To Athens Open Air Film Festival, ή αλλιώς η συνήθεια που έγινε λατρεία, επιστρέφει για 8η χρονιά ανανεωμένο, γεμάτο εκπλήξεις και 18 κλασικές κι αγαπημένες ταινίες που θα κάνουν τις καλοκαιρινές βραδιές μας κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό ακόμα ομορφότερες.
Μπορεί το καλοκαίρι για τους περισσότερους να είναι συνδεδεμένο με την έννοια των διακοπών, ας μη ξεχνάμε όμως ότι η Αθήνα όταν αδειάζει είναι στα καλύτερά της! Όσοι, λοιπόν, δεν έχετε πλάνα που περιλαμβάνουν εξορμήσεις φέτος, ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ και απολαύστε ανέξοδα ποιοτικό σινεμά σε όλες της γωνιές της Αθήνας.
Φέτος, λοιπόν, που το Φεστιβάλ θα επισκεφτεί μουσεία και πλατείες, κήπους και πεζοδρόμους, αρχαιολογικούς χώρους και άλση, θα ανεβεί στον λόφο του Λυκαβηττού και θα απλώσει την ψάθα του στην αμμουδιά του Αγίου Κοσμά, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους για να μη λείψουμε!
Σημειώστε, επίσης, και μια κομβική ημερομηνία στην ιστορία του θεσμού. Αυτή της 30ής Ιουνίου, όπου το Open Air θα ταξιδέψει στην Αρχαία Επίδαυρο, για την ιστορική πρώτη κινηματογραφική προβολή στο Μικρό Θέατρο!
Μετά τις τρυφερές και συγκινητικές Bridges of Madison County, την ταινία αγάπης μέσω της οποίας αναδείχθηκε το πολύπλευρο σκηνοθετικό ταλέντο του Clint Eastwood και με την οποία έριξε τη Δευτέρα, 4/6, αυλαία το Φεστιβάλ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, πάμε να δούμε τις επόμενες πέντε ταινίες που δεν πρέπει να χάσουμε μες τον Ιούνιο!
The Crying Game (Το Παιχνίδι των Λυγμών) του Neil Jordan
Παρασκευή 8 Ιουνίου – Πλατεία Αυδή
Προβολή στο πλαίσιο του Athens Pride, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και το Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων σχεδίων Animasyros
Ώρα Έναρξης: 21:30
Ένας μετανιωμένος εκτελεστής του ΙΡΑ συναντά απρόσμενα τη λύτρωση και την αγάπη στο πρόσωπο της ερωμένης ενός θύματός του. Μόνο που τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.
Βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, το πολιτικό-ερωτικό θρίλερ του Jordan βρίσκεται άξια στην κορυφή της λίστας των καλύτερων ταινιών της δεκαετίας του ’90.
Goldfinger (Χρυσοδάκτυλος) του Guy Hamilton
Παρασκευή 15 Ιουνίου – Ακαδημία Πλάτωνος
Aφιέρωμα «Κλασικά Εικονογραφημένα» σε συνεργασία με το British Council
Ώρα Έναρξης: 21:30.
Κοσμοπολίτικη περιπέτεια, κατασκοπευτική δράση, γενναίες δόσεις χιούμορ και ευρηματικό σενάριο, όλα σε μία ταινία. Για πολλούς η κορυφαία κινηματογραφική περιπέτεια του αγαπημένου Βρετανού πράκτορα, με τον Sean Connery πιο ακαταμάχητο από ποτέ και την εμβληματική φωνή της Shirley Bassey να χαράσσει ανεξίτηλα στο μυαλό μας το τραγούδι των τίτλων.
Strictly Ballroom (Τα Βήματα που Γοητεύουν) του Baz Luhrmann
Πέμπτη 21 Ιουνίου – Πεζόδρομος Ερμού
Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής
Ώρα έναρξης: 21.30.
Ένας νεαρός χορευτής προπονείται από μικρή ηλικία στους χορούς ballroom, κάτι που αποτελεί οικογενειακή παράδοση. Μένοντας πιστός σε ένα εντελώς ξεχωριστό προσωπικό ύφος, βάζει τα δυνατά του για να κερδίσει το μεγάλο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό.
Στο ντεμπούτο του ο Luhrmann, ένας σκηνοθέτης που αγαπά τη μουσική και «αγκαλιάζει» την ευδαιμονία της pop κουλτούρας, μας προσφέρει ένα απολαυστικό μάθημα χορού.
Ο Μικρός Δραπέτης, του Σταύρου Τσιώλη
Δευτέρα 25 Ιουνίου – Σινέ Ριβιέρα
Επετειακή προβολή-φόρος τιμής για τα 50 χρόνια του Σταύρου Τσιώλη στο ελληνικό σινεμά σε συνεργασία με τη Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά.
Ώρα έναρξης: 21.30
Ο μικρός Αλέξης, που μόλις δραπέτευσε από το αναμορφωτήριο, βρίσκει καταφύγιο στο υπόγειο της ακόμη πιο μικρής Μαρίας. Κρυφά από τους μεγάλους, και με τη βοήθεια των υπόλοιπων παιδιών της περιοχής, οι δυο τους θα ζήσουν ένα σύντομο, αλλά κι επικίνδυνο παραμύθι.
Η πρώτη ταινία του Σταύρου Τσιώλη, μέσω της οποίας αναδείχθηκε ένας ξεχωριστός δημιουργός με σπάνια καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.
Electra (Ηλέκτρα), του Μιχάλη Κακογιάννη
Σάββατο 30 Ιουνίου – Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη
Ώρα έναρξης: 21.30
Ο Μιχάλης Κακογιάννης υπογράφει την πιο διαχρονική και ταυτόχρονα πιο υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στο σινεμά, επιτυγχάνοντας να μετουσιώσει τη θεατρική τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.
Ο Eugen Ionescu έγραψε ότι είναι η ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας σφραγίζουν την αδιαμφισβήτητη ποιότητά της.