GGW στην επικοινωνία ενός καθαρού μηνύματος:

Το ελληνικό κρασί αξίζει να βρίσκεται ψηλά στη συνείδηση του παγκόσμιου καταναλωτή.

Χορηγοί

Platinum:

Selene, AON, Grand Resort Lagonissi, Mr. Vertigo

Gold:

Deals, Trinity, Wine Solutions, Nectar di Vino, Wine.gr

Silver:

Cava Fousteris, Cava Vegera, Choix Cava Halari, Cordis Wines, Cork Hellas, Faidons Athens, First Growth Wine School, Kylix, Masterzen, Reco, Riedel, Vino Cultura, Vedemmia

Gastronomy Partners:

Selene, Ampeli, Captain’s House, Dionysus Mansion, Fita, Kohylia, Wood

• Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.greatgreekwines.com

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Το 50 Great Greek Wines στο Συμπόσιο των Masters of Wine

ProWein 2023 | Tι Είδε το Carpe Vinum στο Ντίσελντορφ;

Ταλαντούχα Νέα Γενιά για το Κτήμα Άλφα

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+