Τουριστική Πολιτική της “Έπόμενης Μέρας”

Τα ξενοδοχεία είναι κλειστά και η δημιουργία εμπειριών και αναμνήσεων βρίσκεται σε αναμονή. Όμως, οι άνθρωποι παραμένουν ταξιδιώτες και διατηρούν την επιθυμία να αναζητήσουν, να γνωρίσουν και να ταξιδέψουν. Αυτή η επιθυμία δε θα σβήσει ούτε με την κρίση της πανδημίας. Στην Ελλάδα, είναι σημαντικό από τώρα να εργαστούμε για την επόμενη μέρα της τουριστικής επαναφοράς μας. Με το πέρας της υγειονομικής κρίσης, θα ξεκινήσουμε όλοι από την αρχή. Σε αυτό το σημείο (επαν-) εκκίνησης, η χώρα μας, χάρη στην έγκαιρη και σωστή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησή μας, θα έχει προβάδισμα και πλεονεκτήματα απέναντι στους άμεσους ανταγωνιστές μας που βρίσκονται στη μεσογειακή λεκάνη.

Δυστυχώς, τα νούμερα των θυμάτων, σε πολλές χώρες, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, γεγονός που αποτελεί μια παγκόσμια τραγωδία. Όμως, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπου και να φτάσει το ελληνικό νούμερο, φαίνεται ότι δε θα μπορεί να συγκριθεί με τους τραγικούς αριθμούς των ανταγωνιστών μας. Η ανεπιτυχής αντιμετώπιση τους ιού και τα συγκλονιστικά υψηλά νούμερά τους θα εντυπωθούν στα μυαλά των ταξιδιωτών, που θα αναζητούν αυτό το πρώτο διάστημα ασφαλείς προορισμούς.

Χρειάζεται, λοιπόν, να ετοιμαστεί μια νέα καμπάνια, να διοχετευθούν χρήματα από το κράτος, τις περιφέρειες και τους δήμους για μια συντονισμένη αλλά δυναμική και επιθετική πολιτική προβολής στο εξωτερικό. Η εσωτερική ελληνική αγορά δεν επαρκεί για μια ουσιαστική επανάκαμψη της τοπικής τουριστικής μας βιομηχανίας. Μην τρέφουμε αυταπάτες. Το κράτος σε αυτή τη φάση θα παίξει κυρίαρχο ρόλο. Οφείλει να “τρέξει” μια άμεση πολιτική ελαχιστοποίησης της ζημίας και άμεσης αναχαίτισης της τουριστικής ύφεσης.

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια βραχυπρόθεσμη, νέα στρατηγική, του τύπου: “Εμείς στην Ελλάδα μεταφέραμε το φετινό καλοκαίρι στον Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Επειδή μπορούμε”. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε τον Οκτώβριο με τις σχολικές διακοπές δυτικών χωρών στην καμπάνια αυτή.

Στη συνέχεια θα υπάρχει χρόνος για βαθύτερο αναστοχασμό και προσαρμογή στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Χρειάζεται μια καμπάνια ψηφιακή, μηντιακή αλλά κυρίως B2B με ανθρώπους- επαγγελματίες από τη χώρα μας και το εξωτερικό- που ανάλογα με την εξειδίκευσή τους σε αγορές θα κινηθούν γρήγορα και επιθετικά για την προώθηση ελληνικών προορισμών. Και εδώ οι άνθρωποι στα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό θα παίξουν κομβικό ρόλο.

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια βραχυπρόθεσμη, νέα στρατηγική, του τύπου: “Εμείς στην Ελλάδα μεταφέραμε το φετινό καλοκαίρι στον Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Επειδή μπορούμε”. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε τον Οκτώβριο με τις σχολικές διακοπές δυτικών χωρών στην καμπάνια αυτή. Και κυρίως, να αναδείξουμε πια εμφατικά -πέρα από τους κλασικούς- νέους ηπειρωτικούς και αστικούς προορισμούς, που θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν γούστα διακοπών πέρα από τη θάλασσα και την παραλία.

Οι πρώτες αγορές στόχοι οφείλουν να είναι αυτές που μπορούν οδικά να φέρουν γρήγορα και εύκολα τις πρώτες τουριστικές ροές. Στη συνέχεια οι γερμανόφωνες χώρες και τέλος προσεκτικά επιλεγμένες αγορές με τα λιγότερα κρούσματα και το μικρότερο κοινωνικό σοκ. Νομίζω ότι Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τις υπολογίζουμε από το 2021 και μετά.

Οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι του τουρισμού θα έχουν να θεραπεύσουν τις δικές του πληγές και τα σημαντικά οικονομικά τους ανοίγματα. Όμως, θα πρέπει να βρουν και να υιοθετήσουν νέους υγειονομικούς τρόπους διαχείρισης της καθημερινής ρουτίνας. Να προσφέρουν ασφάλεια, περισσότερη ιδιωτικότητα και ατομικά προσαρμοσμένες υπηρεσίες. Ήδη, ο καθηγητής Μπούχαλης μίλησε για το μέλλον της διαδικασίας του πρωινού και αν θα μπορεί αν συνεχίσει να είναι ανοικτό με μπουφέ. Εγώ θα πρόσθετα τη σκέψη μήπως πρέπει να είναι με κράτηση, έτσι ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός. Αλλά, είναι και πολλά άλλα σημεία, που οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αλλά και οι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να τα θεραπεύσουν γρήγορα και αποφασιστικά.

Τέλος, αυτό που ξενίζει είναι ότι η χώρα μας μοιάζει να κατέβασε ρολά σε θέματα ψηφιακής τουριστικής προβολής. Η έλλειψη προφανώς συγκροτημένων ομάδων και μονάδων ψηφιακής στρατηγικής και προβολής στους φορείς προορισμών -με εξαίρεση την Marketing Greece- έχει μπλοκάρει τις ελληνικές ψηφιακές καμπάνιες. Ο χρόνος που κυλά και που οι περισσότεροι μελλοντικοί ταξιδιώτες τον περνούνε πια μπροστά από μια οθόνη είναι χαμένος για την Ελλάδα και τους κατά τόπους προορισμούς, εάν δε γεμίζει με περιεχόμενο προβολής. Κακώς το “κλείσαμε το μαγαζί”.

Θα ήταν πιο χρήσιμο αυτές τις μέρες να τρέξουμε ψηφιακές καμπάνιες και να ανεβάσουμε όποιες φωτογραφίες και βίντεο διαθέτουμε και μπορούμε από τους όμορφους, ελληνικούς προορισμούς. Να κρατήσουμε την επαφή με τους “πελάτες” μας, να μοιράσουμε χαρά, να τους ξυπνήσουμε ευχάριστες αναμνήσεις και να ξεφύγουμε από το μακάβριο και μοιρολατρικό μοτίβο του “όταν ξανά και πάλι θα μπορέσουμε, με χρόνια και καιρούς…”. Θα είναι ένα καλό, πρώτο βήμα!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Σπύρος Πέγκας είναι πρώην Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης και Ιδρυτής της εταιρείας Wise Ram SA. Η Wise Ram προσφέρει υπηρεσίες ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+